Izrael bevételeinek mekkora részét teszik ki az amerikai és nemzetközi segélyek / támogatások?
Senki se tudja, a katonai költségvetés úgy fele biztosan, de a többi szféránál a fene se tudja.
Egy becslést olvastam egy könyvben (a fene se emlékszik a címére már, bocsi) az 50-55 közötti katonapolitikai alapon adott hadi és gazdasági segélyeket 2,5 Md $-ra becsüli (kb magyarrszág akkori fél éves teljes költségvetése mindennek együtt?)
Ma? Sztm 10% alatt van, a fegyvereladás sokkal nagyobb tétel.
15:06: A francokat, izraelnek ingyen adott lőszerkészletek ára kb a 2 nagyságrendel több mint az általad említett tételek. (az arabok a tévhittel lelentétben mindenért kényelenek vastagon tejelni a ruszkiknak/nyugatnak)
De mint írtam ez a hadászatra vonatkozik és becslés az arány, de kétlem hogy nagyot tévedek. (a legtöbb támogatás természetesen államtitok).
Izrael eleg minimalis vissza nem teritendo penzugyi tamogatast kap (kb egy napi hadgyakorlat arat).
Ami viszont lenyeges, hogy az USA rendesen vasarolja az izraeli fejlett haditechnikat - pld olvastam, hogy az Obama kormany tobb VasKupola rendszert rendelt meg.
Szoval az egyuttmukodes ketoldali. Izrael ad el az USA-nak olyan fegyvereket, amit masnak nem. Az USA is ad el Izraelnek nehany olyan fegyvert, amit egyebkent CSAK a NATO-nak biztosit.
2011ben az izraeli költségvetés bevételi oldala 66,68 milliárd dollár volt ( [link]
A 2009es adat szerint az amcsiktól 2,55 milliárd dollár FMF-et (foreign millitary financing) kaptak, ebből legalább 74%ot kötelezően amcsi fegyverekre kell költeniük. Emellett viszont a közös fegyverkutatások eredményeiből az amcsik is részesülek.
( [link]
Nem tudom, hogy az amcsi FMF bele van-e számolva a bevételek közé, de tegyük fel, hogy igen. Ha mondjuk azt mondjuk, hogy ez alapján 2011re becsüljönk olyan 3 milliárdos FMF-et az egyszerűség kedvéért, akkor a valamivel több, mint 66 milliárdból 3 volt az amcsi támogatás, ez ~1/21, ami 5% alatt van.
Az utolsóhoz még hozzáfűzném, hogy az izraeli katonai kiadások 15 milliárd dollárt tesznek ki ( [link] ), tehát, attól függően, hogy beleszámolják-e a katonai segélyt, az ennek a kb 15-20% -át teheti ki. Továbbá, az állam költségvetése a teljes gazdasági teljesítmény kb 42% -a ( [link] ), így az említett 5% -nál is kisebb, kb 2-3% -a az ország termelésének. (márha nem magát az államigazgatást viszgáljuk).
"(az arabok a tévhittel lelentétben mindenért kényelenek vastagon tejelni a ruszkiknak/nyugatnak) "
Ez nem igaz, Egyiptom például Izrael után a 2. legnagyobb amerikai katonai segélyt kapja, kb felét az izraelinek, tehát kb 1,3 milliárd dollár értékben ( [link] ), Szíránaka pedig nemrég engedték el az oroszok a majdnem 14 milliárd dolláros adósságuk 3/4 -ét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!