Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A bosnyákok azok muzulmán...

A bosnyákok azok muzulmán szerbek? A dél-szerbiai, szandzsáki muzulmán szerbeket is bosnyákoknak hívjuk?

Figyelt kérdés
2013. jan. 18. 14:04
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy eredetileg nyugaton horvátok, keleten szerbek lakták, majd a török hatására tömegesen felvették a muzulmán vallást, és onanntól ez lett az identitásukat meghatározó eszme. Éppen ezért a bosnyák öntudat a közelmúltig nem volt túlzottan jelentős.
2013. jan. 18. 14:37
 2/15 anonim ***** válasza:
70%

A bosnyákok is egy délszláv nép, pont mint a szerbek és a horvátok. A Török Birodalom előtt is volt már országuk, majd a törökök elfoglalták őket.

A mai Bosznia-Hercegovinát nevezik a bosnyákság hazájának, igaz, az országot 3 nemzet alkotja.

A Szandzsák területen élő muzulmán lakosság is bosnyákként van feltüntetve, de sokszor látom, hogy inkább muszlimoknak (vagy muzulmán szlávoknak) hívják őket.

2013. jan. 18. 15:08
 3/15 anonim ***** válasza:
34%

Szerbek azok.

Attól, hogy volt külön országuk. A mai Szerbia területén is volt olyan időszak, amikor egyszerre kettő, vagy három szerb fejedelemség vagy cárság volt. Bulgáriában is volt ilyen.

A bosnyákok csak a 20. században jöttek rá, hogy ők bosnyákok, a macedónok szintén.

Lehet 20-30 év múlva tényleg lesznek pirézek.

2013. jan. 18. 16:48
 4/15 anonim ***** válasza:

Nem értem miért lettem lepontozva. Mert nem azt mondtam, hogy ők szerbek?

Amúgy meg :

[link]

[link]

Volt saját országuk bosnyák nyelvvel, királlyal. Ennyi erővel a horvátokra is rá lehet mondani, hogy szerbek, mert a horvát nyelv is minimálisan különbözik a szerbtől.

2013. jan. 19. 14:32
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

nem is szerbek, és nem is horvátok. egy teljesen önálló népcsoprt, csak annyi hogy ugyanazt a nyelvet beszélik.

Nem értem hogy ki találta azt ki hogy nem is alkotnak önálló népcsoportot? Nem tudom hogy ez már hanyadik ilyen kérdés a neten

2013. jan. 19. 20:30
 6/15 anonim ***** válasza:
47%

Na jó.

A középkorban számos szerb állam(ocska) létezett, ezek közül az egyik volt Bosznia. Ott sokan - ellentétben a mai Szerbia "ősével" katolikusok lettek, akárcsak a horvátok, viszont rengetegen ortodoxok és az égvilágon semmi különbség nem volt a kosovopoljei meg a srebeniki szerb között.

Aztán jött a török, a továbbiak ismertek.

A bosnyákok nagyon sokáig nem tudták magukról, hogy ők "bosnyákok". Emlékszünk a szarajevói merényletre? Meg a boszniai közvéleményre? Nem azt akarták, hogy Bosznia legyen független. Hanem, hogy csatlakozzon Szerbiához. Elég későn találták ki, hogy akkor a muzulmán szerbek bosnyákok lesznek, így megkülönböztetve magukat. A középkori Bosznia leszármazottjainak többsége ma is szerbnek (a mai Bosznia-Hercegovina kb 40%-a) vagy horvátnak (kb. 15-20%) vallja magát, míg a muszlimok meg kitalálták valamikor a 20. század folyamán, hogy bosnyákok lesznek(kb a mai ország 40%-a). Addig csak úgy hívták őket, hogy muszlinok. Ez a meghatározás kb. egybe esik a macedónok kitalálásával. Ők még a XX. század elején is vitáztak, hogy ők most valójában micsodák. Szerbek, görögök, bolgárok?

A bosnyákok azt mondják magukról, hogy ők bosnyákok, ha nekik ez jó, akkor engem nem zavar. De szerintem felesleges különálló népről beszélni, mert szerbek ők, csak a török/iszlám kultúra rájuk jobban hatott. Ezért kiabálják néha, hogy "Éljen Törökország"(megint kis identitászavar, lehet 50 év múlva törökök lesznek).

2013. jan. 19. 22:58
 7/15 anonim ***** válasza:
Utolsó válaszolónak, az osztrákok ugyanazt a nyelvet beszélik mint a németek, de attól még nem azok, a bosnyákoknál is ez van, csak annyi hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, és a bosnyákok, már a középkor óta nevezik magukat bosnyákoknak. Nem szerbek, egy teljesen önálló népcsoport.Én ott nőttem fel és én azt jobban tudom nálad. Nincs olyan történelmi adat ami utalna arra hogy szerbek, vagy horvátok, az összes azt mondja hogy egy teljesen független népcsoport.
2013. jan. 20. 17:46
 8/15 A kérdező kommentje:

És akkor a Szandzsák területén élő muzulmánok is bosnyákok?

Gondolom ugyan azt a nyelvet beszélik, mint a helyi szerbek.

És ők hogyan viszonyulnak Szerbiához? Azonosulnak vele, vagy inkább Boszniához szeretnének tartozni?

2013. jan. 20. 20:49
 9/15 anonim ***** válasza:

"Nincs olyan történelmi adat ami utalna arra hogy szerbek, vagy horvátok, az összes azt mondja hogy egy teljesen független népcsoport."

Akkor miért mondja azt Bosznia őslakosságának 60%-a hogy nem bosnyák nagyokos?

2013. jan. 20. 21:36
 10/15 anonim ***** válasza:

"Akkor miért mondja azt Bosznia őslakosságának 60%-a hogy nem bosnyák nagyokos?"

A mai Bosznia-Hercegovina többnemzetiségű, hála annak, hogy rengetegszer volt Bosznia szerb uralom alatt, és volt, amikor Horvátországnak is a része volt.

Bosznia lakossága manapság kb 43%-a bosnyák, 44%-a szerb, és kb 17%-a horvát nemzetiségű.

Tehát nem a bosnyákok vallják magukat szerbnek meg horvátnak, hanem akik a bosnyákok mellett Boszniában élnek, azok szerbek és horvátok.

Nézd meg a térképet :

[link]

Az, hogy a szerbek ilyen arányban vannak Boszniában, és van 1 homogén tömbjük (a Boszniai Szerb Köztársaság), az legfőképpen a népirtások és Jugoszlávia eredménye. A Török Birodalom előtti Bosnyák Királyság lakosságának többsége bizony bosnyák volt.

2013. jan. 22. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!