Ha Adolf Hitler nem robbant ki világháborút, hanem megáll annál az ajánlatnál amit 1939 augusztus 29-én kapott, vagyis Danzig visszacsatolása Németországhoz, akkor ma hol lennének a németek?
A kérdés nyilván teoretikus, hiszen Hitler személyisége volt az, ami az egész német társadalmat és gazdaságot az 1939-es ajánlatig elröpítette és éppen ugyanez garantálta, hogy nem fog leállni terveinek félkész megvalósulásakor, hanem végigvisz mindent, amíg lehet.
Ha mégis feltesszük, hogy előáll egy ilyen helyzet:
Szerintem a következő években ugyanúgy kitört volna a háború egy más formában. Az oroszok akkor már vastagon benne voltak a világuralmi növekedésben és Kelet-Európánál jóval nagyobb területek kebeleztek be és terveztek bekebelezni. Csak annyi lehet a kérdés, hogy Hitler képes lett volna-e hosszú távú és nem megszegett szövetségi szerződést kötni a SZU-val. Ha ez így létrejött volna, és Hitler megállja, hogy ne harcoljon folyton-folyvást a nyugati hatalmakkal több fronton (beleértve a gyarmatokat), akkor elképzelhető lett volna egy újabb nagy német birodalom egy szovjet birodalom tőszomszédságában.
Bár én azt hiszem, hogy a nagy birodalmak sosem bírták egymás társaságát, idővel egymásnak ugrottak volna így is- úgy is.
12:08
"Csak annyi lehet a kérdés, hogy Hitler képes lett volna-e hosszú távú és nem megszegett szövetségi szerződést kötni a SZU-val. "
Nagyon úgy tűnik, hogy 1939 augusztusában Hitler hosszú távra gondolta megkötni ezt a szerződést Sztálinnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!