A második világháborúban miért nem vetették be a vegyi fegyvereket?
A rengeteg áldozat szerintem nem számított, hiszen 50 millióan haltak meg így is a háborúban. Drezda bombázásánál például 2 nap alatt legalább 50 ezren.
Valószínű, hogy féltek egy szintén vegyi fegyverekkel elkövetett válaszcsapástól. De például logikusnak tűnne, hogy a japánok az atombomba szörnyű pusztítását vegyi fegyverekkel torolják meg.
Amerika nem félt egy esetleges ilyen válaszcsapástól?
Japánnak voltak vegyi fegyverei?
Használtak, de a körülmények miatt nem olyan sokat, mint az elsőben, nem volt állóháború.
Pl.: mérgező gázgránátokat, tüzérségből(mint a nebelwerfer, howitzer, tehát füstgránátot kilőni képes fegyverekből) kilőtt mérgesgázt is használtak, de ritkán.
A válasz igen prózai. Hitler aki maga is megjárta az első világháborút és részt vett a Ypern-i harcokban maga is megtapasztalta a vegyi hadviselés poklát. Személyes élménye miatt megtiltották a harcokban a vegyi fegyverek használatát és mivel a tengelyhatalmak sem alkalmazták, a szövetségesek sem akartak egy olyan pusztító harc felé elmenni, amivel saját imázsukat romba dönthették volna.
Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a háború alatt folyamatosan folytak az erre irányuló kísérletek, melynek eredményeként olyan anyagok születtek mint: Tabun, Szarin, Szoman.
Szerintem előbb tisztázzunk valamit, harcászati, vagy hadászati szempontból használtak-e vegyi fegyvereket. Mert harcászati szinten, elképzelhető, bár véleményem szerint kizárt, hogy történt ilyesmire példa (bár a távol-keleten bármi megtörténhetett...), de hadászati szinten 100 %, hogy nem létezett. Egyik félnek sem volt olyan katonai doktrínája, melynek részét képezte volna a vegyi hadviselés.
Japán esetében mire gondolsz? Katonai támadásra vagy vegyi támadásra?
Arra gondoltam, hogy az atombombára válaszul, lehetséges lett volna-e egy olyan válaszcsapás, ahol például egy amerikai várost mérgesgázzal árasztják el?
Ha nem akkor azért nem mert Japánnak nem voltak ilyen fegyverei vagy azért mert gyenge volt a japán flotta?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!