Ennek inkább földrajzi és történelmi, mint vallási oka van.
2012. szept. 5. 08:50
2/9 anonim válasza:
szerintem ez a vallástól független, itt inkább arról van szó, hogy évtizedeken keresztül a keleti blokk elszigetelte magát és lemaradt, míg a nyugat fejlődött
2012. szept. 5. 09:30
3/9 anonim válasza:
"Nagyon kulonbozik az ortodox egyhaz pl. a katolikustol?"-IGEN, szerencsére nagyon különbözik a katolikustól, mert jobb nálánál minden tekintetben.
2012. szept. 5. 09:52
4/9 anonim válasza:
Különbözik, mert nem volt invesztitúra jogáért különösebb harc keleten, jelentősebb egyházi központ híján.
Elsőrendű ok, hogy nem vezetett el odáig a haznavárosok szövetsége, a levantei kereskedelemben sem vettek részt...
2012. szept. 5. 21:42
5/9 anonim válasza:
Nyilván semmi köze ahhoz, hogy 60 évig Szovjetuniónak hívták őket.
2012. szept. 5. 22:31
6/9 anonim válasza:
A tervgazdaság kifejezetten hasznosnak bizonyult a legfejletlenebb országokra a keleti blokkban.
2012. szept. 5. 22:56
7/9 anonim válasza:
Első olvasatra meghökkentő a kérdés! Ha belegondolunk, van történelmi példa, hogy a vallási felfogás a gazdasági fejlődést befolyásolta! A protestáns országokban rohamléptekben beindult a gazdaság, míg a katolikus országok lemaradtak! A tekintélyelvűséget, a lelkiismeret megkötözését felváltotta az egyéni kezdeményező képesség, a vállalkozás, és a pozitív hit és remény.
Azonban a jelen kérdésnél én nem látok összefüggést, hogy az ortodox vallás szegényítette volna el ezeket az országokat! Talán annyit el lehet mondani, hogy az egyház szakadás után nyilván csökkent a két régió kereskedelmi kapcsolata is. A kereskedelmi lehetőségek a törökök előretörésével beszűkült. A gyarmatosításban ezek az országok nem tudtak részt venni, sem a nagy földrajzi felfedezésekben sem. Az arany és az olcsó munkaerő a nyugat-európai országok gazdagságát növelte, brutális módon. Ezt az előnyt nem egyszerű behozni, még az ilyen globalizált világban sem, mint a miénk.
De véleményem szerint nincs szoros kapcsolat a gazdasági szint és a vallások különbözősége között.
2012. szept. 7. 02:18
8/9 A kérdező kommentje:
jo szerinted meghokkento utolso am. eleg ertelmes kerdes, nem veletlenul MINDEN ortodox orszag szegenyebbb de arra akartam kilyukadni hogy mar az egyhazszakadas miatt volt ez-hisz mindig is leszakadt regio volt, foldrajzi okai vannak vagy a kommunizmus gatolta a fejlodest.
2012. szept. 7. 15:19
9/9 anonim válasza:
Szerintem a vallásnak semmi köze ehhez. A balkáni országok nagy része ortodox. Régen ők is gazdagok voltak. Csak jöttek a törökök. Nyugat Európában elterjedt a reneszánsz, az emberek szabadon éltek, csak a szerelemre gondoltak, amíg az ortodoxok ott harcoltak keményen, és mindent megtettek hogy a törökök ne foglalják el Európát. A katolikus közül csak a magyarok harcoltak a törökkel. Végül a török elfoglalta a Balkáni-félszigetet, 500 éven keresztül ott voltak, és így nagyon elszegényedtek. Újból csak az első világháború után lettek gazdagok, de akkor meg kitört a balkáni háború. Ezért szegények a balkáni ortodox országok mert sok volt ott a háború. Most hogy Ukrajnával meg Oroszországgal mi van azt nem tudom. Nyugat-Európában kevesebb volt a vérontás, ezért van több pénzük.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!