Szlovákiában vagy Romániában miért nem hivatalos nyelv a magyar, ha Svájcban hivatalos a rétoromán?
Figyelt kérdés
2012. júl. 11. 13:08
11/22 anonim válasza:
Örüljetek, hogy Szlovákiában éltek! Most néztem, hogy a legszegényebb szlovákiai kerületben (Eperjesi kerület/Prešovský kraj) is több ezer forinttal az átlagkereset, mint Magyarországon.
12/22 anonim válasza:
Menj ki, és nézd meg, mennyivel drágább minden, hogy néznek ki a közterületek, stb.
Ugyanilyen volt, amikor kárpátaljaiak mondták, hogy 30-40ezer ft-ból élnek havonta, én meg csodálkoztam, hogy lehet annyiból élni. Na igen, de amikor ezt mondták, 140 ft volt egy liter benzin és vagy 55 ft egy kiló kenyér...
13/22 anonim válasza:
Igen, persze, és mit szólsz a déli régiókban levő 30 %-os munkanélküliséghez? Mellesleg nem minden a pénz, ezért és nem fogok ugrabugrálni örömömben... Nem az anyagiak miatt nehéz itt az élet, hanem lelkileg nehéz ezt elviselni.
15/22 anonim válasza:
Az EU-s fölmérés szerint az unió 3 legszegényebb országa: utolsó: Bulgária, utsó előtti: Magyarország, 3. legutolsó: Románia... Szlovákia mégcsak a környéken sincs... És ezt úgy számolták ki, hogy összevetették a kereseteket az árakkal... Nálunk kb. annyi az átlagkereset, mint a románoknál, viszont ott minden olcsóbb.. főleg a rezsi...
16/22 anonim válasza:
Ez mind rendben is van, előző, csak az a baj, hogy ez egy hatalmas nagy OFF. Ismétlem magam: nem csak az anyagiak döntik el, hogy mennyire jó élni egy adott ország területén. A kérdésben a nyelvhasználati jogról volt szó, ami nektek természetes, nekünk pedig harcolni kell érte... És nem lesz könnyebb ez a harc attól, hogy esetleg valamivel többől élünk havonta...
18/22 anonim válasza:
Igaz... De nekem szlovákiai ismerősöm azt mondta, hogy szeret ott élni. És nincs baj a szlovákokkal...
19/22 anonim válasza:
Ez annyira egyéni... Valakinek a környezetében normális szlovákok élnek, van, akinek ezek a dolgok nem annyira számítanak, van, akinek nem volt rossz tapasztalata, van, aki nem a politikára, hanem inkább a mindennapi életére koncentrál, és ha ott nem korlátozzák, akkor azt mondja, hogy nincs semmi gond. Én is ismerek nagyon rendes szlovákokat is, de a többség a pokol fenekére kívánna minket, és emiatt nehéz itt...
20/22 anonim válasza:
"Most meg már olyan kevesen vannak, hogy nem érdemes"
Svájcban 80 ezer rétoromán él a 8 millió svájciból és ott a rétoromán hivatalos nyelv. Ezzel szemben 1,4 millió magyar él Romániában és 0,52 millió Szlovákiában a 19 millió, illetve 5,4 millió lakosból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!