Xenofóbia Izraelben?
Nem értem, akkor a zsidók is lehetnek rasszisták? Mi lenne, ha pl. Magyarország nem engedné be a különböző embereket, mert meg akarnák őrizni az ország magyar jellegét?
"A nácizmus semmi más mint a német népnek jog van önálló nemzeti államhoz."
Amúgy zsidó ismerőseim/barátaim szokták szégyellni maguk, hogy mennyivel kevesebbet tudnak a származásukról. Úgy hogy ezt buktad.
Nekem a zsidókkal semmi bajom, nekem a cionizmussal van bajom és a kirekesztéssel.
Az askenázi és szefárdim ellentétről mély és megalapozott kiselőadásokat tudok tartani.
"Sógorságot se szerezz ő velök, a leányodat se adjad az ő fioknak, és az ő leányukat se vegyed a te fiadnak;
Mert elpártoltatja a te fiadat én tőlem, és idegen isteneknek szolgálnak; és felgerjed az Úrnak haragja reátok, és hamar kipusztít titeket."
Mózes V. könyve, 7 fej. 3.
De mondok még ilyen szépeket:
"Ugyanazon napokban meglátogatám azokat a zsidókat, kik asdódi, Ammonita és Moábita asszonyokat vettek feleségül.
És fiaik felerésze asdódi nyelven beszél vala, és nem tudnak vala beszélni zsidóul, hanem egyik vagy másik nép nyelvén.
Annakokáért feddődém velök, és megátkozám őket, és megverék közülök néhányat, és megtépém őket, és megesketém őket Istenre: Bizony ne adjátok leányaitokat az ő fiaiknak, és ne vegyetek leányaik közül feleséget fiaitoknak és magatoknak.
Avagy nem ebben vétkezett-é Salamon Izráel királya? Noha nem volt sok nép között hozzá hasonlatos király, a kit szeret vala az ő Istene és királlyá tette vala őt Isten egész Izráel fölött; őt is bűnre vivék az idegen asszonyok:
És néktek engedjünk-é, hogy cselekedjétek mindezen nagy gonoszságot, vétkezzetek Istenünk ellen, idegen asszonyokat vévén feleségül?
Jójadának (ki Eliásib főpapnak fia vala) fiai közül is egy veje vala a Horonitbeli Szanballatnak, elűzém azért őt tőlem.
Emlékezzél meg ő rólok én Istenem, a papságnak és a papság szövetségének és a Lévitáknak ilyen megfertőztetéséért!
És megtisztítám őket minden idegenektől és rendtartást szabék a papoknak és a Lévitáknak, kinek-kinek az ő dolgában.
A fa hozására is bizonyos időkben és az első zsengékre. Emlékezzél meg én Istenem az én javamra!"
Nehémiás könyve, 13. fej. 23-31.
Kerdezd meg a hivo keresztenyeket a vilagon, hogy kivel hazasitanak ossze legszivesebben a gyerekuket:
1. keresztennyel
2. zsidoval
3. buddhistaval
4. muzulmannal
5. sinto vallasu emberrel
6. samanistaval.
Szerintem messze a kereszteny fog vezetni.
"csak jönnek, és elveszik az izraeliek munkáját"
Aki elveszi a munkát az dolgozni megy, vagy csak én vagyok hülye?
Lévén Izrael szekuláris állam, nem veti ki a társadalomból azt, aki "idegennel" házasodik. Sőt, azt sem veti a társadalomból, aki pl külföldön melegházasságot köt, olyannyira nem, h törvényes házastársaknak számítanak, függetlenül attól, h Izraelben nem lehet ilyen házasságot kötni. A nem izraeli, de hithű ortodox zsidók pedig lehet pampognak, ha vki "idegennel" köti össze az életét, de a gyakorlatban szó sincs kivetettségről.
Vki írta, h elítélik az iszlámot, és a keresztény vallást, és h az arab-izraeli konfliktus is ebből ered. Nos, aki ezt írta, nem sokat tud a zsidó vallásról/vallástörténelemről, lévén amikor megjelent az iszlám vallás a palettán, eredetileg pont h inkább velük próbáltak bratyizni, mint a keresztény kultúrkörrel, mivel keleti vallás lévén közelebbinek érezték. Sőt, nagyon sokáig az araboknak sem volt semmi különösebb problémája zsidókkal, és a mostani híresztelésekkel ellentétben most sem lehet ex catedra kijelenteni azt, h az arabok utálnák a zsidókat.
Ami pedig a más vallásúak elleni állítólagos kirekesztést illeti, sokkal kevésbé kirekesztő vallás, mint pl a keresztény, amely ugye hivatalosan azt állítja, h csak az érheti el az örök életet, aki meg van keresztelve. Ezzel ellentétben a zsidó vallás szerint, az aki nem zsidó, de az "alapot", vagyis a mózesi 10 parancsot betartja, az ugyanúgy üdvözülni fog. A "választott nép" kifejezés nem felsőbbrendűségre utal, hanem arra, h mint *sten által választott nép, sokkal több kötelessége van, a többi néphez képest. Magyarul, aki zsidó vallású, annak többet kell tepernie ahhoz, h üdvözüljön, mint annak, aki nem az. A gond ott kezdődik, h sajnos sok zsidó/állítólagos zsidó szintén félreérti a választottság fogalmát...
Amúgy pedig h a kérdésre is válaszoljak, mivel a zsidók is emberek, természetesen ők is lehetnek rasszisták, mint ahogy valóban elég komoly problémát jelent jelenleg Izraelben a rasszizmus. Ott vannak a négusok, akiknek ugyan papírforma szerint ugyanolyan jogaik vannak, mint bárki másnak, mégis regélhetnének róla, h ez mennyire (nem) érvényesül a gyakorlatban. A palesztinokról inkább ne is beszéljünk. Mondom mindezt úgy, h ha lehetne második hazát is választani, esetemben Izrael lenne az.
Maradjunk annyiban kedves kérdező, h részemről a xenofóbiát mint olyat elítélem (együtt a többi fóbiával), teljesen mellékes, h az magyar, izraeli, vagy felőlem hotten-totta ember felől érkezik.
"Nekem a zsidókkal semmi bajom, nekem a cionizmussal van bajom és a kirekesztéssel."
Olyan vicces, amikor egy internetnáci felemeli a hangját a kirekesztéssel szemben :D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!