Az államadósságot kinek kell visszafizetni?
Magánszemélyek adják?
Mert eddig azthittem más országok, de amint megtudtam szinte minden országnak van adóssága.
Az államadósságnak rengeteg formája van.
Van, hogy más országok adják vagy nemzetközi alapok(egyébként nem az IMF az egyetlen csak arról esik a legtöbb szó). Ritkább esetekben külföldi befektetők felé is tartozhat az állam.
Kína is szívesen ad.
Sokak szerint ez a Kína dolog fel van fújva, hiszen az elmaradottabb tartományoknak ott is rengeteg tartozása van, ezzel csak egy baj van: nekik a helyi befektetők adnak hitelt. Tehát a pénz végül is "bent" forog.
Az államadósság jelentősebb részét az állampapírok képezik, amit lakosság számára is kibocsátanak, így te is lehetsz az állam hitelezője. Az állampapírok általában magasabb kamatúak (most asszem 8-9% körül van, javítsatok ki), viszont semmilyen követelménynek nem kell eleget tennünk, az állam a piacról finanszírozza magát. (ez lehet deviza, vagy forint alapú adósság)
A másik formája a nemzetközi hitelintézetek, mint például ami most hangzatos, az IMF hitel. Ennek alacsonyabb a kamata , tehát "olcsóbb" mint piacról finanszírozni, viszont feltételekhez kötik a hiteleket, a hitel fajtájától függően (pl hogy SBA vagy PLL típusú a hitel).
A tévhiedelemmel ellentétben Magyarország államadósságát egyelőre nem az IMF hitel növeli nagy mértékben, hanem az állampapírok folyamatos aukciói.
Az Államadósság Kezelő Központ honlapján nyomon lehet követni hogy milyen arányban oszlik meg deviza- és forintadósság, illetve hogy ebből mennyi állampapír, és mennyi hitel.
"Az államadósságot kinek kell visszafizetni?"
Az állam hitelezőinek, pl. nekem. Vagy neked is, ha tartasz államkötvényt.
"Magánszemélyek adják?"
Magánszemélyek, bankok, cégek stb.
"Mert eddig azthittem más országok"
Rosszul tudtad. Az államközi szerződéseken alapuló hitelek is léteznek, de ritkák, legalábbis fejlett országok között.
Mit beszélsz te? Mi vagyunk a világ közepe. Kennedyt is azért ölték meg mert el akarta ezt mondani. Valójában az ájemef is ellenünk irányul, nincs is semmilyen tartozás.
Sorosgyögy nem létezik
"Vérmagyar válasza:
államadósság a zsidók csinálták, az ájemessz. "
Ha már akkora "vérmagyar" vagy, legalább egy nyelvtanilag értelmes mondatot össze tudnál hozni magyar nyelven. Sajnos ezzel a mondatoddal csak azok véleményét erősíted, akik szerint a magyarok genetikai selejtek. Tehát akkor ki is a bérenc?
államadósság a zsidók csinálták, az ájemessz. Én mondom neked. Nem is annyit fizetünk e amennyit fel van véve. A sorossgyörgy az cisnálta!!!!!! Hazaáruló!!
Most eltekintek a szembetűnő helyesírási hibáktól, és a stílustól:
- Mint írtam fentebb, az IMF hitelből származó államadósság csak kisebb hányadát képezi az adósságunknak, míg a nagyobb része állampapírokba van (ezt sokan nem veszik figyelembe, és csak az IMF hitelét tartják gonosznak, míg az állampapírokat nem, pedig azok jóval nagyobb kamatra vannak)
- És persze hogy többet kell visszafizetni mint amennyit felvettünk, nem kell nagy gazdasági ördögnek lenni hozzá, hogy rájöhess: ezt hívják kamatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!