Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Milyen a ma még létező magyaro...

Milyen a ma még létező magyarországi szlovák kisebbség helyzete? Szerintetek nem lennének jó közvetítők?

Figyelt kérdés

Rendelkeznek kisebbségi önkormányzatokkal, nemzetiségi iskolákkal, pedig alacsony létszámúak(a szlovákiai magyarokhoz képest).A magyar politika nem közösíti ki őket, nem kapnak büntetést ha szlovákul beszélnek az utcán, nincs itthon szlovákokra vonatkozó diszkriminativ nyelvtörvény.

Nem lenne jó ötlet, ha a béke érdekében a mi szlovák kisebbségünk tagjai jeleznék az anyaországuk (ebben az esetben Szlovákia felé)hogy vegyenek példát a magyar kisebbségpolitikáról?

2012. ápr. 24. 15:30
 1/7 anonim ***** válasza:
74%

Az elenyésző kisebbséggel a világon soha nincs összeütközése a hatalomnak.

Mindig a nagyobb számúval van.

Szlovákoknál ilyenek a magyarok és a cigányok. Nálunk a cigányok!

Vagyis ha már összehasonlítás akkor Magyarországi cigányok és szlovákiai magyarok!

2012. ápr. 24. 16:13
 2/7 anonim ***** válasza:
Szlovákiában sem lenne az állami politika szintjére emelve a magyarellenesség, ha mindössze néhány ezer magyar élne ott.
2012. ápr. 24. 20:59
 3/7 anonim ***** válasza:
37%

Kérdésedben nem modtad ugyan ki, de valószínűleg azt gondolod, hogy ha Szlovákiában magyarul beszélnek az utcán, akkor a rendőrök megbüntetik azokat. Megnyugtathatlak, hogy ez nincs így. Nem hallotam még ilyen esetről, pedig itt élek jó pár éve.

De a kérdésed jó. Tanulmányozni kéne, hogy miért is nem manifesztálódik a magyarországi szlovák kisebbségben a szlovákságtudat úgy mint a szlovákiai magyarokban a magyarságtudat. Én azt gondolom, hogy a magyarországi magyarok pszichlógiai nyomásnak teszik ki a helyi szlovákokat, éreztetik velük a lenézést és leplezetten elvárják, hogy minden magyarországi szlovák magyarnak vallja magát.Ezért nem mondta a néhai Melis György, hogy Ő szlovák, pedig édesanyjával csak úgy beszélt.Szlováknak vallani magát Magyarországon egyenlő a társadalmi kiközösítéssel. A politikai jogaik formálisan megvannak az tény , de ez nem menti meg őket a totális asszimilálódástól. Ha akarjuk, rámondhatjuk, hogy ők akarják így. Nem tudom mit tanácsolnának a szlovák kormánynak. Ha cinikus volnák ez így is hangozhatna: Alkossatok a magyaroknak olyan feltételeket a nemzetiségi felvirágozásra , mint nekünk vannak vannak Magyarországon.

Különben Szlovákiában van magyar egyetem is és gimnáziumok lánca, valamint komplett alap- és középiskolai képzés. De ez sem az, ami békességet hozna.

2012. ápr. 24. 23:04
 4/7 mustafa33 ***** válasza:
100%
Azértz vegyük figyelembe azt is, ki hogy került oda ahol van. A felvidéki magyarnak az ősei is ott születtek évszázadokra visszamenőleg, a Magyarországi szlovák őse akkor költözött oda amikor ott éppen földet osztottak (beleértem a XVIII. századi telepítéseket is). És elmentek onnan amikor a csehszlovák hatóságok (magyaroktól elkobzott - konfiskált)földet és házat osztottak nekik Szlovákiában. Ezért vannak ma kevesebben.
2012. ápr. 25. 00:17
 5/7 A kérdező kommentje:

tegnap 23:04

Értem, amit írsz.Én Magyarországon tanulok, de vajdasági vagyok.Persze az utcán nem büntetnek meg ha magyarul beszélsz( azért az már tényleg dúrva lenne).

Én látom a különbséget, hogy a két ország (Szerbia és Magyarország) hogyan tekint a kisebbségeire.Én nem érzem úgy, hogy lenéznék a magyarországi kisebbségeket, sőt néhol kuriózumként is tekintenek néhány nem magyar emberre.

Nálunk otthon nem extra dolog, ha nem vagy szerb, hiszen Vajdaságban több mint 15 etnikai kisebbség él.

Én azt gondolom, hogy tegyük fel egész Békés megye, fél Hajdú bihar és harmad Csongrád megye szlovák nemzetiségű lenne, nem hoztak volna olyan politikai döntéseket Szlovákiában a magyarok ellen, mint ahogy tették azt.

Persze egyszerűbb lenne ekkor a Magyar államnak is, illetve Ficoék sem feszelegnének, hiszen féltenék a Magyarországon rekedt 500 ezer szlovákot...

2012. ápr. 25. 01:20
 6/7 A kérdező kommentje:

Egyébként a számok nem azt bizonyítják amit mondasz, hiszen ha összeveted az 1991 es és 2001 es magyarországi népszámlálási adatokat, akkor kiderül, hogy egyre többen vallják magukat valamely nemzeti kisebbséghez tartozónak.

És mi zajlik nálatok? Romániában? Felvidéken az500 ezer fős magyar kisebbség száma mára már 500 ezer alá csökkent, Kolozsváron 10 ezer fő nem nyilatkozott nemzetiségéről,(ezek túlynomórészt magyarok).A fenti adatok tükrében nekem pont az ellenkezője rajzolódik ki.

Így a válaszod első felével nem tudok egyet érteni.A másik résszel azonban igen.Nem lehet ok a magyarországi kisebbségek asszimilálódását csak az alacsony létszámra fogni, hiszen meg kell csak nézni a szlovéniai ( muravidéki) magyar, 7000 fős kisebbséget, illetve a horvátországi 15 ezer fős kisebbséget.A nemzettesthez tartoznak javarészt, kevesebben a szórványban, azonban sokkal kiépitettebb, oktatási, kultútális intézményrendszerrel rendelkeznek, pedig azért az elmúlt 20 évben ha valakik akkor a horvátországi magyarok éppen elég brutalitáson mentek keresztül.

2012. ápr. 25. 01:36
 7/7 mustafa33 ***** válasza:
100%

Szlovákiában micsoda hűhó volt a Pilisszentkereszti szlovák önkormányzat házával kapcsolatban (ahonnan a szlovák nemzetiségű pôolgármester kizavarta a szlovák önkormányzatot). Hónapokig fgröcskölték az újságok a mérges nyálukat, hogy a qrva magyarok hogy nyomják el a galamblelkű szlovákokat. Csak azután lohadtak le, amikor azt mondta egy szlovákiai magyar parlamenti képviselő, hogy a felvidéki magyarok írígylik a P.-i szlovákok problémáját, ugyanis az csak akkor fordulhatna elő Szlovákiában, ha ott is lenne a magyaroknak kissebségi önkormányzata. Ilyen értelemben hatásos a "reciprocitás".

Egyébként sokan kritizálják (szlovákok) a Matica Slovenskát, hogy nem törődik a határontúli szlovákokkal - krajanokkal. Mármint a Magyarországiakkal, Szerbiaiakkal, Romániaiakkal..., a nyugati emigrációval törődnek (nem önzetlenül). A Matica egy ún. "kulturális" szervezet, amely az állami költségvetésből kapja (nagy) pénzét. Az állami feladatokat is ellát de valójában a magyarok elleni soviniszta tevékenysége a fő működési területe (meg nemzeti kincset is gyűjtött az önállóság kikiáltása után, mikor már jó sok kilo arany gyűlt össze, valahogy az egész elpárolgott, de nem keresik).

2012. ápr. 25. 03:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!