Csehország jobb gazdasági helyzetben van, mint Magyarország?
Már alig vannak mögöttünk. Nem tudom mi igaz belőle, de beszélgettem egy román vendégmunkással, ő azt mondta megy haza, mert otthon már jobb. Ez nagyon kellemetlen.
Szerintem kábé ilyen Ukrajna van mögöttünk, vagy nem is tudom.
Csehország az utobbi ötszáz évben végig elöttünk volt.Még a
látszatra rosszabb helyzeteket is előnyére forditotta.Mindkét világháború után a győztes államok között ült.Az csak látszat volt, hogy a hatvanas-hetvenes években Mo. megközelitette, utolérte.A rideg politikai vonalat Mo-nál óvatosabb gazdaságpolitikával párositotta, nem terhelte le hatalmas nyugati adóssággal.Példamutatóan valósitotta meg a Szl.-val való kettéválást.Mi magyarok ezt másképp tettük volna.Nekik volt egy Klauszuk és nekünk?... Ügyesebb volt a privatizáció, előrelátobb akormányzás.És végül: a politikát nam szivják annyira mellre, mint mi magyarok.
"Az csak látszat volt, hogy a hatvanas-hetvenes években Mo. megközelitette, utolérte."
Mendemondák helyett érdemes az adatokat (Maddison) nézni.
A CSSR és Mo. /fő GDP-je 1990-as dollárban:
1950: 3501 2480 (arány 1,41)
1988: 8709 7031 (arány 1,24)
Cseho. és Mo. /fő GDP-je 1990-es dollárban:
1990: 8895 6459 (arány 1,37)
2006: 11700 9300 (arány 1,26)
Tehát Cseho.-hoz képest 1950 és 1988 között, valamint 1990 és 2006 között felzárkózás volt folyamatban. (Az 1990-es adat rosszabb az 1988-asnál, mert az 1990-es már nem tartalmazza Szlovákiát).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!