Milyen geopolitikai változásokat valószínűsítesz az elkövetkezendő 20-30 évben?
A két Korea egyesülése? Arab demokrácia? USA az egyetlen világhatalomból az egyik világhatalom lesz? Háború vízért? Izrael és a Közel-Kelet viszonya? Szorosabb vagy lazább esetleg megszűnő európai integráció? Kashmír függetlenedik? Belgium kettészakad? A kaukázis kiharcolja függetlenségét Oroszországtól? India széthullik? Ausztria csatlakozik a Német Bundesrepublikba?
Példa van dögivel, ti is írhattok!
Mit gondoltok?
Engem az kötne le igazán, hogy mi lesz Magyarországgal.
Jó lenne egy ilyen jövőbelátó izé, vagy valami dzsinn, aki elidegenvezet az elkövetkező magyar történelem századaiba. :D
Valószínűnek tartom, hogy a két korea 15-20 éven belül egyesülni fog, vagy kicsit később. Az mostani orosz gázvezeték építése nagyon jó ötlet.
"Arab demokrácia?"
Szerintem ők sosem akarnak demokráciát, legalábbis nyugatit biztos nem. Kadhafi sem akart.
"USA az egyetlen világhatalomból az egyik világhatalom lesz?"
Ezt 100%-osan így gondolom. Usa elég súlyos problémákkal küszködik, de igazából mindenki a világon. A jelenlegi rendszer hosszútávon így nem fenntartható, változi fog, nagyon remélem, hogy visszavesz az arcából, muszály, hisz sokan erőteljesen jönnek felfele. Más politikát kell alkalmaznia.
"Háború vízért?"
Nem hiszem. Ha a nyugat hatása gyengébb lesz, akkor mind nálunk, mind az euban olyan politikai megújulás lesz, amely egy egészségesebb élet felé visz majd minket. Ennek következtében a személyes látásmódok is változáson eshetnek át, amelynek következtében megszűnnek az olyan berögződések, hogy ez a víz az enyém, az a hegy a tied, helyette mindenki közösen vigyáz a kincsekre és mindenkié (trianoni döntés megmarad, de az emberek szívéből kitörlődik).
"Izrael és a Közel-Kelet viszonya?"
Nehéz megjósolni. Izraelnek szinte egy szövetségese sincs abban a légtérben, ellensége viszont annál több. Ha Izrael nem változtat egy barátságosabb politika felé, akkor elképzelhető, hogy megvonják tőle az édesvízkészlet szállítmányt, különböző hajózási útvonalakat vágnak el, a repülői csak saját légtérben repülhetnek, esetleg ha elfajul a helyzet, akkor a törökök, vagy Irán le is bombázza.
"Szorosabb vagy lazább esetleg megszűnő európai integráció?"
Ez alatt mit értesz?
"Kashmír függetlenedik? Belgium kettészakad?"
? nem hiszem.
"A kaukázis kiharcolja függetlenségét Oroszországtól?"
Lehet, nem tudom. Várjuk meg a következő orosz elnökválasztást, Putyin és Medvegyev nem ért mindenben egyet, hasonlóak, de sok esetben különböző irányokat képviselnek.
"India széthullik? - Ausztria csatlakozik a Német Bundesrepublikba?"
Nem hiszem.
22:11
Magyarország a következő évtizedekben szerintem:
Az ország sorsa nagyban függ a külpolitikától, mindig függött, de most erősebben. Ha a nyugat összeomlik (a mértékéről lehet vitázni) akkor nagyon sok területről leveszi a kezét. Mi is az usa keze alatt vagyunk, csak nézzük meg, hogy az elmúlt másfél évben hányszor látogatott ide keleti vezető, és hányszor látogatott ide Hillary, az usa külügyminisztere, izraeli képviselők, angol képviselők. Ha az ő befolyásuk csökken, akkor 2 dolog történhet: 1 valószínüleg a nemzetiek kerülnek hatalomra (nem a Jobbik és Toró), akik merőben más politikát fognak folytatni. Talán "egypárt rendszer" is lehet. Egy újfajta politikai/társadalmi rendszer fog megjelenni. Viszont nem csak nálunk, hanem a többi országban is.
2 - az euban létrejön a Nemzetek Európája, azaz minden ország összedolgozva a szomszédaival saját maga rendelkezik mindenről az országhatáron belül, nem pedig egy központi helyről kapja az infókat. Valószínű, hogy ezen események miatt több ország minimálisra csökkenti a kapcsolati szintet az usával (főleg ha az usa olyan mértékű csődöt generál, amely az európai országokat is súlyosan visszaveti, emiatt más piacok után fognak nézni), és komoly gazdasági kapcsolatokat fog kiépíteni a kelettel. Oroszország szorgalmazni is fogja a gázt.
Elszámoltatás: senki ne higgye, ha olyanok kerülnek hatalomra, akik tényleg rövid időn belül el is tudnak számoltatni, akkor nem lesz felfordulás az országban. Ha én milliárdos vagyok, és el akarnak számoltatni sikkasztásért, és tudom hogy életem végéig önfentartó börtönben rohadok, akkor menekülök minden eszközzel, ha már az elszámoltatókat nem tudom likvidálni. Ez így működik. Megér 20 milliót kiadni egy bérgyilkosnak, hogy intézzen el 3 embert, minthogy a vagyonomat és családomat országokon keresztül menekítsem.
Cigányság: ha önfentartó börtönök lesznek, ki fog bevonulni? Biztos lesznek hajtóvadászatok, ha valaki 20 évet kap önfentartó börtönben, ahol nincs tv, konditerem stb, nem vár a rendőrségre. Az is biztos, hogy másfajta politikai hozzáállás lesz, nem az integrációt fogják szorgalmazni, hanem az igazságszolgáltatást fogják magasabb szintre hozni. Mivel a cigányság felemelésének egyik alapeleme, hogy mindenki jusson képességének megfelelő munkához, ezért aki dolgozhat, de nem akar, és helyette bűnözni megy, az megkapja "méltó" büntetését. Valószínüleg a segélyezési rendszer merőben más lesz.
Gazdálkodás: valószínüleg a mezőgazdaság gyorsan fog fejlődni. A termelésben is áttérünk az egészségesebb életmódra, érdemes megnézni Tóth Ferenc előadásait, részben erről is szólnak, és vannak már törekvések, de az érdekek és a pénz nagy úr. Megtanulunk úgy gazdálkodni, hogy ne használjunk vegyszert, rövíd időn belül megtanuljuk, hogy egyes növények mellé mit kell ültetni, hogy a bogár ne támadja meg (fák alá érdemes bársonyvirágot [link]
Az olyanok, mint a MCDonalds el fognak tünni. A gyorsétterem helyett lehet nem lesz semmi más, lehet, hogy kötelezni fogják egészségesebb ételek készítésére.
A változás után fontosabb lesz a család, az emberi kapcsolatok.
Ki fogjuk aknázni a termálvizet, újfajta gyógymódok jelennek meg. Magyarországnak nagy esélye van a gyógyturizmus magasfokú kihasználására.
A szomszédos országokban szintén nemzetiek veszik át az irányítást, és ezáltal megszünnek a román-magyar-szlovák stb ellentétek. Ha atrocitások lesznek, azonnal kivizsgálják, és "lerendezik".
Újfajta spirituális szemlélet jelenik meg az oktatástól kezdve minden életterületen keresztül. Az emberekbe visszanevelik a magasfokú igazságérzetet, mint amivel őseink is rendelkeztek, ezáltal a bíróságoknak kevesebb lesz a dolguk, megtanulnak az emberek a jogok helyett saját maguk bölcsességében, igazságérzetében megoldást találni a problémájukra.
Végre kitisztul a magyar történelem.
Titkosított akták látnak napvilágot (nem Wikileaks), amelyeknek következtében az emberek rájönnek arra, hogy becsapták őket, bábként használták, ezért új életszeméletet alakítanak ki, amelyben sokkal boldogabbak lehetnek.
Kb ez lesz szerintem a következő 40 évben.
Véleményem szerint az USA és az EU nagyobb államai valamilyen tisztátalan de célravezető eszközzel megpróbálják a geopolitikai trendeket megfordítani. Kína képtelen lesz egyben tartani magát és mint oly sokszor a történelem folyamán ismét a korrupció és a belső egyenlőtlenségek súlya alatt roppan össze kb. 20 év múlva. India nem esik szét inkább a plurális világszemlélete útján lassan de biztosan halad egy Ind - típusú demokrácia elmélyítésének útján. Afrika keresztény országai muszlimalizálódnak, és ezzel együtt radikalizálódnak is.
A világon mindenhol terjednek az illiberális demokráciák. Látszat parlamentarizmus melletti puha-rendőrállamok (valszeg. ilyen lesz Magyarország is)
Mégis a fentieknél valószínűbbnek tartom egy meglepően közeli világméretű ribillió sorozat kibontakozását. Mivel az USA belső demográfiai trendjei a protestáns angolszászok csökkenését és a hispán-katolikusok számának növekedését mi több 50-re arány többletüket mutatja, ezt megkísérlik majd valamilyen módon orvosolni. Nem hiszem, hogy népességszaporulati intézkedésekkel, inkább a gazdag-többség konkrét tulajdonlásának növelésével világszerte. Létrejön (illetve felfejlődik) a magán hadseregek rendszere melyek az USA és az EU vezető államaival karöltve szimbiózisban működnek. Számos ellenőrizhetetlen határ és háttér hatalmi figura kap fontos szerepet, elsősorban a TLC-ék irányából. A ribilió sorozat kezdeti helyszíne a közel kelet lesz. Ha a Líbiai és egyéb immár hozzáférhető olajforrások is kiapadnak, akkor az USA kénytelen lesz Iránt megtámadni legkésőbb 2024-ben de valószínűleg előbb. Ebbe azonban sem Oroszország sem az akkor még egységes Kína nem fog beleegyezni. Ez kiváló alkalom lesz a földön tapasztalható embertöbblettől való megszabadulásra, bár valszeg. senki sem fog atomfegyvereket alkalmazni ám a biológiai fegyverek kifinomult formáit be fogják vetni.
Magyarországot mindez a maga konkrétumában talán nem érinti majd de közvetett hatásaiban igen. Orbán hatalma akkortájt fog meginogni.
Hát ennyit a meséről, álmodjunk szépet és lesz ami lesz!
Egy biztos minden nagy szellemi hagyomány megegyezik, hogy ez itt a Sötét -korszak, szóval sok jóra én nem számítanék!
"A két Korea egyesülése?"
Ez elképzelhető. Kim Dzsong Il halála után a KNDK reformjai felgyorsulhatnak és végül a két Korea laza konföderációra léphet, ami idővel elmélyíthető.
"Arab demokrácia?"
Nem valószínű 20-30 éven belül. Ugyan az iszlám gyengülőben van, de a kulturális változás nem olyan gyors az arab világban, hogy már 20 év múlva kitörjön a demokrácia. Ugyanakkor a leghaladóbb, legvilágiasabb arab országok elmozdulhatnak a demo felé.
"USA az egyetlen világhatalomból az egyik világhatalom lesz?"
20-30 éven belül nem várható, hogy akármelyik állam egy súlycsoportba kerüljön az USA-val, de ez nem jelent egypólusú világot sem. Olyan világ várható, amiben sok nagyhatalom van, az USA pedig ezek között a legerősebb. De ahogy már most sem, akkor sem lesz az USA "világhatalom" vagy "egyetlen pólus".
"Háború vízért?"
Jól hangzó duma, de szerintem átgondolatlan. Feljönnek a görögök, hogy elcsaklizzák a Dunát, vagy hogyan? Olyan szinten tudom elképzelni, hogy mondjuk Jemenben elvágják egymás torkát az emberek a szegénység miatt, aminek az egyik tünete ott a vízhiány.
"Izrael és a Közel-Kelet viszonya?"
Nyilván rossz lesz, de ahogy ez most is sokadrangú kérdés, úgy akkor is az lesz.
" Kashmír függetlenedik? "
Nem, valószínűbb a békekötés.
"Belgium kettészakad?"
Akár ketté is szakadhat, de ez senkit sem fog érdekelni, legkevésbé a belgákat. Pont a dolog jelentéktelensége miatt végül is nem biztos a szakadás.
"A kaukázis kiharcolja függetlenségét Oroszországtól?"
A Kaukázus egy hegység. Rengeteg nép lakja, akik nem cselekednek egységesen. Rendetlenség mindig lesz ott, függetlenség nem.
"India széthullik?"
Semmi erre utaló jel nincs.
"Ausztria csatlakozik a Német Bundesrepublikba?"
Erre még kevésbé.
"Szorosabb vagy lazább esetleg megszűnő európai integráció? "
Ez a legnehezebb kérdés, és egyben az egyik legfontosabb. De egyáltalán nem lehet rá válaszolni. A közép-európai országok érdeke lenne az "integráció" szétesése, a nyugatiaknak viszont érdeke fenntartani, és mivel a nyugatiak erősebbek, ezért valószínű, hogy az "integráció" fennmarad.
""Belgium kettészakad?"
Akár ketté is szakadhat, de ez senkit sem fog érdekelni, legkevésbé a belgákat. Pont a dolog jelentéktelensége miatt végül is nem biztos a szakadás. "
Pont ezért szakadhat ketté, mert nincsenek belgák, flamandok meg vallonok vannak.
Érdekes kérdés, hogy a falu embere ott mit gondol erről, én úgy gondolom, hogy teljesen mindegy számomra, hogy a következő faluban milyen nyelven beszélnek, de jöhetnek a politikusok és a statisztikusok megmondani, hogy gazdaságilag a másik fél lehúzza ezt az országrészt, mi tartjuk el őket stb...
Ha már itt tartunk, az észak-olaszok is úgy gondolják, hogy a déli tartományokat ők tartják el, van egy réteg, aki ki akarja szakítani Észak-Olaszországot a római fennhatóság alól. 2005-ben jártam az európai parlamentbe, éppen csapták a cirkuszt, skandáltak valamit olaszul, hogy függetlenség, vagy nem tudom... ahogy azt sem, hogy mennyire kell ezt komolyan venni.
"Érdekes kérdés, hogy a falu embere ott mit gondol erről"
A falu emberét egyáltalán nem érdekli a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!