Hogy viszonyulnak a románok a magyarokhoz?
Én Romániában élek,tehát tudom,hogy mi folyik itt.És el is mondom:a románok többsége nem szereti a magyarokat.Egymással kedvesek,de ha megtudják,hogy az ember magyar,már lekezelőbben bánnak az emberrel.Főleg az öregebbek a Ceau korszakból,és a fiatalság egy része(példa erre,hogy megvertek egy magyar nyelvű papot származása miatt).Ás a legtöbb román politikus félti ezt a maroknyi földet,ahol mi autonómiát szeretnénk.Ezt a földet holtukig fogják markolni.
De helytől is függ...nagyon sok hely van,ahol ki lehet jól jönni a románokkal.
És ők sem rossz emberek,csak...
szerintem a kulturális szinttől és az érdektől függ,
mivel egy elég műveletlen nép ezért nagy részük utálja a magyarokat
a politikusoknak és a pópáknak pedig érdekük,hogy szítsák ezt a tüzet
Ezt a kérdest fordítva is fel lehetne tenni. A viszonyulások sokmindentől függnek, de azt mondhatom, hogy tényleg vannak értelmesek is a románok között és lehet egyezni velük, lehet még jobban mint a többi magyarral. A legnagyobb viszonyulási problémak a "Székelyföldiek", vagyis Kovászna és Hargita megyeiek miatt vannak. A székelyeknek kell az autonomia és bármikor, bárhol, bármivel letámadják azt, aki hülyeségnek tartja az elképzelésüket, pl. a románokat. Én Kovászna megyében élek 10 éve, és mondhatom, hogy nagy szarban az egész megye, mert sokkal nehezebb a megélhetőség a többi megyéhez képest. Az autonomia megkapásával meg még rosszabbra fordulna a helyzet.
A románok felől meg a politikusok, elnézést a tolvajok meg az ortodox (hazug, perverz) papok eszik a szart.
Vannak normálisak a románoknál is és a magyaroknál is,és azoknak nem gond, hogy milyen nemzetiségű vagy, hanem az a fontos, hogy milyen ember vagy.
Ha Romániában azt tanítják az iskolában, hogy Hunyadi Mátyás "echte" román király volt, akkor mit lehet várni azoktól, akik ezen az agymosáson nőttek fel??!!
Nem igazán hiszem, hogy az ő hibájuk, mármint az egyszerű embereké, inkább az akkori-meg az utáni- /hiszen az utáni is ezen nőtt fel../ rendszeré..
A hülyézőnek köszönöm,minősítette magát.Erről ennyit.
Ismerek sok melldöngető magyart,aki Erdélyben döngeti a mellét szidja a románokat,majd büszkén hazajön,az ottmaradottak meg szenvedhetnek a retorziók miatt.Tudom sok esetben nehéz visszafogottan reagálni,bizonyos esetekben nem is,de ne mi akarjuk innen megmondani az ottaniaknak,hogyan viszonyuljanak a románokhoz,és főleg általánosítani is badarság.Itt is van,ott is van szélsőséges gondolkodás,úgy a politikusok,mint a köznapi emberek között,de mindig is a politika a ludas a rossz viszonyért,a kis emberek meg ihatják a levét pró és kontra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!