Mi értelme van összehasonlítani Hitlert és Sztálint, mikor egyik sem volt jobb a másiknál?
Mindkettő egyformán nagy gazember volt. De míg Hitler nyomorult módon, birodalmi fővárosának romjai alatt, a történelem legnagyobb balekjaként, öngyilkosként végezte, addig Sztálin győzelemmel fejezte be a világháborút, abszolút győztesként halt meg, egy olyan ország élén amelyet kétségtelenül ő tett világhatalommá. Katonai értelemben legalábbis mindenképpen.
17:07
"...ezt a szerződést egyik fél sem vette komolyan. "
Dehogynem. Még Hitler is teljesen komolyan gondolta eleinte, hogy tartósan fenntartja a Szovjetunióval kötött megegyezését.
"...mert az orosz csapatok a határ mellett úgy lettek felállítva ahogy támadások előtt szokás. Sztálin is egy megelőző csapásra készült, csak valamivel később."
Tévedés. A szovjet védelmi stratégia volt úgy felépítve, hogy ellenséges támadás után azonnal az ellenség területére kell áthelyezni a hadszínteret. Aminek az irreális volta persze azonnal kiderült 1941. június 22-én. A szovjetek abszolút felkészületlenek voltak a német támadással szemben, Sztálin képtelen volt elhinni, hogy Hitler durván átverte, napokig elbujdokolt, idegösszeomlást kapott. Nem készült 1941-ben semmiféle Németország elleni támadásra, nem is készülhetett, sőt nagyon is tisztában volt vele, hogy a Szovjetunió védekezésre is jóformán képtelen.
"Sztálin ... mégis vele szövetkeztek Németország ellen."
Mert az ellenségem ellensége az az én szövetségesem. És hát nem a szovjet légierő volt az, amelyik minden éjjel terrorbombázásokat hajtott végre az angol városok ellen, hanem a Luftwaffe. Ezért szövetkeztek inkább Sztálinnal.
'Miért? Mi bajod Hitlerrel vagy Sztálinnal? Szerintem épp két olyan nevet hoztál fel akik legtöbbet tették az emberiség fennmaradásáért.'
Tényleg? És mik voltak azok az intézkedések?
Felsorolhatnád.
17:34
De, tényleg támadásra készült Sztálin. Erre nem tudok mást mondani, olvass róla könyveket, tájékozódj kicsit. Ezért vélem komolytalannak szovjet részről, német részről meg azért, mert a nácik ideológiája már kezdettől komcsi ellenes volt.
"Erre nem tudok mást mondani, olvass róla könyveket, tájékozódj kicsit. "
Pontosan ez alapján írtam a válaszomat.
17:03
Hitler egy szerencsétlen balf@asz volt akárcsak Sztálin
mindkettő után milliók maradtak holtan
GYILKOS volt mindkettő
kb. olyan kalaiberű mint a mostani norvég mészáros...
csak ők nagyban csinálták...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!