Példának írni szemben álló népeket vagy nemzeteket?
pl. baszk-spanyol
német-francia
angol-holland
angol-ír
angol-francia
Pakisztán-India
albán-szerb
görög-macedón
macedón-szerb
magyar-szlovák
magyar-román
magyar-szerb
stb.
azért itt sok olyan szembenállást lehetett olvasni, amit én nem értek
pl német francia....a történelemben igen, de manapság igen jól vannak egymással
bolgár-szerb
bolgár-román-----ezt a kettőt nem értem
macedon- szerb--ezt se nagyon tudom mire vélni
valaki írta, hogy osztrák-olasz----na azt sem értem
a többi világos
"bolgár-szerb
bolgár-román-----ezt a kettőt nem értem "
A Balkánon gyakorlatilag mindenki utál mindenkit. Ez csak ott nem figyelhető meg igazán, ahol nincsen közös határ.
A bolgárok amúgy az un. nyugati hatászélt követelik vissza Szerbiától, amit asszem a II. világháború után csatoltak el tőlük, de még az is lehet, hogy csak az 1878-ban szétrobbantott Nagy-Bulgáriának volt része, azóta soha, a ma Romániához tartozó Dobrudzsát pedig ősi bolgár földnek tartják.
A szerbek pedig úgy gondolják, hogy Bulgáriának minimum a nyugati fele, de egyesek szerint az egésze a jogosan őket illető Szerb Birodalom része.
Csak ennyi a konfliktus köztük.
"macedon- szerb--ezt se nagyon tudom mire vélni"
A szerbek nem törődtek bele, hogy Macedónia kivált Jugoszláviából és hasonlóan a bolgárokhoz, szerbeknek tartják a macedónokat. (Értelemszerűen a bolgárok nem szerbnek, hanem bolgárnak tartják őket.) A macedónok egy része viszont még azt is tagadja, hogy ők szlávok lennének és az ókori Makedónia örököseinek tartják magukat, amihez mai szerb területek is tartoztak.
"valaki írta, hogy osztrák-olasz----na azt sem értem "
Dél-tiroli német (osztrák) szeparatizmusról még nem hallottál? Ausztria tele van "Süd-Tirol ist nicht italianisch" feliratú zászlókkal.
"A macedónok egy része viszont még azt is tagadja, hogy ők szlávok lennének és az ókori Makedónia örököseinek tartják magukat,"
Ezért meg a görögök utálják őket.
Pontosan.
Illetve nem is konkrétan azért, hogy ők az ókori makedónokkal azonosítják magukat, hanem sokkal inkább azért, mert jogos örökségüknek tartják az akkori Makedónia területét, ami ugye jócskán belevág a mai Görögország északi részébe, illetve Nyugat-Bulgáriába és Dél-Szerbiába, amivel a bolgárok és a szerbek agyát is jócskán felnyomják. Illetve az albánok sem csípik őket a Nyugat-Macedóniában élő albán kisebbség miatt és mert szerintük az a terület Nagy-Albánia része, amit a macedónok bőszen tagadnak.
Tehát itt is érvényesül a papírforma. A Balkánon ha két ország határos egymással, azok halálos ellenségnek tekintik egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!