Horthy miért nem kockáztatott egy német megszállást?
Már 1943-ban is sejthető volt a német vereség, 1945 elején már 100%-ra biztos volt...
1944. okt. 15-én megpróbált kiugrani a háborúból, de nem sikkerült (katonai előkészületlenség miatt).
Igen, ha az 1944. október 15-ei kiugrás sikerült volna és nincs nyilas hatalomátvétel, akkor azért jobban kerültünk volna ki a háborúból. A front egy hónap alatt végigszáguldott volna az országon (fél év helyett), nem pusztult volna el Budapest, nem hurcolnak el százezreket a Szovjetunióba hadifogolynak ill. kényszermunkára. A magyar-román határt pedig kb. 50 km-el keletebbre húzták volna meg.
Horthy sajnos nem volt reálpolitikus, amatőr módon szervezte meg a kiugrást, ami így persze azonnal kudarccal is végződött.
ma 21:33
Badarság. A szovjet horda mindenképpen elért volna minket és nem hinném hogy megtarthattuk volna visszavett területeinket. Ezen már kár rágódni vigyük tovább őseink dicsőségét!
22:01
"A szovjet horda mindenképpen elért volna minket..."
Ezt ki vitatta? Csak nem mindegy, hogy mennyi idő alatt ment volna keresztül rajtunk és az áthaladásakor a Magyarország formálisan szövetségesnek vagy ellenségnek számított-e. Nem mindegy.
22:47
"Ha sikerül a kiugrás, akkor sem tarthattunk volna meg 1 négyzetcentiméter visszafoglalt földet sem. "
Ez Románia vonatkozásában nem állja meg a helyét. A szovjeteknek Romániával aláírt fegyverszüneti szerződése is nyitva hagyta ezt a kérdést, "Erdélyt VAGY ANNAK NAGYOBB RÉSZÉT" ígérte vissza Romániának, tehát nyitva hagyta a végleges határvonal kérdését. É-Erdély elveszett volna mindenképpen, a Partium hovatartozása azonban ekkor még nyitva állt.
A hozzászólásod többi részével maximálisan egyetértek.
"(Szerintem ez igaz mind a mai napig"
Szerintem meg nem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!