A belgák miért az antant mellé álltak az első világháborúban?
Úgy értem Franciaország és Németország között vannak. Számíthattak arra hogy az országuk csatatér lesz. Miért a franciák oldalát választották? Ha a belgák nem hátráltatják a német hadsereget akkor el tudták volna foglalni Párizst és sikerül a Schliffen-terv is 1914-ben.
A francia csapatok ráadásul úgy tudom előbb lépték át a határt 1914-ben a "belgák védelmében" minthogy a németek mentek volna át a belga-német határon.
"Számíthattak arra hogy az országuk csatatér lesz."
Valójában arra számítottak, hogy semlegesek maradhatnak. (Ne felejtsd, senki nem tudta akkor, micsoda vérontás lesz ebből. Addig példátlan dolgok történtek.)
Mivel visszautasították a németek kérését az átvonulás engedélyezésére, ezért utóbbiak erőszakosan vonultak be, tehát megtámadták Belgiumot. Miért állt volna a németek oldalára? :) A háború nem úgy kezdődött, hogy mindenki azonnal beállt valamelyik táborba, Belgiumnak nem volt követelése sem az egyik, sem a másik féltől, nem volt érdeke a háború.
Úgy van, ahogy Lézer Anton mondja.
Nagy-Britannia garantálta Belgium semlegességét, a belgák pedig nem akartak a németek lábtörlői lenni ebben a háborúban. érthető részükről.
Az is igaz ugyanakkor, hogy tudjuk, Churchill is kapásból hajlandó lett volna megsérteni a belgák semlegességét és blokád alá vonni Antwerpen kikötőjét, ha a brit érdekek megkívánták volna.
Amúgy meg a Schlieffen-terv kapitális marhaság volt a németek részéről, nekik elsősorban Oroszországot kellett volna legyőzniük, a franciákat meg hagyni kellett volna a fenébe, ha meg ők támadtak volna, akkor már Franciaország az agresszor és nincs angol beavatkozás a háborúba. Amelyet így valószínűleg a központi hatalmak nyertek volna meg.
Egyrészt semlegesek voltak, másrészt a belga vezetés normális volt, és nem állt egy tömeggyilkos őrült mellé.
De te úgy látom kérdező egy újabb net náci vagy, aki amiatt sírdogál, hogy nem a kedves Adolf apó győzött.
Te pedig egy szellemi képességeiben korlátozott férfi vagy aki nem tud olvasni.
A többieknek köszönöm a válaszokat.
Dantes! Minimum egy bocsánatkéréssel tartozol, és hogy leírod, hogy:
Egy hülye liberalista vagyok, aki még az inkvizícióban is a náci nézeteket keresi.
Tudod, az első világháborúban még nem volt Adolf apó, aki a náci nézeteit terjeszthette volna, sőt, a németek nem is voltak "tömeggyilkosok". Csak ők is hatalmat akartak, és a haderejük alapján teljesen jogosan. Csak a három néha több az egynél. Különösebb kegyetlenkedések nem voltak, pláne ha a Somme-i és a Verdun-i esetektől eltekintünk, hiszen a katona-katona gyilkosság miatt senkiből nem lesz tömeggyilkos. Ilyen alapon a franciákat is besorolhatjuk a kamikazék elődeinek, mert bizony az egyik okos offenzívatervük miatt szétszedték őket a németek különösebb veszteség nélkül, ez a terv eleve halva született volt.
Mellesleg igen, szerintem jobb lett volna, hogyha az első világháborúban a németek győznek. A második világháborús német győzelem igazságos mivoltát megkérdőjelezném. De az első világháború befejezése mindenképp el lett rontva, ami miatt ezek a dolgok egyáltalán megtörténnek. És igen, akinek valamilyen szinten nem fáj Trianon, és nem fáj az, hogy a külföldi magyarok nem vallhatják magyarnak magukat egy idióta ember miatt, és te itthon nem tehetsz semmit az igazságtalanság ellen, hát igen, aki így gondolja, egy r0hadék.
Dantes fiú második baromsága a mai napon. Érettségi nélkül nem lenne szabad ide járni írogatni.
A vallonok tulajdonképpen franciául beszélnek a flamandok meg egy holland nyelvjárást és nem németet, mint ahogyan azt valaki előttem írta. Belgiumban mindig is egy csomó angol élt, pl a Hiúság vására című könyvből is ez jött le, ami a waterlooi csatát is beleszövi a történetbe, szóval már jóval korábban is szoros volt a kapcsolatuk. Pl az angolok első körben Belgiumban segítettek külföldön vasutat építeni.
Meg eleve Belga-Kongó megtartását annak köszönhették, hogy az angolok és a franciák sakkban tartották egymást. Ha a németek nyertek volna, azzal felborult volna az egyensúly.
Wiki néni szerint pedig: "A semleges Belgium 1914-ben Németországnak nem adott átvonulási engedélyt Franciaország felé, mire a németek erőszakkal bevonultak."
A németek igazából nem sok lehetőséget adtak Belgiumnak, ürügyet kerestek a támadásra, azt állítva, hogy francia légierő van Belgiumban. Július 29-én átadtak egy jegyzéket, és aug. 4-én már meg is támadták Belgiumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!