Veszélyes a világra a többpólusú világ?
Mi az, hogy?
" többpólusú világ" és "szupremácia"?
Itt gondolom arra gondolsz, hogy nem egy ország, hatalom irányítja a világot. Amúgy sosem volt olyan, hogy egy kézben volt az összes hatalom.
Alapból az van, hogy "oszd meg és uralkodj!" gazdaságilag szerintem ez jobb mindenképpen, hisz választási lehetőségeket ad.
Amerikaiak fosnak nagyon, mert Kína, Korea, India stb a sok keleti hatalom legyűri őket. Keleten egyre több az ember és sok-sok a munkaerő. És ha valamiből sok van, akkor az olcsóbb lesz. Ezért van az, hogy a kínai naponta egy tál rizsáért melózik, és még jó képet is vág hozzá. Plusz robotként viselkedik, simán ledolgozza a napi 12-14 órát 20 éven keresztül, hogy egy szava is lenne.
Ez emberileg elfogadhatatlan, legalábbis nekünk, viszont ország gazdaság szempontból nagyon hasznos.
Amúgy az amcsik pampognak, de azért az Iphone-t is Kínában gyártják, meg szinte minden műszaki cikket amit ők adnak el.
Múltkor valami szerver memóriát néztem neves gyártótól, azt rajta volt, h "made in korea"
Hosszútávon mi lesz? Szép lassan kihal a gyártás a többi országban, nem fognak gyártósoron robotként gyártani cuccokat Európában Amerikában, stb, mert Kínában még a szállítási költségek mellett is kedvezőbb lesz.
Vagy pedig az itthoni gyári melósok is lejjebb fogják adni és ők is egy tál rizsáért melóznak majd naponta. Ez majd kiderül.
Világbéke pedig sosem volt és sosem lesz, csak akkor ha a konkurenciák kiirtják egymást.
A válasz írója 62%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:39
többpólusú világ=ahol nem egyedül az USA gyakorolja ill. tölti be a világcsendőr szerepét, hanem több hatalom. BRIC országok, EU, stb...
szupremácia=egyeduralom
A válasz írója 72%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:40
"Amúgy sosem volt olyan, hogy egy kézben volt az összes hatalom."
Na ne! A Szovjetunió felbomlásával az egész világ kvázi USA "gyarmat" lett. Persze nem a szó szoros értelmében. Miért szerinted nem? Semmit nem ér a gazdaság hatalom nélkül. Lehet egy ország, nép akármilyen gazdag, ha nincs hadserege. Japán független? Gyakorlatilag egész Okinawa tele van amerikai támaszpontokkal. Kína? A Dél-Kínai tengerre sem tud kijutni az USA-tól.
"Vagy pedig az itthoni gyári melósok is lejjebb fogják adni és ők is egy tál rizsáért melóznak majd naponta. Ez majd kiderül."
Vagy automatizálnak mindent és robotok fognak gyártani.
"Világbéke pedig sosem volt és sosem lesz, csak akkor ha a konkurenciák kiirtják egymást."
Természetesen nem erre gondoltam, hanem arra hogy jó rég volt már nagy háború.
Jó rég???
Szerintem meg inkább nem is olyan régen...
"én az angol-szász médiában (Economist, Foreign Policy) azt olvasom állandóan, hogy a többpólusú világ veszélyt jelentene az egész bolygóra"
Még jó, hogy azt olvasod az amerikai sajtóban, hogy egy olyan világ, ahol nem Amerika az egyetlen "pólus", az rosszabb hely, mint az a világ, ahol ő az. A helyükben én is ezt írnám.
Úgy látom, Amcsisztánban és gyarmatain is él sok értelmiségi, akiket el kell tartani, és ott is azt a módszert találták, hogy banális "cikkeket" írnak, amiért fizetik őket :)))
"Vagy szerintetek szügségszerű az amerikai szupremácia, hogy a "világbéke" fennmaradjon?"
Mit értesz világbékén? Szudánban legyilkoltak 2-3 millió embert az elmúlt 10-20 évben. Kongóban szintén óriási háború volt a 90-es évek végén. Afganisztánban és Irakban ma is háború van. Miféle világbéke?
ma 10:48
Az EU nem másik pólus, pl. mert katonailag együttműködik az USA-val (NATO).
A BRIC meg viccnek jó, de nem lesz másik pólus.
"Az EU nem másik pólus, pl. mert katonailag együttműködik az USA-val (NATO)."
Rossz nyelvek szerint az EU az USA ellensúlyozására jött létre, arról nem is beszélve, hogy Nigel Farrage eurószkeptikus úgy látja, azért nem helyes az integráció további mélyítése, mert egyértelműen az angol-szász "uralom" ellen irányul.
A BRIC-et meg nem írnám le, főleg nem az oroszokat. De ha a kínaiak nem cseszik el, akkor 20-30 év múlva szuperhatalom lehet. És az USA szénája sem áll valami jól, az államok csődközelbe vannak.
Ez a legjobb:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!