A mai görögök büszkék az ókori görög őseik kultúrájára, vagy inkább a balkáni román-albán-szerb kultúrával azonosulnak?
Büszkék rá, még ha nem is tudnak róla sokat.
Román-szerb-albán kultúra pedig nem létezik, a görögök a görög kultúrával "azonosulnak", az albánok az albánnal, a románok a románnal, a szerbek a szerbbel.
Athén tényleg egy zsúfolt betondzsungel, nyáron elviselhetetlenül meleg(viszont a gyros Athénban a legjobb)
Kréta szigete egészen más, ott az emberek(főleg a középkorúak és az idősek) nagyon barátságosak, volt olyan hogy nem volt nálam elég pénz egy könyvre és legyintett az árús hogy majd holnap beviszem a többit(Agios Nikolaos) Másnap bevittem
Ebben a pozitív izében lehet valami, ott az egyik legritkább az öngyilkosság a világon.
Ugyanakkor viszont már vagy 2 éve folyton zavarognak. Lehet, hogy a fiatal generáció már egészen más?
Ha Krétán valaki azt akarja tudni hogy érzed magad, a következőt kérdezi: Nagyon jól vagy?
Ha erre a válasz az hogy megvagyok, a kérdező szeme elkerekedik és érzi hogy baj van(nem is tudom hogy van görögül a rosszul vagyok, a megvagyok éppen elég drámai)
Nézzük.
A görögöknek igazából nincs ókori kultúrájuk, mert a különböző törzseknek nem nagyon volt olyan kultúrája, amit GÖRÖGnek lehetne nevezni. Krétai és mükénéi kultúra?
Akhilleusz és az akhájok háborúi, és a görög isteneikre bizonyára büszkék.
De aztán az Athén-Spárta háborúra nem hiszem.
Viszont ha láttad a Görögország-Dél-Korea futballmeccset (2010 VB), akkor hallani lehetett a 'HELLAS!!!!' Üvöltést.
Szóval a görögök a maguk szemében azért még hellének, és a görögök földje a Hellász maradt.
Az ókori építményeket pedig különösen védik, de ezt szerintem minden ország megtenné. Jó, nyilván nem fogják a bizánci-korból fennmaradt freskót leásni, csak mert alatt van egy dór fal.
A másik meg az, hogy a görögöknek volt még egy aduja, a Bizánci Birodalom. Ahol a 7-9. században elkezdtek görögösödni, és 1054-ben (?) az egyházszakadással újra elkezdték építeni a görög kultúrát. De persze ennek is vége lett, és a szegény továbbra is megszállt görögök kaptak a nyakukba egy Oszmán-Török Birodalmat (ahogy mi is 70 év múlva), de amíg Bizáncnak volt ereje, addig a görög kultúrával "hódítattak".
A mai román-albán-szerb kultúrával meg nem tudom, mit akarsz kihozni. Szerintem ilyen nincs. Sőt, igazán a "mai" kultúrával sem tudnak mit csinálni. Nézhettek h*lyének, de utánanéztem a wikipédiának, és ő is az én álláspontomon áll:
"Hagyományok
Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos. "
Szóval én nem ismerek semmiféle görög-szerb-román-albán kultúrát, pláne, mert a szerbekkel, és úgy a szomszédaikkal nincsenek is jóban.
Szóval mondhatjuk, tisztelik az Ókorban a Hellászban történt eseményeket. Ha ezt mi görög kultúrának hívjuk (teljes joggal, mert ők nem vándoroltak sehova), akkor igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!