Kanada parlamentáris monarchiaként lehet az USA tagállama?
# 9
A kanadai alkotmány (Constitution Act) ilyene setekben tényleges hatalmat biztosít a kanadai uralkodónak, III. Károly királynak, vagy az őt Kanadában képviselő főkormányzónak (Governor General) hogy éljen a kanadai monarchia alkotmányban rögzített előjogaival (Reserve Powers of the Crown).
Tehát itt a királyi jóváhagyás (Royal Assent) sem puszta formalitás lenne.
#10 #11
Ezek szerint valóban nekem volt igazam. Örülök hogy kijavítottad magad, senki sem tökéletes. Örülök hogy tisztáztuk a valós helyzetet, én is okosabb lettem
# 12
Nem volt igazad, mert Kanadában egyetlen parlamenti párt és a lakosság elsöprő többsége sem támogatja az Egyesült Államokhoz való csatlakozást.
Továbbá a kanadai alkotmány olyan bonyolult alkotmányos procedúrát ír elő (összesen 12 különböző országos és tartományi törvényhozás kivétel nélkül, teljesen egyhangú döntése és királyi jóváhagyás), hogy GYAKORLATILAG KIZÁRT ilyen irányú alkotmányos előírásoknak megfelelő döntés.
"Nem volt igazad"
Ne haragudj, de miben nem volt igazam? Ez alatt a kérdés alatt két válaszomban tettem a témára vonatkozó állítást. Az egyik a #2-es válaszban szerepelt, miszerint III. Károly nem lehetne királya egy amerikai államnak, így Kanada államformája biztosan megváltozna. A másik a #4-es válaszomban volt, amiben azt írtam, hogy az ott élőknek nincs beleszólása ilyen döntésekbe. Te a #10-es és #11-es válaszodban ezt az állításomat megerősítetted, a saját, #8-as válaszban tett állításodat pedig megcáfoltad, ugyanis a te későbbi véleményed is az, hogy a király illetve a parlament a lakosság megkérdezése nélkül is döntést tudna hozni a kérdésben. Az az állításod a téves, miszerint a lakosság jóváhagyása nélkül nem lehetne ilyen döntést meghozni, hiszen éppen te erősítetted meg később, hogy a kanadai parlamentnek nem kell a lakosságot megkérdeznie a kérdésben, ahhoz csupán a parlament és a király jóváhagyása szükséges.
Más állítást meg nem tettem. A kettő közül melyikben nincs igazam? Mégis meg kellene kérdezni a lakosságot? Vagy maradhatna monarchia Kanada amerikai államként? A többi választ nem én írtam, nem keversz esetleg össze egy másik felhasználóval?
"Nem volt igazad, mert Kanadában egyetlen parlamenti párt és a lakosság elsöprő többsége sem támogatja az Egyesült Államokhoz való csatlakozást"
Olyat nem is állítottam, hogy bármelyikük támogatná, sőt, semmilyen módon nem nyilvánultam meg a parlamenti pártok vagy a lakosság valós véleményével kapcsolatban. Szerintem kevered a hozzászólásomat valamelyik másik felhasználóval.
Az én válaszaim a 2, 4, 7, 9 és 12.
# 14
Fenntartom, nem volt igazad.
NÉZZÜK:
A # 4 válaszodban összekevered a 18-19. századi indiai brit gyarmati hódítás, 19. század közepi cári autokrácia Oroszországát és a trianoni békediktátumot a 21. századi liberális népképviseleti demokrácia Kanada belső viszonyaival. Ez nonszensz.
Kanada nem autokratikus abszolút monarchia, mint a 19. század közepi cári Orosz Birodalom, hanem liberális népképviseleti demokrácia.
Egyébként mégis megcáfollak, kellene népszavazás Kanadában, ugyanis az 1995-ös québeci függetlenségi népszavazáshoz is tartományi népszavazást tartottak, márpedig Kanadában angolszász precedensjog van, azaz ha ilyen horderejű változást EGYSZER NÉPSZAVAZÁSRA BOCSÁTOTTAK, akkor kizárt, hogy még egyszer népszavazás nélkül meg lehetne tartani.
"Egyébként mégis megcáfollak"
Magadat cáfolod meg, nem engem. Most már minden változatot felsoroltál, tényként beállítva. Először azt állítottad magabiztosan, hogy kötelező megkérdezni a lakosságot, majd azt, hogy nem kötelező, most pedig azt, hogy bár nem kötelező, korábban megkérdezték, ezért biztosan most is megkérdeznék. Gyakorlatilag össze-vissza beszélsz, nincs egy állandó álláspontod, és így akarsz bizonygatni valamit, aminek az ellenkezőjét én még csak nem is állítottam...
"A # 4 válaszodban összekevered a 18-19. századi indiai brit gyarmati hódítás, 19. század közepi cári autokrácia Oroszországát és a trianoni békediktátumot a 21. századi liberális népképviseleti demokrácia Kanada belső viszonyaival. Ez nonszensz."
Tehát az állításom valóban helyes volt, csupán rossz példákat hoztam? :D
Egyébként nem kevertem őket össze, hanem különböző példákat hoztam a történelemből arra, hogy a lakosságnak általában nincs beleszólása ezekbe a döntésekbe, amit később te magad erősítettél meg a #10-es válaszodban, hiszen kiderült, hogy ez a "népképviseleti demokrácia" Kanadában sincs másképp.
Nem is értem mit jössz mindig ezzel a demokrácia dologgal, a demokrácia csak annyiban számít, hogy meg kell szavazni a döntéseket. Egy demokrácia ugyanúgy lemondhat egy területéről vagy dönthet egy másik országhoz csatlakozás mellett mint bármilyen más politikai berendezkedés, ezt nem a demokrácia ténye határozza meg.
Te magad állítottad, hogy hiába a demokrácia, jogilag dönthet Kanada a lakosság megkérdezése nélkül is. Ha ezt a jogi állásfoglalást fenntartod, akkor nekem adsz igazat, hiszen én is ugyan ezt állítom. Más témában pedig eddig sem foglaltam állást és most sem fogok. Eddig sem állítottam, hogy akár a kanadai parlament, akár a lakosság az USA-hoz csatlakozás mellett állna, hiába próbálod ezt rám aggatni.
A példáim pedig továbbra is helytállóak, hiszen éppen te írtad korábban, hogy Kanadának nem szükséges megkérdezni a lakosságot az ország önálóságának feladásához, arról elég ha a kormány és a király hoz döntést.
Én viszont ezzel a vitánkat lezártnak tekintem, mert eljutottunk egy olyan pontra, ahol egyikünk véleménye sem fog már változni, ugyanazon a témán rágódni tucatnyi kommenten keresztül pedig felesleges. Én továbbra is azt állítom (a kérdésre válaszolva) hogy Kanada nem lehet monarchiaként az USA tagállama, akkor nyilvánvalóan megváltozna az államforma. Továbbá azt is fenntartom, hogy Kanadának joga van erről a lakosság megkérdezése nélkül is dönteni.
Én ezzel a kérdést megválaszoltam, a véleményemet a témáról kifejtettem. További jó szórakozást mindenkinek :)
nem lesz tagállam, hogy kéne már trumpéknak az a sok libsi kanadai.
ez csak a terv része volt, megfingatja trudeaut csak ő meg besz@rt és lemondott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!