A jobboldaliak, konzervatívok felfogása hibás, miszerint az európai kultúra kultúra hanyatlásától tartanak, ugyanis az európai kultúra, már rég halott?
A jobboldaliak a keresztény értékrendet hangsúlyozzák, ellenzik a liberalizmust és az iszlámot.
Csak azt nem veszik figyelembe, hogy a kereszténység sem európai, hanem a Közel-Keletről ered. Az igazi európai kultúra, a valódi európai értékrend nem a kereszténységhez köthető, hanem az ókori Görögországhoz, Rómához, a régi germánokhoz, a vikingekhez.
Európa már akkor meghalt, mikor a kereszténység elterjedt.
Az igazi európai istenek Odin, Thor, Freyja, Freyr, Baldur, Njörd, Skadi, Týr, Bragi, Heimdall, Loki, Frigg, Hel, Idun, Eir.
Jupiter, Minerva, Apollo, Mars, Ceres, Mercurius, Diana, Baccus, Vulcanus, Pluto, Vesta, Venus.
Stb..
Szerintem nem ez a gond a “nyugati kultúrázással”, mert az egy folyamatosan kialakult valami, nem csak az eredetét kell nézni.
Csak emiatt nagyvonalúan kihagynak belőle az önjelölt kultúrharcosok olyan fontos dolgokat, mint a szekularizáció, vagy a francia forradalom - az a fajta patyomkin nyugati kultúra, amit féltenek, sosem létezett.
Kérdező, annyira bután le egyszerűsítetted a dolgot, hogy nem tudom eldönteni, hogy komolyan gondolod-e, vagy csak a jobberekkel akarsz trollkodni.
Ha komolyan érdekel, szívesen elmagyarázom az álláspontunkat.
Én magam jobboldalinak érzem, de nem vallom ezt az úgynevezett "keresztény-konzervatív" álláspontot. Én újpogány vagyok és a kereszténység elterjedése előtti Európával szimpatizálok, az ókori görögökkel, a Római Birodalommal, a germán népekkel.
Magyarázd el, érdekel.
#5 Arról van szó, hogy mi, úgynevezett keresztény-konzervatívok úgy gondoljuk, hogy az, amit Európában szeretünk az a kereszténységnek köszönhető és ha nem lett volna a kereszténység akkor Európából sosem lett volna az az Európa, amit mind szeretünk.
Te említetted az ókori görögöket kérdező. De azt tudod-e, hogy azt az ókori görög filozófiát és irodalmat amelyet a mai napig olvasunk és szeretünk részben maga a kereszténység segített megőrizni napjainkig? Vedd figyelembe, hogy az ókorban írni az arisztokratákat leszámítva nem nagyon tudott más, csak a klérus. Keresztény szerzetesek másoltak le és fordítottak le könyveket, bele értve az ókori görögök műveit. Egyszerűen azért, mert az Egyház is felismerte az ógörög kultúrában a jót, a pogányságot elvetették de jót azt megőrizték. Tulajdonképpen ezért maradhatott fent akár az Iliász, akár Platón művei, és még sorolhatnám.
A kereszténység nem utasít vissza semmit más vallásokból és filozófiákból ami jó, Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás beemelték a neo-platónizmust és az arisztotelianizmust a keresztény teológiába.
Egyes korai keresztény teológusok, mint pl. Origenész úgy gondolták, hogy maga az Úr adta a görögöknek a filozófiát úgy, ahogy a zsidóknak a mózesi törvényt.
Másrészt, sokan a kereszténységet okolják az ún. "sötét" középkor miatt, de a valóság az, hogy a kereszténység nélkül sosem vált volna Európa olyan fejletté, hogy nem volt párja az egész világon az európai nemzeteknek. A történészek is úgy gondolják, hogy a kereszténység közre játszott a tudomány fejlődésében.
Ahogy azt már mondtam, az arisztotelianizmus igen csak népszerű lett a klérus körében, és maga az arisztotelianizmus vezetett annak a modern tudomány létrejöttéhez, amely az empirikus bizonyítékokra alapoz.
Ahogy James Hannam ír a "The Genesis of Science" c. könyvében: „...Még a keresztény teológia önmagában is egyedülállóan alkalmasnak bizonyult arra, hogy ösztönözze a természeti világ tanulmányozását, amelyről úgy hitték, hogy Isten alkotása” (xviii).
David Hutchings és James C. Ungureanu így fogalmaznak az "Of Popes and Unicors" c. könyvben: „Mert valójában soha más gondolatmenet nem vált jobban a tudományos gondolkodás hasznára, mint a hagyományos kereszténység központi tételei – az egész emberi történelem során” (179).
Ronald L. Number a "Galileo Goes to Jail and Other Myths about Science and Religion" c. könyvében így fogalmaz: "Történészek és szociológusok nemzedékei számos módot fedeztek fel, amelyekben a keresztények, a keresztény hiedelmek és a keresztény intézmények döntő szerepet játszottak az idővel modern tudománnyá váló tantételek, módszerek és intézmények kialakításában. Arra következtettek, hogy a kereszténység bizonyos formái adták a motivációt a természet szisztematikus tanulmányozásához..." (80).
Ez persze csak a kereszténységnek a tudomány fejlődésére tett hatása. Ugyan ilyen jelentős hatással volt azomban a kereszténység az európai művészetre, kultúrára, és az erkölcsre is.
“Az pl nem zavar, hogy a kereszténység a zsidóktól ered?”
Nem értem, mit számít, tőlük ered?
#9 Egy vallást sem alapján ítélek meg, hogy milyen etnikumú volt az alapító vagy alapítók. Egy vallást annak a tanításai alapján, valamint a központi alakjáról kell megítélni. A Názáreti Jézus tanításai, vagy akkor úgy mondom, hogy az Újtestamentumban neki tulajdonított tanítások alapján a krisztusi erkölcs egy magasabb rendű erkölcs, mint pogányoké, vagy akár mózesi törvény erkölcsiségénél. A mai európai erkölcsi normáink is egyértelműen a krisztusi erkölcsből erednek.
Tehát felőlem Jézus lehetett volna etióp vagy kínai is, ez nem befolyásolja azt, hogy amit tanított az helyes, és az a követendő példa.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!