Mi lesz ha Trump győz vagy ha Kamala? Melyik lenne jobb EU-nak és Magyarországnak, és miért?
Sajnos vagy nem sajnos, nem nagyon követem a politikát, így nem tudom milyen előnnyel vagy hátránnyal fog járni ha új USA elnök lesz.
Kérem írjátok le.
Trump fog győzni, ahogy a
Simpson család jósolta
"Talán így hamarabb lesz béke. "
Sajnos nem... :) Nem érdeke Amerikának. NATO-ból is kifog lépni Trump. Illetve a vám miatt szívni fogunk.
Ha Trump megállítaná a háborút, abból még nem következne az, hogy az EU automatikusan megújítja a kereskedelmi kapcsolatát Oroszországgal. Hogy ebben érdemi változás legyen, ahhoz szerintem meg kell várni a következő EP választást. De ha azonnal helyre is állna minden kapcsolat, az energiaárak már nem nagyon változnának, a piac már beárazta magát egy Oroszország nélküli állapotba. Sőt, Oroszország bosszút is állhat és bezavarhat az eddig Ukrajnából származó exportkereskedelembe (főképp mezőgazdasági termények). Szóval nem igazán tudom elképzelni, hogy ezen a területen bármi érdemi haszon realizálódna rövid és középtávon.
Trump esetén annyi kockázat van, hogy mind a Kínával szembeni, mind pedig az EU-val szembeni kereskedelmi háborút újraindíthatja. Ez Magyarországnak különösen fájó lehet a német iparnak való kitettségünk miatt. Kínai kapcsolatunkban nem tudom mit kavarna be, az egyetlen dolog, ami megvalósult eddig Kínával az az, hogy hitelt vettünk fel tőlük, egyébként a többi beruházás folyamatosan halasztva van.
Az EU-nak rossz Trump győzelme mert brutális vámokat akar bevezetni.
A NATO-nak is rossz mert Trump azt mondta nem fogja az USA megvédeni azokat a tagállamokat amelyek nem költik rá a GDP-jük 2%-át a hadseregre.
"Milyen vámokat akar bevezetni? Nem értem. Ez miben érződne meg?"
Mikor legutóbb Trump volt az elnök elsősorban az ipari termékeinkre és anyagszállításunkra vetett ki vámot kereskedelmi háború címen: [link]
Most is azzal kampányolt többek között, hogy a német autók kereskedelmére vámot fog bevezetni (Magyarország pedig nagyban függ a német autóipartól, a mostani negyedéves visszaesésünket is erre vezette vissza Nagy Márton):
Egyebek mellett ezt a témát itt is körül járják: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!