Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Lehetséges, hogy Románia...

Lehetséges, hogy Románia gazdasági fejlődése megállítja, vagy legalább lelassítja a magyarok tömeges kivándorlását Erdélyből?

Figyelt kérdés

Rengeteg uniós pénz áramlik az országba, a vezetés pedig velünk ellentétben erősen EU-párti. Autópályák épülnek (Kolozsváron metró) reptereket fejlesztenek etc

Hosszútávon szerintem több a potenciál sajnos, mint nálunk.Van realitása annak, hogy a fiatalok inkább otthon maradnak, esetleg visszaköltöznek, és ezáltal lassan elkezd növekedni az erdélyi magyar lakosság?

szept. 22. 13:21
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A pénz nem a magyar régiókba áramlik. Hozzájuk kevés pénz fog eljutni és későre.
szept. 22. 15:24
 2/6 anonim ***** válasza:
Egyelőre még a románok kivándorlását sem lassítja.
szept. 22. 15:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Székelyföldre lehet, viszont Nagyváradon és Kolozsváron is sok magyar él. Ha még inkább fejlődnek, akár megindulhatna egy belvő migrációs hullám is Székelyföldről.
szept. 22. 15:51
 4/6 anonim ***** válasza:

A kis szülővárosában több magyar él, mint Kolozson és az ottaniak számát is csak az tartja valamennyi stabilan, hogy rengetegen költöznek oda.

Ellenben nem maradnak meg ott.

szept. 22. 17:37
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Attol hogy 3-4 varos fejlodik, az ország 80% még mindig csóró mint a templom egere.

A rengeteg Eu-s penzt ugyanúgy ellopjak. A vezetés meg csak bólogató kiskutya, nem partolnak maguktol semerre.

Országon belül kevesen költöznek, mert Kolozsváron meg Nagyváradon már románul is kellene tudni, ami elég nagy akadály. Székelyföldön mig nem kell valami szolgáltatást lemondanod, vigan elhetsz csak magyar tudassal. Aki meg nyelvet tanul, az németet vagy angolt választja.

szept. 25. 14:28
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem lesz valamilyen hatása. Sajnos a gazdasági tényezők a legerősebbek ezen a téren.

Az én generációm például nem akart elmenni, senki sem ment a volt osztályomból magyarországi vagy külföldi egyetemre sem továbbtanulni, mindenki Erdélyben maradt - ellentétben a 90-es évek generéációival.

Minden szépnek tűnt - aztán jött a 2009-es gazdasági világválság és az egykori osztálytársaim harmada azonnal külföldre húzott, mert nem talált itt munkát vagy elvesztette azt.

Manapság egy-kettő már azt fontolgatja, hogy hazatelepül, aki pedig maradt, nem akar kivándorolni (én sem, sehova).

Egyszerűen az a személyes tapasztalatom, hogy ha itt, Erdélyben jobb a gazdasági helyzet, van munkahely és meg lehet élni a bérekből, akkor az erdélyi magyarok elsöprő többsége legszívesebben itthon maradna meg.

A baj akkor van, amikor gazdasági válság keletkezik és a megélhetés, az életszínvonal kerül veszélybe. Ilyenkor meglódul a kivándorlás, sajnos...

Most szerintem lassul a kivándorlási láz - és ha valóban tovább javulnak az életkörülmények, akkor tovább fog lassulni. De sajnos a gazdasági előrejelzések nem olyan bíztatóak...

szept. 29. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!