Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A svájciak miért nem akartak...

A svájciak miért nem akartak soha sem a német nép része lenni?

Figyelt kérdés
Ők voltak talán az elsők, akik kiváltak a Német-Római Birodalomból és azóta is nagyon ellenségesek a németekkel szemben. Bennük miért nincs meg a német identitás? Miért jó az, hogy egy kicsi, Dunántúl méretű országot akarnak maguknak ahelyett, hogy egy nagy, erős Németországot alkotnának?

aug. 21. 01:37
1 2 3 4 5
 31/41 A kérdező kommentje:

25 vagyok..

De nem tudom, hogy miért kell ez a nacionalizmus, miért kell bomlasztani a közösséget, a német nemzetet?

Nézzétek meg, hogy az európai országok mennyire kicsik az USA-hoz, Oroszországhoz, Kínához viszonyítva. Egy nagy, erős európai ország kéne, ami fel tudja venni velük a versenyt.

aug. 23. 16:06
 32/41 anonim ***** válasza:
55%

Most akkor nagy német birodalnat akarsz vagy nagy európai államot? Döntsd már el b+!

Senki nem bomlaszt semmit, max a te agyad bomlott meg, hogy ilyen értetetlen vagy.

aug. 23. 20:47
 33/41 anonim ***** válasza:

"Nézzétek meg, hogy az európai országok mennyire kicsik az USA-hoz, Oroszországhoz, Kínához viszonyítva. Egy nagy, erős európai ország kéne, ami fel tudja venni velük a versenyt."

Nézem, de nem látom a problémát. Oroszország és Kína eleve élhetetlen országok. Az USA és az Amerikai nemzetfogalom pedig teljesen eltérő az Európai nemzetekétől. Ha most kiköltöznék, és Amerikainak mondanám magam, akkor senkinek nem tűnne fel, hogy nem ott születtem, nem ott nőttem fel, nincsenek Amerikai felmenőim, Amerikainak tartanának. Mindenki Amerikai aki Amerikát tekinti hazájának (amúgy mivel tudom himnuszukat, a pledge of allegiance-t, az ünnepeiket és még sokminden mást ezért valószínűleg tényleg senkinek nem tűnne fel, max az akcentus miatt).

De vegyük Oroszországot. Azon kívül, hogy nagy (ez tény) és "erős" (ez azért vitatható) semmi jó nem mondható el róluk. Egy despotikus, végtelenül korrupt, elmaradott, minden szempontból hanyatló reménytelen ország. Nem értem miért tekint rá bárki pozitívan. Ráadásul a "nagyságért", az "erő" látszatáért feladják, hogy valaha élhető, fejlett, békés, jóléti ország legyenek.

Ellenben Monaco, Andorra, Liechtenstein élhető, fejlett országok. A világ legmagasabb egy főre jutó jövedelmeit produkálják, állandó békében élnek, jó minőségű közszolgáltatások vannak, nyugalom van.

Én inkább lennék Monacoi, mint Orosz. Pedig előbbi a világ 2. legkisebb országa, utóbbi meg a legnagyobb.

És egy kis paradoxon a végére:

"De nem tudom, hogy miért kell ez a nacionalizmus, miért kell bomlasztani a közösséget, a német nemzetet?"

Az, hogy a "Német nemzet" egy országban éljen már eleve egy nacionalista gondolat. Szóval Német nacionalizmus = lyó, Svájci, Holland, Liechtensteini nacionalizmus = rósz?

aug. 23. 21:12
 34/41 A kérdező kommentje:

Nem hiszem, hogy Németországot hátrányosan érintené gazdaságilag, ha Ausztria és Svájc csatlakozna.

"Az, hogy a "Német nemzet" egy országban éljen már eleve egy nacionalista gondolat. Szóval Német nacionalizmus = lyó, Svájci, Holland, Liechtensteini nacionalizmus = rósz?"

Ezt nem is nacionalizmusnak nevezném, inkább a szeparatizmus a megfelelő jelző erre. Itt az a rossz, hogy ezek a népek, pl svájciak, lichensteiniek kitalálták, hogy ők külön népek és nem hajlandók elismerni, hogy ők németek. Régen ez mind egy ország volt, a Német-Római Birodalom, egy őstől származnak, ugyan azt a nyelvet beszélik.

Ezzel bomlasztják a német nemzetet, akadályokat gördítenek a nagynémet egység létrejötte elé.

Az orosz-ukrán háború is emiatt van. Az ukránok kitaláltak maguknak egy identitást és erősen szeparatisták. Putyin és sokan mások viszont nem tekintenek az ukránra önálló népként, szerintük az ukránok a "kisoroszok", az ukrán nyelv csak egy orosz dialektus és ők valójában az orosz nép része. Hiszen a Kijevi Rusz volt az orosz kultúra bölcsője, közös nyelvet beszélnek, a kultúrájuk teljesen megegyezik.

aug. 24. 01:45
 35/41 anonim ***** válasza:
54%
Kérdező! Te most direkt trollkodsz vagy tényleg ilyen hülye vagy?
aug. 24. 05:34
 36/41 anonim ***** válasza:

"Nem hiszem, hogy Németországot hátrányosan érintené gazdaságilag, ha Ausztria és Svájc csatlakozna."

Őket nem, de a Svájciakat és az Osztrákokat igen. Ezért maradnak önállóak, semlegesek, nem kell nekik a nagyhatalmiság, ha az életszínvonal kárára megy.

A kis nemzetek azért jók, mert eszükben sincs a nagyhatalmi giccsre, a látszatra, felesleges erőfitoktatásra pazarolni, helyette tudnak a valóban fontos dolgokra fókuszálni. Így fejlettebbek, boldogabbak, élhetőbbek.

aug. 24. 13:29
 37/41 A kérdező kommentje:
Én logikusan gondolkodok. Ha német őseid vannak, németül beszélsz, német kultúrában élsz, akkor német vagy. Ez a svájci, osztrák identitás csak kitaláció.
aug. 24. 13:46
 38/41 anonim ***** válasza:

"Én logikusan gondolkodok. Ha német őseid vannak, németül beszélsz, német kultúrában élsz, akkor német vagy."

De ha évszázadok óta van független Svájc, akkor a ma élő Svájciak ősei is Svájciak, legalábbis jópár generációig visszamenőleg (a többivel ugyanez a helyzet). És a nacionalizmus nem olyan régi találmány ám.

Ez a gondolkodás sok helyen megbukik. Például Ausztrália: Brit őseik vannak, Angolul beszélnek, Angolszász kultúrában élnek, de Ausztrálok. Az etnikai nacionalizmus nem az egyetlen nacionalizmus ami létezhet, csak Magyarországon kizárólag ebben gondolkodik a legtöbb ember (ezért is nevezed logikus gondolkodásnak etnikai alapú gondolkodás helyett). Svájc és Ausztrália is példa rá, hogy van másfajta gondolkodás.

[link]

olvasgass

aug. 24. 14:36
 39/41 anonim ***** válasza:
Énekelj el nekik egy náci indulót, tuti, hogy térden állva könyörögnek majd az egyesülésért Hitler dicsőségére.
aug. 24. 23:58
 40/41 anonim ***** válasza:
100%

Az a durva, hogy a kerdezőnek le se esik, hogy a német identitas, az ami kitalált! Régen ez egy tucat önálló néha egymással is harcoló állam volt, olyan, hogy "német identitas" a 19. Században lett összehegesztve.

Meg mondom el kell beszélgetni egy kultúráját ápoló bajorral meg mondjuk egy berlinivel...hát a két embert ha összezárod alig értenék meg egymást! (Más kérdés, hogy ma a bajorok beszélik a hochdeutschot, csak tájszólassal)

aug. 25. 15:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!