Ha elutazok az Egyesült Királyságba, ott nagyon jól összehaverkodok III.Károly királlyal, akkor van esélyem rá, hogy Vilmos walesi herceg helyett engem nevezen meg az örökösének, ezáltal pedig én legyek majd a király Károly halála után?
- Katolikusnak született egyén (tehát ha csak a szüleid azok, de te nem, az is beletartozik ebbe) nem lehet az Egyesült Királyságban se király se trónörökös, ez egy abszolút kizáró ok már a reformáció óta
- Egy idegen, akinek nulla köze van a családhoz rokonságügyileg vagy házasságügyileg, sosem fog a trón közelébe kerülni
- Törvényt nem fognak módosítani, a király ebbe nem is szólhat bele, nem is terjeszthet elő még csak javaslatot sem, mert a törvényhozás nem a király feladata, hanem a parlamenté, ugye alkotmányos monarchia
Szerintem fantáziálj valami mást.
# 17
Bocs, de Magyarország esetében teljesen rossz példa a Pragmatica Sanctio.
Mert Magyarországon létezett nőági trónöröklés, hiszen I. Nagy Lajost 1382-ben éppen a lánya, Mária követte uralkodóként.
Mária Terézia csak a második magyar királynő volt Mária után.
# 17
A brit példád is teljesen rossz.
Mert a brit törvények szabályozzák a trónöröklés rendjét a Windsor-házon belül.
Csak a Windsor-ház tagjai, kihalasuk esetén vérrokonai, meghatározott sorrendben örökölhetik a brit trónt.
,,Csak a Windsor-ház tagjai, kihalasuk esetén vérrokonai, meghatározott sorrendben örökölhetik a brit trónt."
De ez diszkrimináció azokkal szemben akik nem a Windsor-ház tagjai vagy rokonai :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!