Román miniszterelnök szerint Erdély román föld. Egyetértetek vele?
Legutóbb, mikor a híradásokban szó esett Erdélyről, már a 2. alkalommal küldtek a törvényhozásnak egy autonómia-javaslatot, amit mondani sem kell, azonnal elutasítottak.
Erdély Románia már minden értelemben, ezt én el is tudom fogadni.
Amit nehezebben fogadok el, az állandó román bizonyítási kényszer, hogy ők évezredek óta ott élnek, holott ennek a történettudományi/régészeti alapjai nem állnak túl erős lábakon.
Összedőlne a világ, ha végre eljutnának a felismerésig, hogy bevándoroltak oda (ahogy a magyarok is egyébként), és az etnikai folyamatok számukra kedvezően alakultak hosszú évszázadok alatt?
Tudod, ha valakinek roppant erősek a nemzeti érzelmei, vagy nevezzük elvakultnak, az nem képes elfogadni, ha a valóság nem olyan, amilyennek gondolja.
Moldáviára is folyton hangoztatják, hogy román föld.
Sőt, az Orbán-szövetséges Basescu még a Tiszántúlunkat is román földnek tartotta.
De mondok én valamit: Európában, az EU-ban úgyis egyek vagyunk már, akkor mit számít, hogy hová tartozik? Tartozhatna ismét hozzánk is, nem? Akkor miért nem engedik a visszacsatolását Magyarországhoz? Vagy legalább hogy az ott élő magyarok a magyarországiakhoz számítódjanak, mikor az Európa parlamenti helyek számát osztják le.
A románok meg vigaszképpen kaphatnának egy cserép földet - oszt jónapot.
# progizo
A románok olyant is hangoztattak, hogy Odessza, és Ocsakov is ősi román föld.
Annak mennyi valóságalapja van ?
# progizo
Moldova történelmileg román fejedelemség volt, önálló nyelvvel sem rendelkezik.
A moldovai értelmiség elsősorban román identitású volt a 19. század óta.
Moldova első himnusza, a Deşteaptă-te, române! (Ébredj, román!) volt.
Azonban Erdély, nemhogy a Tiszántúl, vagy Odessza az illegális és a valóságot teljesen nélkülöző román területrablás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!