Ennek tudatában is hagynátok Ukrajnát Oroszországnak? Nem lenne jobb, ha ezeket mi, a Nyugat birtokolnának?
Jeffrey! Ne kezdjük el megint, hogy Ukrajna mióta létezik. A Tűzzel-vassal című filmet láttad már? Ott a lengyelek és a kozákok is úgy hivatkoznak arra a területre, amelyért ölik egymást, hogy Ukrajna. A film alapjául szóló regényt, amelyet Henri Sienkiwicz írt, amikor elkészítette, még Lenin meg a szovjetek fasorba se voltak.....
És a kozákok azok fajtatiszta ukránok voltak ?
Nem tudom miért, de a kozákok kapcsán a nagyjából tar fejűre borotvált, középett egy tincsben meghagyott hajviseletű, és vágott szemű, és nem is európai kinézetű lovasnomád népek jutnak eszembe.
A kozákok nem homogén népcsoport, hanem megszámlálhatatlan, és egymással is hadban álló népek voltak. A kozákok tatár, török eredetűek, amelyek keveredtek lengyelekkel, litvánokkal, oroszokkal, és névtelen szlávokkal is, de attól még egymással is hadban álltak.
A kozák szó a tatár nyelvű „qazaq” kifejezésből eredhet, mely átvitt értelemben szabad embert jelent.
Más források szerint a türk kazak szóból is eredhet, közvetlen jelentése a kaz- („megy, átkel”) igetőhöz kapcsolódik.
További nyelvészeti fejtegetés szerint a kun nyelven „cosac” szóval nevezik őket, amely őrséget jelent.
A kozákok zsold fejében szolgálták a nagyokat, vagyis az oroszokat, a litvánokat, a lengyeleket, sőt még parasztfelkelés leverésben is érdemben részt vettek, akkor mégis mennyire ukránok a kozákok ?
Ennyit arról, hogy a kozákok ős-ukránok voltak.
Jeffrey! Miért próbálsz olyat állítani, amit nem írtam le? Miért kell ferdíteni? Így még is, hogy lehet beszélgetni szerinted? Add már meg az alapvető tiszteletet, és ne adj már olyan szavakat a számba, amiket nem írtam. Nem azt írtam, hogy a kozákok ukránok. Azok egy önálló népcsoport volt, akik pénzért harcoltak, de Katalinig senki nem is bírta betörni őket. Annyit írtam, hogy már a Tűzzel-vassal című regényben Ukrajnának hívták azt a területet, amit ma is annak neveznek. A Tűzzel-vassal pedig a Hmelnyickij-féle felkelés idején játszódik, ahol a zaporizzsjai kozákok autonómiát követelve megtámadták előbb a Dubnói Vajdaságot, majd a Lengyel Köztársaság területére is behatoltak.
Elnézést a félreértésért.
Amúgy a Krajina az határföldet jelent. A Cári Oroszország, a Lengyel-Litván Unió, és a Török Porta közötti határföldet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!