A Moldvai csángók milyen helyzetben vannak? Sokan beszélnek még közülük magyarul? Milyen mértékű náluk a románságba való asszimiláció? A fiatalok mennyire tartják meg a magyar nyelvet?
Most ez attól függ, hogy kikre gondolsz "moldvai csángók" alatt.
Mert a valamikori csángók nagy százaléka már beolvadt, kevesen használják már a magyart, leginkább nevükben és esetleg egy-egy megmaradt szokásukból/hagyományukból lehet sejteni, hogy csángók.
Akik még jól elhatárolódnak a románoktól és erősen tartják a nyelvet és a szokásaikat, azok a gyimesi csángók.
Nem tudom pontosan a számokat a beolvadásról, de a gyimesieknél nagyjából ugyanolyan vészes, mint a többi magyar ajkúaknál. A moldvaiknál feltételezhetően sokkal gyorsabban ütemű.
Állítólag vannak még magyarul beszélő moldvai csángók, de én csak olyanokkal találkoztam eddig, akiknek a neve utalt erre, de már a nyelvet nem beszélték (felmenőik viszont még igen). De ők már többnyire vegyes házasságból valók.
Aztán ez csak az én tapasztalatom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!