Mi a véleményetek a hagyományos értelembe vett baloldali euroszkepticizmusról ?
Pont most néztem meg ezt a videót ( amit lejjebb fogok belinkelni ) és annak következtében kíváncsi lennék az itteniek véleményére ami ezt a témát illeti :
https://www.youtube.com/watch?v=zQUxZTlpDM4&ab_channel=Marxi..
Amit belinkeltél videó az egy marxista nézőpont a feltöltője szerint is, ami a kommunizmus egy ága és igencsak szélsőbalos.
Nem a hagyományos értelemben vett baloldali, ahogy a kérdező írja.
Csak szépítgetés a részéről. Bármilyen kommunista nem rajong a szabadversenyes kapitalizmusért pont a tőkés világ miatt.
A videót nem néztem meg, mert nem érdekel.
Nézzük előbb az euroszkepticizmust. Sok oka van annak, ha valaki kételkedik, és nagyon sokféle módon lehet. Mindenekelőtt az Unió nélkül Európa államai zömében ma nem rúgnának labdába a világban. Léte egyszerűen nem kérdés. A működése annál inkább. Csak hát nemcsak az embert, a belőlük álló államot is az érdekek mozgatják, és ma a benne szereplő politikusok ezen többnyire (és többségében) nem tudnak felülemelkedni, tehát az Unió hatékonysága gyenge. Csakhogy ami rossz, azt megjavítani kell, főleg ha lehet is.Ugyanakkor ezek nem egyszerű kérdések, tehát nem csoda, ha sokan nem tudják a (jó) választ.
Ami a baloldaliságot illeti, ma a korábbi formájában nem aktuális és nem életképes, továbbá zavaros. Számos úgynevezett kapitalista ország sokkal jobban és hatékonyabban gyakorolja, mint bármely baloldal bármikor. Ha baloldaliságnak az empátiát, a felelősségvállalást és egyensúlyos gazdálkodást (mellesleg az a leghatékonyabb) értjük, akkor a ma mesterségesen fenntartott szembeállítás egyszerűen idejétmúlt és életképtelen.
3-as ,
Bár hasznosnak találtam a válaszodat , de szvsz a hagyományos értelembe vett baloldalt úgy kell definiálni mint azokat akik egyrészt teljes egészében elutasítják a reformista " Blair/Clinton " féle ( még a szociáldemokráciával is lényegében szakító ) neoliberalizmusra kacsintgató gazdaságpolitikát , másrészt meg nem vagy nem elsőrsorban foglalkoznak az olyan típusú " szociális " ügyekkel mint az osztályelmélettől teljesen szétválasztott anti rasszizmussal illetve LMBT pártisággal ...
5-ös ,
Most csak az ördög ügyvédét fogom játszani , mert az amit most fogok írni abszolút nem tükrözi a valódi véleményemet , de gondoltam hogy mégis legépelem azt hogy sok mostani ( egyébként nem csak magyar ) euroszkeptikustól azt a választ kaptam a kérdésedre hogy az EU helyett bőven lehetne kereskedni a megnövekedett BRICS szövetséggel ...
Bővebben ezt úgy szokták magyarázni hogy ha Oroszország legyőzi Ukrajnát akkor a BRICS meg fog azonnal minimum kétszereződni , avagy rögtön be fog indulni egy eddig soha nem látott mértékű dedollárizációs folyamat , ami ahhoz fog vezetni hogy az USA annak érdekében hogy amennyire csak lehet fenntartsa a dollár értékét arra fogja kényszeríteni az összes EU tagállamot hogy pl minden egyes külkereskedelmi tranzakcióra csak és kizárólag dollárt használjon ...
Továbbá amellett hogy Németország teljes egészében el fogja veszteni azt a lehetőséget hogy olcsón vásároljon energiát bármelyik BRICS országtól , amihez ezek az alakok szerint Katar is fog csatlakozni , Franciaország teljesen ki fog szorulni Afrikából mert folytatódni fognak ( megújult orosz támogatással ) ellene a Francafrique-os puccsok ami ahhoz fog vezetni hogy már nem nagyon fognak tudni olcsón uránt szerezni az eddigi komoly ellátóiktól ami ott is komoly gazdasági válságot eredményezne ...
Egyesek még odáig is elmennek hogy Hollandia meg Belgium szépen elvesztenék a Kínából importált árú behozó szerepüket , annak köszönhetően hogy nagyon feléledne a BRI kezdeményezés , de gondolom hogy elmagyaráztam ennek a képletnek a lényegét ...
Vagyis röviden azt a ( félig-meddig/valamiféle észérvekre támaszkodó ) magyarázatot hallottam válaszként erre a kérdésre az EU ellenesektől , hogy Oroszország Ukrajnai győzelme Nyugat Európa teljes gazdasági összeomlását eredményezné a megszeppent amerikaiak illetve BRICS-hez csatlakozó ( és Nyugat Európa számára komoly nyersanyag meg kész termék ellátó szerepet betöltő ) országok reakciói miatt , és hogy ilyenkor a Magyarország kaliberű országoknak nem lenne más választásuk mint hogy ők is csatlakozzanak a BRICS-hez ami ( és megint ez nem a saját véleményem ) csak felféle íveléshez vezetne a korábbi " neokoloniális " típusú nyugat európai kizsákmányolás helyett .
Remélem hogy nem volt túl fárasztó elolvasni ezt a szöveget egyébként , lol .
Kérdező! Kellő fantáziával százával lehet kitalálni hasonló blődségeket, amelyeknek a valósághoz semmi közük.
Hát csak rajta.
8-as ,
Azt megkérdezhetem hogy ezt most a belinkelt videó tartalmára érted vagy pedig a fentebb , kicsit valóban hosszúra sikerült , " Mit csinálna Magyarország ha kilépne az EU-ból a BRICS pártiak szerint " ördög ügyvéde stílusú írásom tartalmára ?
3-as igen a meghatározásoknál kell kezdeni.
Mit értünk euroszkepticizmuson?
Több jelentése lehet..
a, Euro mint fizetőeszközt érintő kétség a szükségesség funkcionalitás terén lásd britek amíg tagok voltak.
b, EU létének alapvetésének bírálata, Európa népeinek külön országokban való létezésének preferálása.
c, EU szükségességének elismerése, de céljainak és működési elveinek bírálata
d, EU-s politika bírálata egyes irányvonalak tekintetében pl. gender kérdésben: LMBTQ, vagy faji diszkrimináció kérdésében BLM mozgalom stb.
Mit értünk hagyományos baloldalon?
Semmiképp Blair Clinton vonalat meg az öndefiníció szerint is pont egy új-bal irány volt.
Semmiképpen nem a kommunizmus vagy marxista eszméket - mert az szélsőbal.
Klasszikus szociáldemokráciára használtam a fogalmat.
Tehát szerintem EU-szkepticizmus lett volna a megfelelő fogalom amire kérdezel, azon belül is a d, jelentésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!