Hogyan rangsorolnátok a Skandináv országokat életszínvonal szerint, ha az 1. a legjobb?
Spitzbergák és Grönland lemaradtak. És "Északi országok" a csoport neve, Izland és Dánia (Spitzbergák és Grönland) nem Skandinávia része.
Habár nincs nagy életszínvonalbéli különbség közöttük, Finnország lenne számomra az első. A finnek életstílusa könnyen alkalmazkodik a kiskirályos és a gatyaszorítós élethelyzethez.
1. Norvégia
2. Izland
3. Dánia
4. Svédország
5. Finnország
Szerintem ez a sorrend.
Földrajzilag Izland sem. De életszínvonal tekintetében melléjük rakhatjuk a finneket is.
#2 vagyok.
A Skandinávok pont az ilyen viták elkerülése érdekében nem a "Skandinávok" kifejezést használják magukra, hanem a "Nordic"-ot. Ez Norvégiát, Svédországot, Finnországot, Dániát, Izlandot takarja. Tágabban értelmezve beleveszik Dánia két autonóm régióját is (Feröer, Grönland). Ez utóbbi kettőt nem vettem bele a felsorolásomba, de ha bele kellene tennem, akkor Feröert Izlanddal tenném egy helyre, viszont a sokkal kisebb népesség miatt izoláltabb, tehát minden drágább, és unalmas az élet. Grönlandot pedig egyértelműen legalulra, mivel nagyon más. Eleve izoláltabb még Feröernél is, emellett a többség inuit, akik egy egészen más kultúrkör (nem nézem le őket, nem rosszabbak, csak másak a szokásaik stb.). Grönland még drágább mint Feröer. És az élet nagyon depresszív tud lenni. Egyrészt az elszigeteltség miatt (mindenhova repülni, vagy hajózni kell, még a szomszéd faluba is), másrészt a sötét, harmadrészt a kietlen táj miatt (bár utóbbi ízlés kérdése).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!