Václav Havel 2002-es mondatai mit jelent(het) a mai magyar társadalom számára?
Václav Havel cseh író, politikus, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök, a “Visegrádi Négyek” egyik alapítója és a világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt. 2002-ben
valami olyasmit látott meg, amit a magyar nép azelőtt nem. Orbán Viktorról az alábbiakat mondta:
“Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”
Hogyan láthatta ezt már előre 2002-ben?
Én most adtam fel a keresést...
Egy ideje megpróbálok mindennek utánajárni, ami nem tiszta. Ez a kijelentés nem rémlett, pedig 2002-ben is kellett, hogy legyen visszhangja... Mellette emlegetik Hofi Gézát Orbánról - És arra emlékeztem. :)
A fent idézett mondatot viszont csak az "Ellenszél", és hasonló beállítottságú oldalakon találtam meg.
(Mellesleg, Kedves Kérdező: Illik megjelölni a forrást, ha már idézel valamit.)
Szóval:
Ha bárki tud egy eredeti-korabeli linket küldeni, azt megköszönném.
Mindegy, milyen nyelven. Én már cseh nyelven is kerestem. :)
Félreértés ne essék! Még véletlenül sem kívánom Orbán Viktort védeni, csak bosszant, hogy nem emlékszem erre.
Nem tudom, neked mi a hiteles? Ha a Mandiner írta, akkor hiteles?
A nagy emberek aranyköpéseit nem szokták forrásmegjelöléssel közzé tenni: a nagy ember személyisége a garancia a hitelességére.
Hável igazságát nem egy akármilyen sz@r újság fogja megadni, hanem ő maga!
Ha nem hiszed, akkor sincs semmi baj!
A tényen nem változtat: Hável nem hazudott!
Csak beírtam a Google keresőbe:
"Václav Havel said for Victor Orban 2002"
Ezt adta ki:
"At the end of Orbán’s first term of office in 2002, Václav Havel, the Czech writer and former president, said: “If this man ever gets back into power, God save Hungary – and God save Europe, too.” In 2010 he was reelected, and we know what that led to. "
11 - Az remélem hiteles neked is, amit a 13 versenyző írt?
Hável véleménye ezerszer beigazolódott!!!
Maga Orbán igazolta be.
Kedves anonim "ma 22:17" válaszadó,
Valószínűleg nem fogalmaztam elég érthetően, ezért megpróbálom újra. :)
Nem, a Mandiner sem hiteles, de én nem is ezt kértem, hanem "egy eredeti-korabeli linket" erről, mert mint írtam: "bosszant, hogy nem emlékszem erre."
2016 előttről nem is találtam semmit ezzel kapcsolatban. Megkérdeztem egy kollégámat is, kifejezetten gyűlöli Orbán Viktort, de ő sem tudott segíteni.
A "forrásmegjelölést" nem Václav Havel mondata miatt említettem, hanem azért, mert a kérdező szó szerint bemásolta a cikk többi részét is, aminek nem szoktak örülni...
Ezt is írtam: "Még véletlenül sem kívánom Orbán Viktort védeni, csak bosszant, hogy nem emlékszem erre."
A kérdező most küldött egy linket. A cikk elején ez áll: "Published on 28/02/2019 - 15:54". Ez nem annyira korabeli...
A cikk írója pedig... ( Ezt döntse el mindenki magában.)
Elolvastam, és igazából nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek.
A Magyarországon készenlétben tartott szovjet nukleáris rakétáknál be akartam fejezni az olvasást... Na mindegy, nem ez a lényeg.
Könyörgöm! Valaki! Egy 2002-ből való Híradót, vagy bármit abból az időből, ami ezzel a mondattal foglalkozik.
Megőrjít, hogy nem emlékszem erre... Ez az én problémám.
Így érthetőbb?
Igaza volt, szerintem is jó volt az emberismerete.
Én putlerrel voltam hasonlóan, amikor 1999 végén hatalomra került, éreztem, ez egyszer nagy bajt csinál. A sunyi KGB-s pofája már akkor se tetszett nekem. Mondtam is ezt a rokonaimnak.
„Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.” /Vaclav Havel, 2002-ben/
Az elmúlt években a Fidesz lényegében felszámolta a jogállamot, megszüntette a harmadik köztársaság vívmányait. A kétharmad birtokában, egy huszáros rohammal Orbán bevette a szabadság, a demokrácia végvárait, saját képére formálta az intézményrendszert. Kiderült, hogy a nemzeti kerekasztal bölcsei nem voltak elég előrelátóak, nem sikerült annak a garanciáit megalkotniuk, amely kizárja a hatalom túlzott koncentrációját.
Az Orbán kormány, az uralkodásának több mint nyolc éve alatt tökélyre fejlesztette a közpénz magánosításának a technikáját, nevezzük nevén, a lopást.
„Ha ez az ember hatalomra kerül, Isten óvja Európát és Magyarországot. Ez Václav Havel idézete 2002-ből, amikor Orbán elvesztette a választást. 2010-ben megnyerte a választást és elkezdődött Orbán korszaka. Azóta megszorításokhoz vezette az országot, uralma nemcsak a demokratikus berendezkedést rombolta le Magyarországon, hanem az Európai Uniót is fenyegeti. Háborút indított a demokratikus és liberális intézmények ellen. A média területe szinte teljesen az ő kezében van, már csak a propaganda maradt. Kormányunk gyakorlatilag háborúban áll az EU-val, és a helyzet tovább romlott, miután a Fideszt kizárták az EPP-ből (Európai Néppárt) az Európai Parlamentben. A politikai verseny egyenlőtlen, mivel az ellenzéki pártok gyakorlatilag nem kerülnek be a médiába. Az igazságszolgáltatás intézményei veszélyben vannak, az alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás más részei teljes ellenőrzés alatt állnak. Orbán politikája teljesen ellentétes a 90-es években elértekkel. Orbán Viktor holnap találkozik Andrej Babiš Csehország miniszterelnökével, ezért felszólítom Csehország polgárait, hogy ne szavazzanak hasonló politikusokra, akik megkötik a kezünket és elveszik a szabadságunkat. Történelmünknek számos érintkezési pontja van. Nagyra értékelem a V4 együttműködését, de a jelenlegi helyzet a közös értékek lerombolását célozza, nem pedig azok megerősítését. A magyar kormány nemcsak antidemokratikus, hanem korrupt is. Kérjük, tanuljanak a hibáinkból, és ne lépjenek az urbanizáció útjára” – figyelmeztetett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.
Valószínűleg ebben a könyvben írta.
NATO, Europe, and the Security of Democracy: Selected Speeches, Articles, and Interviews 1990-2002
Havel minden szava igaz!
Orbán minden szava hazugság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!