Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Václav Havel 2002-es mondatai...

Václav Havel 2002-es mondatai mit jelent(het) a mai magyar társadalom számára?

Figyelt kérdés

Václav Havel cseh író, politikus, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök, a “Visegrádi Négyek” egyik alapítója és a világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt. 2002-ben

valami olyasmit látott meg, amit a magyar nép azelőtt nem. Orbán Viktorról az alábbiakat mondta:

“Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”

Hogyan láthatta ezt már előre 2002-ben?

2023. okt. 28. 19:50
1 2
 11/20 Dongaben ***** válasza:
79%

Én most adtam fel a keresést...

Egy ideje megpróbálok mindennek utánajárni, ami nem tiszta. Ez a kijelentés nem rémlett, pedig 2002-ben is kellett, hogy legyen visszhangja... Mellette emlegetik Hofi Gézát Orbánról - És arra emlékeztem. :)

A fent idézett mondatot viszont csak az "Ellenszél", és hasonló beállítottságú oldalakon találtam meg.

(Mellesleg, Kedves Kérdező: Illik megjelölni a forrást, ha már idézel valamit.)

Szóval:

Ha bárki tud egy eredeti-korabeli linket küldeni, azt megköszönném.

Mindegy, milyen nyelven. Én már cseh nyelven is kerestem. :)

Félreértés ne essék! Még véletlenül sem kívánom Orbán Viktort védeni, csak bosszant, hogy nem emlékszem erre.

2023. okt. 30. 00:50
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, neked mi a hiteles? Ha a Mandiner írta, akkor hiteles?

A nagy emberek aranyköpéseit nem szokták forrásmegjelöléssel közzé tenni: a nagy ember személyisége a garancia a hitelességére.

Hável igazságát nem egy akármilyen sz@r újság fogja megadni, hanem ő maga!

Ha nem hiszed, akkor sincs semmi baj!

A tényen nem változtat: Hável nem hazudott!

2023. okt. 30. 18:07
 13/20 A kérdező kommentje:

Csak beírtam a Google keresőbe:

"Václav Havel said for Victor Orban 2002"

Ezt adta ki:

"At the end of Orbán’s first term of office in 2002, Václav Havel, the Czech writer and former president, said: “If this man ever gets back into power, God save Hungary – and God save Europe, too.” In 2010 he was reelected, and we know what that led to. "

[link]

2023. okt. 30. 19:37
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

11 - Az remélem hiteles neked is, amit a 13 versenyző írt?

Hável véleménye ezerszer beigazolódott!!!

Maga Orbán igazolta be.

2023. okt. 30. 22:17
 15/20 Dongaben ***** válasza:

Kedves anonim "ma 22:17" válaszadó,

Valószínűleg nem fogalmaztam elég érthetően, ezért megpróbálom újra. :)

Nem, a Mandiner sem hiteles, de én nem is ezt kértem, hanem "egy eredeti-korabeli linket" erről, mert mint írtam: "bosszant, hogy nem emlékszem erre."

2016 előttről nem is találtam semmit ezzel kapcsolatban. Megkérdeztem egy kollégámat is, kifejezetten gyűlöli Orbán Viktort, de ő sem tudott segíteni.

A "forrásmegjelölést" nem Václav Havel mondata miatt említettem, hanem azért, mert a kérdező szó szerint bemásolta a cikk többi részét is, aminek nem szoktak örülni...

Ezt is írtam: "Még véletlenül sem kívánom Orbán Viktort védeni, csak bosszant, hogy nem emlékszem erre."

A kérdező most küldött egy linket. A cikk elején ez áll: "Published on 28/02/2019 - 15:54". Ez nem annyira korabeli...

A cikk írója pedig... ( Ezt döntse el mindenki magában.)

Elolvastam, és igazából nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek.

A Magyarországon készenlétben tartott szovjet nukleáris rakétáknál be akartam fejezni az olvasást... Na mindegy, nem ez a lényeg.

Könyörgöm! Valaki! Egy 2002-ből való Híradót, vagy bármit abból az időből, ami ezzel a mondattal foglalkozik.

Megőrjít, hogy nem emlékszem erre... Ez az én problémám.

Így érthetőbb?

2023. okt. 30. 23:30
 16/20 Dongaben ***** válasza:
52%
Ez most komoly? De, mit is vártam...:(
2023. okt. 31. 09:08
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Igaza volt, szerintem is jó volt az emberismerete.

Én putlerrel voltam hasonlóan, amikor 1999 végén hatalomra került, éreztem, ez egyszer nagy bajt csinál. A sunyi KGB-s pofája már akkor se tetszett nekem. Mondtam is ezt a rokonaimnak.

2023. nov. 1. 20:55
 18/20 A kérdező kommentje:

„Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.” /Vaclav Havel, 2002-ben/

Az elmúlt években a Fidesz lényegében felszámolta a jogállamot, megszüntette a harmadik köztársaság vívmányait. A kétharmad birtokában, egy huszáros rohammal Orbán bevette a szabadság, a demokrácia végvárait, saját képére formálta az intézményrendszert. Kiderült, hogy a nemzeti kerekasztal bölcsei nem voltak elég előrelátóak, nem sikerült annak a garanciáit megalkotniuk, amely kizárja a hatalom túlzott koncentrációját.

Az Orbán kormány, az uralkodásának több mint nyolc éve alatt tökélyre fejlesztette a közpénz magánosításának a technikáját, nevezzük nevén, a lopást.

[link]

„Ha ez az ember hatalomra kerül, Isten óvja Európát és Magyarországot. Ez Václav Havel idézete 2002-ből, amikor Orbán elvesztette a választást. 2010-ben megnyerte a választást és elkezdődött Orbán korszaka. Azóta megszorításokhoz vezette az országot, uralma nemcsak a demokratikus berendezkedést rombolta le Magyarországon, hanem az Európai Uniót is fenyegeti. Háborút indított a demokratikus és liberális intézmények ellen. A média területe szinte teljesen az ő kezében van, már csak a propaganda maradt. Kormányunk gyakorlatilag háborúban áll az EU-val, és a helyzet tovább romlott, miután a Fideszt kizárták az EPP-ből (Európai Néppárt) az Európai Parlamentben. A politikai verseny egyenlőtlen, mivel az ellenzéki pártok gyakorlatilag nem kerülnek be a médiába. Az igazságszolgáltatás intézményei veszélyben vannak, az alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás más részei teljes ellenőrzés alatt állnak. Orbán politikája teljesen ellentétes a 90-es években elértekkel. Orbán Viktor holnap találkozik Andrej Babiš Csehország miniszterelnökével, ezért felszólítom Csehország polgárait, hogy ne szavazzanak hasonló politikusokra, akik megkötik a kezünket és elveszik a szabadságunkat. Történelmünknek számos érintkezési pontja van. Nagyra értékelem a V4 együttműködését, de a jelenlegi helyzet a közös értékek lerombolását célozza, nem pedig azok megerősítését. A magyar kormány nemcsak antidemokratikus, hanem korrupt is. Kérjük, tanuljanak a hibáinkból, és ne lépjenek az urbanizáció útjára” – figyelmeztetett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

[link]

2023. nov. 2. 11:49
 19/20 A kérdező kommentje:

Valószínűleg ebben a könyvben írta.

NATO, Europe, and the Security of Democracy: Selected Speeches, Articles, and Interviews 1990-2002

2023. nov. 2. 12:05
 20/20 anonim ***** válasza:

Havel minden szava igaz!

Orbán minden szava hazugság.

2023. nov. 2. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!