Egyiptomnak miért nem kell a Gázai Övezet?
Egyiptom ugyanolyan lezárt határos blokád alatt tartja a Gázai Övezetet mint Izrael, de Izrael már többször felvetette az ötletet, hogy a problémát egyszer s mindenkorra meg lehetne úgy oldani, hogy Egyiptom annektálja a területet. Izrael még azt is felajánlotta egyszer, hogy bevondulnak, kitakarítják a terroristákat, lefegyverzik a lakosságot, aztán Egyiptom viheti a területet.
Egyiptom viszont minden alkalommal elutasította ezt a felvetést.
Miért nem kell nekik? Ott is arabok élnek, vallás is ugyanaz, ráadásul az egykori palesztin vezető, Arafat, is egyiptomi volt.
Kedves kérdező!
Egyiptomot egy világi katonai diktatúra irányítja, egy kis megszakítással az 1950-es évek óta.
Az egyiptomi katonai diktatúra fő ellenségei az egyiptomi iszlamista vallási szélsőségesek.
Gázában szintén az iszlamista vallási fanatikus Hamasz van hatalmon.
Egyiptom katonai diktatúrája nem akar Gázával együtt 2 400 000 jól felfegyverzett ellenzékit magának.
Egyiptom indokát nem tudom, sehol nem írtak meséltek még róla, egy biztos, hogy szombat óta 2 arab állam jelentette ki, hogy nem nyitják meg a palaesztin menekültek előtt a határaikat, ez Egyiptom a másik meg Jordánia, hogy Egyiptom miért nem, pláne úgy, hogy Gáza korábban az ő területük volt, amit Izrael a háborúban elnyert tőle, így nem tudom.
Viszont Jordániának meg van a kellő indoka, hogy miért nem akar palesztinokat látni a területén....
Jordánia Izraellel egészen a 70-es évekig volt ellenséges, amíg a befogadott palesztin arab menekültek lázadást nem szítottak a Jordán hatalom átvételéért, amit a Jordán hadsereg végül levert, majd Jordánia 1988-ban lemondott Ciszjordánia területi követeléséről Izraellel szemben, majd 2. arab államként békét kötött Izraellel, ami a mai napig tart.
Szóval Jordánok nagy valószínűséggel nem akarják megint importálni a problémát a saját területükre, szerintem saját vélemény...Egyiptom látta Jordánia esetét, és az okos más kárán tanulva, inkább meg sem próbálkozik ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!