Az elvakult oroszgyűlöletet félretéve valaki megtudja indokolni, hogy Oroszországnak miért volt fontos ez az ukrán háború?
https://www.youtube.com/watch?v=Y_Ty_143dgo
Nagyon romantikus ez a videó és jelenetsor, ahogy küzdenek ezek a hős orosz katonák és nem hiszem, hogy a semmiért harcolnának a mai napig ilyen nagy erőket megmozgatva.
A szokásos oroszellenességet félretéve kíváncsi lennék pár érvelésre az orosz beavatkozás jogossága mellett.
Köszi.
Amúgy mikortól számítjuk ezt a háborút ?
Mert kettő dátum is megadható rá, és mindegyik helyes / elfogadható.
2014-ben Janukovics megbukott, a belpolitikai válságból polgárháború lett, az oroszok fél lábbal beavatkoztak, abból lett a befagyott konfliktus, de attól még ment az ukránok szteroidozása, és íme az eredmény.
Hülyén tették az oroszok, hogy ők kezdeményeztek 2022-ben, én a helyükben átadtam volna a kezdeményezés lehetőségét az ukránoknak, olyan 2028 környékére, és akkor ők sokkalta védhetőbben lettek volna.
Jeffrey Spender
Erről volt már vita, hogy sokan 22-től számolják háborúnak, viszont hivatalosan 2014. február 20-tól Krím annektálásától számolják az Orosz-Ukrán háborút. 2022. február 24-től a háborún belül az orosz invázió kezdetét tekintik.
Én 2014-től számolom a háborúságot, de nem csak én, hanem mások is, még a politikusok is, és ez okozza a bökkenőt.
Persze minden ország maga dönti el, hogy hova akar csatlakozni / belépni / távozni / kilépni, de azért vannak szabályok is ezzel kapcsolatban.
Az az ország, aki polgárháborúban / határkonfliktusban / befagyott konfliktusban / háborúban áll, nem lehet sem NATO, sem EU tag, ha az alapszabályzataikat nézzük.
Vagy ez az alapelv már nem aktuális ?
Nem mintha lennének egyéb más követelmények.
Ilyen alapon nem is értem, miért megy a hangulatkeltés és a veszekedés azon, hogy lehet-e Ukrajna NATO-tag vagy nem ?
Lehet hogy jogilag / papír Ukrajna szuverén ... de amióta Ukrajna formálisan önálló országként létezett, azóta volt olyan, hogy nem valamelyik oldal bábja volt az aktuális hatalom ?
Nevezték Janukovicsot orosz bábnak, és Tyimosenkót / Porosenkót / Zelenszkijt USA / EU-bábnak.
A csatlakozással az a baj, sokak megírták az EU és a NATO történetében, Dél-Európában, és Kelet-Közép-Európában kissé elhamarkodottan került sor tagfelvételekre. Nem egy dél és közép-kelet-európai ország úgy került be, hogy
- még mindig vannak hiányosságok,
- olyanok is vannak, amik abszolút nem teljesítik a kritériumokat,
- sőt nyíltan szembe mennek az Uniós és NATO-s alapelvekkel, értékekkel,
mégis (szabálytalanul) fel lettek véve.
Na Ukrajna hány felvételi követelménynek felel meg ?
És mégis valami hisztérikus politizálás zajlik érte.
Fő okok, amiért Putyin támadott:
Ukrajna nem tartotta be a minszki megállapodásokat, csak időhúzásra és a hadserege felfejlesztésére használta, és előbb-utóbb támadni akartak (Krím és Donbassz felé)
Ukrajna nehézfegyverekkel támadta a donbasszi oroszokat.
Ukrajna NATO-tag akart lenni.
Ukrajna elnyomta nemzeti kisebbségeit, köztük az oroszokat. (nyelvtörvény stb)
Putyinnal érdemben nem volt hajlandó tárgyalni senki nyugatról, lenézték, lekezelték, nem vették komolyan.
Hivatalosan Putyin ezért támadta meg Ukrajnát:
"Its goal is to protect people who have been subjected to bullying and genocide by the Kiev regime for eight years. And for this we will strive for the demilitarisation and denazification of Ukraine, as well as bringing to justice those who committed numerous, bloody crimes against civilians, including citizens of the Russian Federation."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!