Más országokban miért nem sírnak az elvesztett területekért?
Mielőtt kedvenc szélsőségeseim letámadnának a hazaáruló kifejezéssel, közlöm, hogy én szeretem a hazámat, a történelmét, az irodalmát és kultúráját....
Valahogy egyre gyakrabban futok össze olyan emberekkel - főleg fiatalokkal -, akik saját, személyes boldogságuk lehetetlenségét látják a trianoni békében.
Igen, igazságtalanság érte az országot, amikor elvették a színmagyar területeket, és jogos lenne, hogy legalább a még ma is magyar többségű részeket visszakapjuk. Ezt elismerem, DE:
1. Az egykori Magyarország bizonyos részein évszázadok óta már etnikumok éltek. Persze hivatalosan magyarországi terület volt, de most józan, paraszti ésszel belegondolva: mennyire lehet magyarnak tekinteni egy olyan helyet, ahol évszázadokon keresztül még csak nem is él számottevő magyarság?
Horvátországot ugyan milyen értelmes ok alapján lehet visszakövetelni? Vagy a Dunántúl miért nem akarjuk visszaadni a rómaiak leszármazottainak, ha egyszer Pannónia néven létezett, tehát ők is számon kérhetnék rajtunk?
2. A történelem változik, ma nagy egy ország, holnap kicsi. Hol van most Egyiptom vagy a Római Birodalom? Miért nem lehet elfogadni, hogy nem jogszerű és természetes állapot, hogy egy ország örökkön-örökké dicsfényben ragyogjon?
Ezzel szemben egy természetes és alapvető folyamat a társadalmak folyamatos változása.
3. Miért veszik egyesek személyes sértésnek azt, ami már bő 90 évvel ezelőtt történt? Az ember szerese a hazáját, legyen benne tisztelet a múlt iránt, de miért kell túlzásba vinni a magyar büszkeséget?
Miként gátolja meg az egyéni boldogság kiépítését Trianon?
4. És a fő kérdés: ha más országok el tudják fogadni a történelem olykor igazságtalan pofonjait és változásait, a magyarok miért nem?
A Monarchia terve az volt, hogy a dualizmusból trializmust csinál, kiszervezi a délszláv területeket ész szerbiát hozzácsapva létrehoztak volna valami Jugoszláviára emlékeztető államot, aminek az uralkodója persze Habsburg lett volna.
Nekem ez nem tűnik olyan embertelen tervnek.
87%
természetesen senki se ért egyet a temetőrombolásal, ha mi csináltuk volna, szégyellhentnénk magunkat. így ők szégyellhetik magukat.
14:33
nem értem, hogy ez hogy jön ide.
Mire megírtam a mondandómat már 3 oldal lett tele, úgyhogy bocs, ha most azokra nem reagálok...
A hazaszereteted mégsem lehet valami nagy, ha ilyeneket írsz. Nem kell letargiába esni a trianon szó hallatán, de azt sem szabad elfelejteni, mi az, amit ott akkor elvesztettünk.
1. Tény, rengeteg etnikum volt az ország területén, de ez nem egy gyűjtőhely volt, hanem Magyarország, ahová be-be telepedtek/telepítettünk különböző népeket. Először nézd meg a lenti linket és utána írj hasonlóakat:
Foltokban ugyan feltűnik néhány nagyobb népcsoport, de ez bármely más országban hasonlóan festene.
Horvátországot visszakövetelni valóban baromság, de nem hiszem, hogy ezt bárki is egy lapon említené, a többi elcsatolt területtel. Lévén perszonálunió volt a 2 ország között, önálló közigazgatással rendelkeztek, tehát gyakorlatig Horvátország „hozzánk volt csatolva”.
A rómaiakra vonatkozó részt remélem, te sem gondoltad komolyan. Volt egy nagy birodalmuk, amit képtelenek voltak fenntartani. Építettek nálunk pár dolgot a határvonaluk megerősítésére, aztán elhúztak a Kárpát-medencéből. Milyen alapon követelhetnének bármit is.
2. Senki nem állítja, hogy mindennek egy bizonyos állapotban kell megmaradnia, de amikor történelem során kialakultak a különböző államok, és államformák, lefektették a demokrácia alapjait, létrejöttek a kormányzatok, stb. akkor ez az állapot bizonyos formában rögzült. Nem véletlen, hogy a betelepült népek nem akartak önálló államok alapítani, hanem inkább asszimilálódtak.
3. Ezt a részt egyszerűen nem tudom felfogni. Nézd meg a fenti térképet – színmagyar területek kerültek idegen országba, azóta folyamatos atrocitások érik őket nyelvhasználatukban, személyes szabadságukban. Amikor meghúzták a határokat figyelemre sem méltatták az akkor demográfiai viszonyokat, az infrastruktúrahálózatot. Hidd el, az ország bizonyos része a mai napig megérzi ennek a hatását. Nem tudom, merre laksz, de kíváncsi lennék, mit szólnál, ha 2 hét múlva már szlovákiában lennél. 3,3 millió magyar érzett akkor hasonlóan.
4. Nehéz úgy elfogadni dolgokat, ha azokat folyton az orrod alá dörgölik: szlovák nyelvtörvény, a s.e.g.g.f.e.j janslota folyamatos magyarellenes baromságai, amit nemzetközi szinten senki nem engedhetne meg magának, a délvidéki magyarverések, az erdélyi magyarok elnyomása (bár talán ott már kezd normalizálódni a helyzet). Szóval így nehéz felejteni. Ja és itthon sem könnyebb a helyzet, mert aki nacionalistaként gondolkodik és nyilvánul meg, azt egyből lefasisztázzák, meg lenácizzák, közben meg a cigók nyelik a segély és belülről rohasztják az országot (de ez már egy másik topik).
Személy szerint én sem mondom azt, hogy vissza kellene állítani Nagy-Magyarországot. Ez valóban egy nagy nemzeti kavalkád volt. Horvátország alapból felejtős, mint ahogy a Délvidék nagy része és bizonyos erdélyi területek. De az isten szerelmére, nem látta akkor senki sem, hogy etnográfiailag egybefüggő területek szakadtak el? Szlovákia teljes Duna menti lakossága (benne Pozsony, a magyar királyok koronázási helyszíne), belső Erdély. Amivel egyet értenék, az az első bécsi döntés eredménye (ez normálisan egybefoglalta a magyarlakta területeket):
Esetleg egy független Erdély lett volna semleges megoldás. De hogy pont a szlovákoknak a legnagyobb a pofájúk, mikor ők szakították el a leginkább színtiszta magyarlakta területeket… ez pofátlanság!
Javaslom, olvasd ezt el, és nézegesd az oldalsó képeket:
A sok magyarellenes milyen szépen idegyűlt :P. Zárjuk le a témát azzal hogy legalább a a bécsi döntések által visszaadott terület vissza kerüljön.
Egyébként Horvátország és Magyarország között reálunió volt nem perszonálunió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!