Az EU csendben kereskedelmi háborút indított Kína ellen, mire az visszaütött. Mi erről a véleményed?
6-os vagyok.
Rakéta rendszerek amik jelenleg a világon messze a legjobbak.
Sukhoi Su-57-as ötödik generációs vadászgép ami még a szakértők szerint is csúcstechnológia, egyedül az USA rendelkezik még ilyen fejlett vadászgéppel.
Érdemes megnézni az új generációs tengeralattjárókat is és a tengeri flottát.
Az oroszoknak erős kiberháborús és kibertámadási képességei is vannak.
Amúgy senki nem kötelez arra, hogy a legdurvább propagandát is elhiggyed, nem tudom miért dőlsz be ilyen ásó meg mosógépchip propagandának...
"Sukhoi Su-57-as ötödik generációs vadászgép ami még a szakértők szerint is csúcstechnológia"
Ami mondjuk összehasonlítható az F-35-ösökkel, amit hasonló kategóriába tesznek, és F-35 nem csak az amcsiknak van.
Legalább annak nézz utána, hogy mit tud és más gépekhez képest az mennyivel jbb vagy rosszabb, mert még az F-22-esek sem voltak annyival jobbak az F-35-ösnél, hogy nagyon megérje gyártani őket.
Szóval nem, Oroszországnak nem nagyon van technológiai fölénye.
"Érdemes megnézni az új generációs tengeralattjárókat is és a tengeri flottát."
Oroszország tengari flottájával egyébként UK egyedül elbír. Ezt csak úgy mellékesen mondom, és akkor a NATO többi részéről nem beszéltünk.
"Az oroszoknak erős kiberháborús és kibertámadási képességei is vannak."
Egyetértek, láttuk is, amikor mezei hacker-ek nyúltak bele a cuccaikba. Meggyőző volt.
"Amúgy senki nem kötelez arra, hogy a legdurvább propagandát is elhiggyed, nem tudom miért dőlsz be ilyen ásó meg mosógépchip propagandának..."
Lefordítom, hogy itt mit mondtál:
"Minek dőlsz be egy jól ledokumentált, videóval bizonyított esetnek, amit egyébként számos nyugati hírszerző szervezet is megerősített?"
Tudom ,szerinted még a háború sem robbent ki, csak amerikaiak és az angolok hazudták ezt. :)
Na akkor még 1-szer. Te konkrétan úgy állítottad be mintha csak és kizárólag egy ásó lenne a legmodernebb fegyverük az oroszoknak.
Én leírtam, hogy azért ez nagyon nem így van, és most érdekes módon egyből az USA legmodernebb gépeihez mérted. Miért nem a baltához, vagy egy lapáthoz mérted? A rakétarendszerre nem reagáltál, mert ott egyértelmű az orosz haditechnikai fölény, na azt gyorsan elsunnyogtad :D
Na akkor mit dokumentáltak le a brit tudósok? Azt hogy az oroszok ásóval harcolnak? Ahhoz képest eléggé nagy sikereket értek el. Mi lenne ha nemcsak ásót használnának, hanem lenne náluk pisztoly? Azt már le se merem írni, hogy mi lenne ha gépfegyver lenne náluk, mert akkor itt már világégés lenne akkor...
Ukránoknak arra nincs saját eszközük, hogy a saját seggüket kitöröljék, szóval azt a bullshitet figyelmen kívül hagyom hogy egyedül elbírnának az orosz tengeri flottával...
A lényeg, annak örüljünk amíg dokumentálva van hogy az oroszok ásvóal harcolnak. Mert így csak az ukránokat tudják bedarálni, igaz 40 Ország támogatása mellett...
"Te konkrétan úgy állítottad be mintha csak és kizárólag egy ásó lenne a legmodernebb fegyverük az oroszoknak."
"Na akkor még 1-szer". Nem, ezt te találtad ki, ezt érvelési hibának hívják.
"Én leírtam, hogy azért ez nagyon nem így van, és most érdekes módon egyből az USA legmodernebb gépeihez mérted."
Több gépükhöz mértem, pl. az F-22-höz is.
És az állításnak az elsődleges szempontja az volt, hogy F-35 nem csak az USA-nak van, míg te ezt állítottad.
Az összehasonlítás célja az volt, hogy ezen gépek közt simán van 10 év is (pl. a Raptor és a Felon között), mégse szignifikáns a különbség.
"Miért nem a baltához, vagy egy lapáthoz mérted?"
Mert az állításod nem az volt, hogy csak az USA-nak van baltája.
Egyébként tök mindegy, hogy mije van, amíg nem használja. A lapátokat használnak, Felon-t nem igazán.
Egy háborúban a légi fölény hatalmas előny. Ezt Amerika minden háborúban bemutatta. Ha ekkora fölényben van Oroszország, akkor miért nem használja rendszeresebben ezeket?
Sőt, hírszerző szervezetek pont azt derítették ki, hogy az oroszok azért nem vetik be őket, mert lelőnék azokat a nagyon fejlett gépeket az ukránok.
"Na akkor mit dokumentáltak le a brit tudósok? Azt hogy az oroszok ásóval harcolnak?"
Érvelési hiba, erre inkább nem reagálok. Értelmes ember érvelési hibát nem követ el.
"Ukránoknak arra nincs saját eszközük, hogy a saját seggüket kitöröljék, szóval azt a bullshitet figyelmen kívül hagyom hogy egyedül elbírnának az orosz tengeri flottával..."
Ez egyébként megint érvelési hiba.
UK-ről beszéltem, de láthatóan a retardáltak nem tudják mi az, szóvel leírom, United Kingdom.
A tengeri flotta lényegtelen, amikor Oroszország és Ukrajna között nincs tenger, ezért nem róluk beszéltem.
"A lényeg, annak örüljünk amíg dokumentálva van hogy az oroszok ásvóal harcolnak. Mert így csak az ukránokat tudják bedarálni, igaz 40 Ország támogatása mellett..."
Mellesleg, ezt nem hoztam fel, mert gondoltam direkt arról akartál beszélni, hogy milyen jet-jeik vannak, de láthatóan a háború kontextusában érdekel.
Tök mindegy milyen géped van, ha a földről darabokra lövik. Az amerikai hadiipar pont abba az irányba ment el, hogy ezeket a gépeket detektálni lehessen és ezeket az eszközöket bizony Ukrajnának át is adták. Többek között emiatt is félnek az oroszok, hogy ezek a jet-ek a másnapot sem élnék meg.
Szóval jelenleg, ha tetszik ha nem, technológiailag az orosz inkább alulmaradnak, de legjobb esetben is szinten vannak, ha a LEGJOBB eszközeiket nézzük és nem vesszük figyelembe a darab számot.
"Leszámítva, hogy valamilyen szinten tükrözi az adott ország gazdasági erejét, ami miatt össze lehet hasonlítani más országokkal."
Épp ez a lényeg - hogy egyre inkább nem.
Legjobb példa erre a bitcoin, meg az NFT.
Teljesen értelmetlen, tartalmatlan f-szság, és mégis dollármilliárdok forognak benne, tehát növeli a GDP-t.
"Jó példa, csak nem reális. Amíg az GDP-t nem ilyen dolgok adják ki, addig értelmetlen erről beszélni.
Illetve legrosszabb esetben érdemes megnézni több évet, hogy egy ilyen újjáépítés ne zavarjon be."
Már hogyne lenne reális. Pont az előző hozzászólásomban linkeltem be, hogy az USA GDP-jének legnagyobb részét a pénzügyi és biztosítási szektor termeli meg.
A biztosítási szektor pedig épp az ilyesmiket árazza be.
Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a klímaváltozás erősödő hatásai miatt az biztosítási szektor elég szépen nő, nem csak az USA-ban, nem csak az EU-ban, hanem gyakorlatilag mindenhol a világon, Kínában is, Afrikában is, stbstb.
Ami épp azt jelzi, hogy ilyesféle kárelhárításokra/megelőzésekre egyre többet kénytelenek költeni világszerte.
Ami meg, mint azt már megállapítottuk veled egyetértve, nem igazán reprezentál valódi növekedést, tehát ez is egyre inkább azt a folyamatot erősíti, hogy a GDP, mint gazdasági mérőszám egyre kevésbé értelmes és használható metrika.
"Az USA-nak majdnem az egész világ tartozik, így bárkire nyomást tud gyakorolni alacsonyabb iparral, mint ami Kínának van."
Igen? :DD
Valamit eléggé benézhettél, mert valójában épp fordítva van.
"China and Japan are the largest foreign investors in American government debt. Together they own $2 trillion — more than a quarter — of the $7.6 trillion in US Treasury securities held by foreign countries."
Az USA tartozik rohadt sokkal Kínának.
"Ez pl. simán nem igaz.
A pénznemek értéke nem hasraütésszerűen változik, de még ha azt is mondjuk, hogy igen, akkor is max azt mondtad, hogy a nyugat jobb helyzetben van, mert levarázsolja a keleti pénznemeket alacsonyra."
Már hogyne változna, a FED a kamatok mozgatásával meg kibocsátással úgy változtatja a dollár árfolyamát, ahogy akarja.
Bármelyik ország bármikor kitalálhatja, hogy új nemzeti valutát vezet be, és mondjuk a dollár értékéhez köti hozzá 1-1 arányban, de ez nyilvánvalóan nem fogja azt jelenteni, hogy gazdaságilag egyenrangban van az USA-val.
Arról nem is beszélve, hogy Kína pl. megállapodott mind Szaud-Arábiával, mind Oroszországgal, a két legnagyobb energia-beszállítójával, hogy nem dollárban fognak kereskedni az energiahordozókkal, és a BRICS-ben is ez egy általános törekvés, hogy az egymás közti kereskedelemben a dollárt elhagyják, és valami mást használjanak helyette.
Na most, ha ez a zárt "buborék" létrejön, akik nem dollárban kereskednek egymással, mégis hogy lehetne dollárban lemérni ennek a buboréknak a GDP-jét?
Nincs már aranystandard, évtizedek óta megszűnt, se nincs semmiféle más fizikai asset, amivel az ilyesmit reprezentálni lehetne.
"Egyébként a kínai iparnak jelentős része a nyugati cégekből jön"
Ezt a dumát nem igazán értem, hogy "nyugati cégekből jön", ez mégis mit jelent?
Fejtsd ki légyszi.
"vagyis egy kelet-nyugat egymás ellen fordulás esetén ezt is megérezné a kínai gazdaság."
Nem állítottam, hogy nem érezné meg. Az állításom az, hogy a nyugatnak jobban fájna.
"Az átlag kínaianak, mivel nem lesz munkája, amiből bármit vehetne.
Nyugaton ja, hiány lenne egy pár hónapig, ennyi. Aztán beindulna a nyugati gyártás."
Hogyne lenne munkája az átlag kínainak.
Van ám ott abban az országban egy elég komoly belső fogyasztás.
Illetve van egy rakás ország a világon, akik az olcsó árudömping nagy részét felszívják, ha a nyugat nem.
India, Pakisztán, Szingapúr, Indonézia, Brazília, Argentina, Szaud-Arábia, stb.
És ugye ott van a talonban Irán is, ami egy óriási olajkészleten ücsörög, és ahol a nép a nyugati szankciók miatt azért nem jön túl jól, ami viszont Kínának nagyon jól jön, mert az iráni olajért cserébe eláraszthatja az országot a cuccaival, infrastruktura-beruházásokkal, 5G-vel, Xiaomi-val, meg minden sz-rral, a legutolsó papucsos csóró iráni is vadiúj sportcipőben fog feszíteni, aminek az iráni diktatúra örül, hiszen kevésbé fognak lázongani, és annak meg pláne örül, hogy Kína nem ugat bele a belpolitikai berendezkedésbe, mindezért cserébe csak az olajat kéri.
"Nyugaton ja, hiány lenne egy pár hónapig, ennyi. Aztán beindulna a nyugati gyártás."
Ja, szerinted pár hónap lenne felhúzni egy akkora ipari kapacitást, mint ami Kínának van? :D Nagyon el vagy te tévedve.
Kínának ez ~30-35 évébe telt, ugyanez idő alatt a nyugat, főleg az USA a sajátját pedig leépítette.
"Kínában a pénzük szart se érne ettől az elszakadástól, a GDP-jük elég komolyan visszaesne és sokan munkanélküliek lennének."
Mi az, hogy a pénzük sz-rt se érne? Mihez képest?
Mint mondtam, nincs se aranystandard, se semmi más hard asset, amihez képest mérni lehetne. Kereskedelmi partnert pedig találnak az USA-n kívül is.
Nekem nagyon olyan érzésem van, hogy te is kb. leragadtál a 90es években, mert ezeket a paneleket akkoriban puffogtatták még.
10: "Sőt több téren fejletebbek az orosz fegyverek,"
Mármint a lapát? Mert vannak külön egységek, akiknek csak ez jutott."
komolyan van valaki ennyire ostoba (már ne haragudj, de erre nem lehet mást mondani) aki ezt elhitte? emlékszem a cikkre, azt gondolod hogy a frontra ahol lőfegyverek vannak majd lapáttal küldik a katonát a frontra?
még az ukrán is kap lőfegyvert, pedig ők kb 100% támogatásból harcolnak.
"#8
"az eu teljesen impotens, amit ezzel a hírrel ismét bizonyított."
Mármint azzal a hírrel, amit a fidesz mondott róla? :DDD"
megszoktam nézni a külföldi nyelvű híreket is. akkor miért van az hogy a világon több híroldal is nyominak írja le az eut? a fidesz ilyen világszinten befolyásolja a híreket? javaslom neked ezt is ne csak a 444ből, telexből tájékozódj.
a gdp-ről még a wikipedia is azt írja: "Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető." ebben a témában a 7-esnek van igaza.
szerintem te lenézed kínát és előítéletből érvelni általában nem jó dolog. ez a nyugatnak vagy kínának fájna jobban dolog, mindkettő tud olyat ami a másiknak fájni tud. ne gondold azt hogy majd kitolat a nyugat kínától és minden jó lesz.
A valóságban az történt, hogy az EU sokáig naív tétlenséggel nézte, hogy Kína - állami szubvencionálás mellett - stratégiai iparágakban igyekszik meghatározó részesedést szerezni Európában.
Eljött a pont, amikor az EU rájött, hogy mi kelhet majd ki ebből a sárkányfog-veteményből és elkezdett betartani a kínai térnyerésnek. Ez érthető módon valaszreakciókat generál kínai oldalon is.
18:
Ha valaki eldöntötte magában, hogy a nyugatnak annyi, az mindenről és minden ellenkezőjéről is erre fog asszociálni. Ez a rögeszmésekre jellemző pchichologiai reakcio, de a valóság megismerésére kevéssé alkalmas.
"Legjobb példa erre a bitcoin, meg az NFT.
Teljesen értelmetlen, tartalmatlan f-szság, és mégis dollármilliárdok forognak benne, tehát növeli a GDP-t."
Tök mindegy mennyire értelmetlen, amíg pénz van benne, erről beszélek. Ha a világ 20%-ának a vagyonának egy része NFT-ben van, akkor ha te befolyásolni tudod az NFT-k elérését, akkor nyomást tudsz gyakorolni erre a 20%-ra.
Erről van szó. Tök mindegy, hogy mennyi értelme van, mivel neked csak az számít, hogy milyen lehetőségeket biztosít nyomás gyakorlásra.
"Pont az előző hozzászólásomban linkeltem be, hogy az USA GDP-jének legnagyobb részét a pénzügyi és biztosítási szektor termeli meg."
Jaj, istenkém...
Igen, és ha nincs pénzed, akkor nyomást gyakorol rád az ország.
A válság idején az emberek dollárba menekülnek, mivel az a legstabilabb és ezért van a legnagyobb lepratelep országnak is pénze dollárban, amíg dollárban van a pénze, addig az USA hatalmas nyomást tud gyakorolni. Erről beszélek.
Egyébként ha megnézed, hogy a kínai GDP miből van, akkor az az épőtiiparból, ami jelenleg a csőd szélén van, illetve exportból, ami szintén szarul áll.
Ilyen szempontból az amerikai pénzügyi piac elég stabil még válság idején is, részben a fentebbi jelenség miatt, hogy oda menekülnek az emberek válság idején.
"nem igazán reprezentál valódi növekedést, tehát ez is egyre inkább azt a folyamatot erősíti, hogy a GDP, mint gazdasági mérőszám egyre kevésbé értelmes és használható metrika."
Nem arról beszéltünk, hogy növekedés, hanem hogy milyen ereje van és azt reprezentálja, mert náluk a pénzed.
"Igen? :DD
Valamit eléggé benézhettél, mert valójában épp fordítva van."
Akkor most idézek neked a cikkedből:
"Tokyo now holds $1.1 trillion, to China’s $870 billion, and that heavy exposure means both countries are vulnerable to a potential crash in the value of US Treasuries if the doomsday scenario for Washington were to unfold. "
De egyébként az egész cikk arról szól, hogy mennyire függnek Amerikától, ami gyakorlatilag az, amit állítok.
Szép munka, magadat cáfoltad. :)
"Az USA tartozik rohadt sokkal Kínának."
Amúgy meg:
"Bármelyik ország bármikor kitalálhatja, hogy új nemzeti valutát vezet be, és mondjuk a dollár értékéhez köti hozzá 1-1 arányban"
Igen, a gazdaság nem így működik. :)
Ezt megteheti, csak csődbe megy.
Reális szcenárióról beszéltem. Nyilván felvethetjük, hogy mi lenne, ha az egész világ Kína lenne és nem lenne más ország, de nem reális.
"a BRICS-ben is ez egy általános törekvés, hogy az egymás közti kereskedelemben a dollárt elhagyják, és valami mást használjanak helyette."
Csak nem tudják mit és ennek oka van, mivel nem lenne értelme.
De még ha be is vezetik, akkor is ott tartunk, hogy napvégén a legfejlettebb technológia nyugatról jön.
"Na most, ha ez a zárt "buborék" létrejön, akik nem dollárban kereskednek egymással, mégis hogy lehetne dollárban lemérni ennek a buboréknak a GDP-jét?"
Csak reálisan nem fog.
Egyébként kimondta, hogy zárt lesz. Ha csak egymás közt használják, akkor tényleg nem lesz semmi értelme és nem is akarják majd bevezetni. Ha ennél szélesebb körben használják majd, akkor sosem lesz a "buborék" zárt.
"Ezt a dumát nem igazán értem, hogy "nyugati cégekből jön", ez mégis mit jelent?"
Ugyanazt, amit Oroszország esetében, csak ott nagyobb mértékű volt.
Kína azért tart ott ahol, mert nagyon sok nyugati cég van ott és dolgoztatja az embereket. Mint ahogy nálunk az aksi gyárakkal felnyomják a GDP-t.
Csak, ahogy nálunk a covid alatt látszott, hogy a nyugati lezárást megérezzük, úgy Kína is megérezné, hanem lennének ott a nyugati cégek.
És mellesleg akármennyire egy létező szövetség a BRICS, olyan tagok vannak benne, akik egymásra szívesen lecsapnak, ha a másik sebezhető.
"Nem állítottam, hogy nem érezné meg. Az állításom az, hogy a nyugatnak jobban fájna."
Csak ez az, ami nem igaz, ahogy már most sok probléma van Kínában.
"Van ám ott abban az országban egy elég komoly belső fogyasztás."
Te olvasod a híreket egyébként?
A fogyasztásvisszaesett, az építőipar a csőd szélén. Kínát gazdaságilag nagyon szar helyre sorolják jelenleg.
Arról nem beszélve, hogy Kínával pont az a baj és ezt a vezetés is tudja, hogy nem lehet, illetve nem mindenki jól kereső mérnök. Ez jól látszik az egy főre eső GDP-ben is.
Kína hatalmas, így aránylag kevés pénzből tudja fizetni a legjobbjait az országban, akik érnek el tudományos sikereket, de a többség közelében sincs ezeknek, és ez az, ami miatt gyenge a kínai gazdaság.
"az iráni olajért cserébe eláraszthatja az országot a cuccaival, infrastruktura-beruházásokkal, 5G-vel, Xiaomi-val, meg minden sz-rral"
Egy 80 milliós országról beszélünk. Szerinted az fenn tud tartani egy 1.5 milliárd lakossággal rendelkező országot? Komolyan kérdezem.
Kínának, hogy stabil maradjon egy India méretű felvevő piac kellene. Viszont India elég egyértelműen nem köteleződött el Kína irányában, sőt, nagyon sok szempontból nem is igazán bírják egymást.
Amíg Indiában a nyugati cégek versenyezhetnek a kínai cégekkel, addig nem fog hatalmas profitot zsebre tenni Kína.
És akkor kicsit mélyebben, mivel ez már a szakterületem. 5G esetében, pontosabban telco equipment vendor-okról beszélve 3 nagy cég van, akikről érdemes beszélni, a kínai Huawei, a svéd Ericsson és a finn Nokia. 2022-ben outside China, nagyjából a piac harmadát dominálják, egy kicsit vezet a Nokia. A jelenlegi tendenciák alapján pedig a Huawei még jobban vissza fog esni.
Technológiailag tekintve az Ericsson és a Nokia is jobb minőséget biztosít, mint a Huawei, viszont az Huawei tud olcsóbban szolgáltatni, mivel a kínai bank kisegíti. Csak ez, ha a minőség a szempont nem lényeges.
És konkrétan Indiáról, a ZTE és Huawei hiányzik a piacról, ami az Ericsson-nak és Nokia-nak kedvez, ezért az 5G-ből befolyó pénzek nem Kínához, hanem a nyugathoz fognak folyni.
Két másik országot is érdemes megemlíteni, akiknek nagy szerepe lesz a század második felében, Indonézia és Nigéria. Csak a probléma ott van - nyilván kínai szempontból -, hogy ezek az országok is India-szerű külpolitikát folytatnak és nem akarnak választani Kína és nyugat között.
Ebben az esetben megint a minőség fog nyerni.
"Ja, szerinted pár hónap lenne felhúzni egy akkora ipari kapacitást, mint ami Kínának van? :D Nagyon el vagy te tévedve."
Inkább te, mert azt gondolod, hogy Kína csak nyugatra gyárt.
Azt a gyártást pótolni, amit Kína nyújt a nyugatnak és a nyugati embernek elengedhetetlen a mindannapjaihoz, azt igen, néhány hónapról lenne szó max.
"Kínának ez ~30-35 évébe telt, ugyanez idő alatt a nyugat, főleg az USA a sajátját pedig leépítette."
Csak nem mindegy, hogy honnan indult Kína 30 éve. Igen, ha egy középkori országot szeretnél felhúzni a kínai szintre, akkor lehetnek gondjaid.
Ha gyakorlatilag fel kell húzni pár gyárat és automatizált PoC alapján gyártasz, akkor hónapokról beszélünk.
"se semmi más hard asset, amihez képest mérni lehetne. Kereskedelmi partnert pedig találnak az USA-n kívül is."
Ok:
"Nekem nagyon olyan érzésem van, hogy te is kb. leragadtál a 90es években, mert ezeket a paneleket akkoriban puffogtatták még."
Mondja az, aki a hónapokkal ezelőtti híreket se ismeri Kínáról.
Nézd, minden amit Kínáról mondasz igaz, ha 10 éve nem olvastál híreket és közöd nincs a jelenlegi technológiai helyzet.
"komolyan van valaki ennyire ostoba"
IGen, te ezek szerint az vagy, mivel ez egy tény.
"emlékszem a cikkre, azt gondolod hogy a frontra ahol lőfegyverek vannak majd lapáttal küldik a katonát a frontra?"
Te egyébként tanultál történelmet? Még a 2. vh. során is előfordult, amikor egyes esetekben akkora hiánya volt a szovjet seregnek ,hogy fegyver nélkül harcoltak.
Amerika külön küldött a szovjeteknek elég komoly fegyver szállítmányt is.
Szóval nem, amit most látsz, az nem új, hanem a régi bevett rendszerüknek a működése.
"még az ukrán is kap lőfegyvert, pedig ők kb 100% támogatásból harcolnak."
Na, ez a különbség.
Egyik országnak sincs akkora hadiipara, ami finanszírozni tudná az elhasznált fegyvereket, csak az ukránok kapnak utánpótlást, míg az oroszok nem.
"megszoktam nézni a külföldi nyelvű híreket is. akkor miért van az hogy a világon több híroldal is nyominak írja le az eut?"
Én is és nem ezt szokták írni.
Sőt, nagyon sok esetben az EU-t, mint követendő példaként hozzák fel.
"a fidesz ilyen világszinten befolyásolja a híreket? javaslom neked ezt is ne csak a 444ből, telexből tájékozódj."
Nem, de a fidesz ugyanahhoz a fasiszta réteghez tartozik, ami jelen van a világ minden pontján.
Amúgy meg, kb, sosem olvasok 444-et vagy telex-et. Rendszerint angolul fogyasztok híreket.
"a gdp-ről még a wikipedia is azt írja"
Senki nem beszélt az ott élők átlagos életszínvonaláról, szóval az idézeted értelmetlen.
Te tudsz egyáltalán olvasni?
"ebben a témában a 7-esnek van igaza."
Mert hoztál egy idézetet, ami nem releváns? Szép munka, te is okos vagy.
"szerintem te lenézed kínát és előítéletből érvelni általában nem jó dolog"
Akkor te miért teszed? Vagy te előítélet nélkül nem tudsz olvasni?
Egyébként nem, nincs semmi előítéletem, csak tisztában vagyok azzal, hogy mi a kínai gazdaság korlátja.
"ne gondold azt hogy majd kitolat a nyugat kínától és minden jó lesz."
Ok, te nem tudsz olvasni.
Sehol nem beszéltem erről. Mégegyszer, arról a szélsőséges esetről beszélünk, amikor a két régió egymásnak szándékosan akar keresztbe tenni. Ez sosem következik be, de fontos megvizsgálni, hogy ilyen esetben ki jönni ki nyertesként, mert az a gazdaságilag erősebb, válságállóbb.
Ezt vizsgáltuk, erről beszéltünk. Te meg inkább ne beszélj ökörségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!