Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért mondja Ukrajnára Obrán...

Miért mondja Ukrajnára Obrán hogy már nem tekinthető szuverénnek?

Figyelt kérdés

Orbán Viktor: "Valójában az számít, hogy az amerikaiak mit akarnak tenni. Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük. Nincsenek fegyvereik. Csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket. Tehát ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz"

Namost ha így nézzük, sok Oroszország közelében lévő ország sem szuverén. Főleg azok a volt KGST országok, amikre Oroszország (ki is lett mondva általuk) most is mint orosz befolyásolási zónára tekint. Ezeket a NATO tagországokat leginkább az védi meg őket Oroszországtól (vagy mástól), hogy a NATO tagjai. Tehát a szuverenitásuk biztosítéka a NATO tagság. Bár az is kérdés, hogy ha egy ország szuverenitása és biztonsága ennyire egy NATO szerződéstől függ, akkor az ország szuverén-e?

Például, Orbán logikáját követve Magyarország sem szuverén ország. Ugyanis ha nem lennénk NATO tag (vagy onnan kidobnának), adott esetben CSAK Oroszország döntésén múlna hogy lerohan-e minket vagy sem. Mert ugyan mit tudnánk tenni, ha az Oroszok megindulnak ellenünk? Semmit kb.. 20 tankkal az Országházig jutnának.

És ha senki nem segítene (mert mindenki "békepárti" maradna mint Orbán most) akkor pár nap alatt a FÁK egyik tagországa lennénk, ez nem kétség.

A kérdés 2 mondatban: :D

Ha minket véd a NATO egy szerződéssel és ezt a "függőséget" szuverenitásnak lehet nevezni. Akkor ha a NATO meg Ukrajnát fegyverekkel próbálja biztosítani, ez a függőség pedig szuverenitás elvesztése?

2023. júl. 14. 14:27
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Értem én hogy Ukrajnában van a háború, amit az összeomlástól csak a Nyugati támogatás véd meg. De egy esetleges orosz lerohanásától, minket is csak a NATO szövetsége véd meg, semmi más. Itt azért érzek párhuzamot.

Sőt abba bele sem mennék, hogy Orbán pont az a NATO-t állítja be "háborúpártinak", aki egyébként pont a mi seggünekt is védi a szövetséggel.

Bocsánat annak aki katona, minden tiszteletem az Övék. De egy orosz támadással szemben semmi esélyünk nem lenne, ha nem lennénk NATO tagországok.

Ezért kérdeztem. Ha NATO szövetségi támogatása nem a szuverenitás elvesztése (pl számunkra). Akkor az NATO fegyverekkel történő támogatása Ukrajnának meg ugyan miért lenne az? Velük nem szövetséget kötött (ez emúgy is elkésett lenne), hanem támogatja őket. Sőt valahol a fegyverekkel való támogatás is "szövetség".

Én szuverenitás alatt azt is értem, hogy bizonyos körülmények között egy ország meg tudja magát védeni katonailag is. De lássuk be:

Ukrajna nem tudja magát ÖNNÁLÓAN megvédeni magát, ez zajlik most. Ez nem szuverenitás Orbán szerint.

De Magyarország sem tudná magát ÖNÁLLÓAN megvédeni.

2023. júl. 14. 15:02
 12/17 anonim ***** válasza:
33%
Mert néha azért szokott igazat is mondani, még ha nem is ennek megfelelően cselekszik.
2023. júl. 14. 15:09
 13/17 anonim ***** válasza:
35%

Amennyiben mineket orosz támadás érne, és mi is ugyanúgy lélegeztető gépre kerülnénk, akkor úgy járnánk mint Ukrajna.

Nem lenne saját döntésünk, az döntene aki érdekből fenntartaná azt a látszatot hogy van még Magyarország.

Annyi a különbség, hogy mi NATO tagok vagyunk, így lehetséges hogy nem lennénk teljesen kiszolgátatva.

De Ukrajna nem NATO tag, és USA most ukrajnát úgy használja mint a meghosszabított karját.

Nem számít ha Ukrajna nem akar menni háborúzni, ez nem az ő döntésük!

2023. júl. 14. 15:09
 14/17 A kérdező kommentje:

#13:

Igen én értem Te mivel indoklod. Sőt valójában ugyanarról beszélünk az alapoknál.

Csak én más nézőpontból, "absztaraktabb" módon kezelem a szuverenitás megítélését. De persze nem akarlak meggyőzni...

De inkább fordítva érdekes a hasonlat:

Ha csak a NATO segítségével tudjuk magunknak megvédeni. Mert önállóan nem tudjuk, ez Te is írtad. Akkor a szuverenitás minden feltétele teljesül? Hiszen nem a hadseregünk, hanem adott esetben más hadseregnek (más fegyvereivel!!!) kellene megvédeni az országot.

De Ukrajna is csak a NATO segítségével (vagyis fegyvereivel!!!) van bármi esélye is hogy "megnyerje" a csatát... akkor viszont ha ez már nem szuverenitás, akkor a mi NATO "függőségünk" viszont miért az?

Ezen a két párhuzamon gondolkodtam el. Mert van azért jelentős párhuzam a kettő között szerintem. Mint ahogy különbség is, mert nálunk éppen nincs háború.

De ha nálunk lenne is, az csak a NATO miatt nem lenne... :D :D :D

2023. júl. 14. 15:33
 15/17 A kérdező kommentje:

#13:

vagyis eszembe jutott egyszerűbben leírva:

Ha nem számít szuverénnek Ukrajna, mert a saját katonai biztonsága más ország támogatásán múlik...

Akkor Magyarország miért számít szuverénnek ugyanezen elv alapján, amikor a mi katonai biztonságunk is valójában a NATO biztonsági garanciáin múlik?

2023. júl. 14. 15:38
 16/17 anonim ***** válasza:
29%

"Ha nem számít szuverénnek Ukrajna, mert a saját katonai biztonsága más ország támogatásán múlik..."

Nem csak katonailaig. Már lassan egy évtizede az EU veszi nekik a gázt és az olajat is, az államadósságot is a nyugat kezeli. Már régóta csődbe ment az ország a háború előtt

2023. júl. 14. 22:20
 17/17 anonim ***** válasza:
60%

az h nem szuverén ország, gazdaságilag értette. az hogy szuverén ezt lehet több szempontból érteni, gazdasági, katonai, stb.

ez h "ukrajna egy szuverén ország" ez már lejárt lemez, még tavaly megették az emberek, másfél év után ki hiszi még ezt el?

azusa ahova beteszi a lábát, ott annak annyi. persze majd az eu segít újjáépíteni, hitelből amit jó 100 évig nyöghet, vagyis nyöghetne de esélytelen.

2023. júl. 15. 18:32
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!