Mi az oka, hogy az egykori keleti blokk országai közül Csehországnak és Szlovéniának nem csökken a népessége? Ennyi bevándorló megy oda? Vagy szimplán a csehek/szlovének átlagban több gyermeket vállalnak, mint mondjuk a magyarok?
#12: Lehet ők még a 20. században vannak fejben :)
Ami számomra meglepő, hogy Dél-Amerika termékenységi rátája milyen gyorsan zuhant és milyen nagyot.
Dél-Korea a legdurvább szerintem, ahol még az 1960-as években afrikai szintű népességrobbanás volt, 5 feletti termékenységi rátával, a világ egyik leggyorsabb ütemben szaporodó országa volt. Viszont ez gyorsan megváltozott, a termékenységi ráta az ezredfordulóra lecsökkent 1,5-re, majd 2022-re tovább 0,8-ra, ami a világon a legalacsonyabb szám jelenleg.
A most születő generáció mindössze egynegyedét teszik ki a 60-es években született generáció méretének, és már a 80 évesek is többen vannak mint az újszülöttek. Ilyen pocsék demográfiai helyzetben még Japán sincsen, pedig az sem semmi. Ez is jól bizonyítja, hogy 1-2 generáció alatt milyen gyorsan meg tud egy ország demográfiai helyzete változni és, hogy a vallásnak/kultúrának közel sincs olyan nagy szerepe abban, hogy milyen ütemben növekszik a lakosság, mint ahogy azt sokan gondolják.
Személy szerint én ezért is vagyok szkeptikus az olyan előrejelzésekkel amelyek Afrikának 2100-ig 4 milliárd+ lakosságot jósolnak. Az 1960-as években még Kínáról és Indiáról is azt hitték a demográfusok, hogy 2 milliárdig meg sem fognak állni, miközben ma már tudjuk, hogy még csak meg sem fogja egyik sem közelíteni a 2 milliárd főt. (Kína az 1,5-öt sem mivel már most fogyásnak indultak, India pedig max 1,6 milliárdnál fog tetőzni). De nem kell olyan sokáig visszamenni, még 5 éve sem gondolták volna sokan azt, hogy Kína már 2022-ben fogyásnak indul. 2100-ig pedig több idő van hátra mint amennyi az 1960-as évek óta eltelt, szóval a feltételezés, hogy Afrikában mindvégig magas marad a népességnövekedés üteme szerintem téves. Néhány évtizeden belül szerintem Afrikában is felgyorsul a termékenység csökkenése és 2100-ra már nem lesz olyan ország a Földön, ahol 2 feletti lesz a reprodukciós ráta, de ez csak az én véleményem. Emiatt azt gondolom, hogy Afrikára nézve 2100-ra a 2,5 vagy max 3 milliárd reálisabb mint a 4+ milliárd.
#14: oh igen, Dél-Korea helyzete nagyon durva. Szerintem idén beesik a termékenységi ráta 0,75 alá. Nekik már biztos, hogy nincs visszaút innen. Ahhoz is csoda kellene, hogy a TFA visszamenjen 1,5-re. Pedig mindenki Japánnal példálózik, de Dél-Korea, Tajvan és most már Thaiföld helyzete is sokkal rosszabb. Ma már a Távol-Kelet gyorsabban öregszik és rosszabb termékenységűek mint Európa, persze a mi helyzetünk se túl rózsás : D
Én is úgy gondolom, hogy Afrika lakossága nem fogja elérni a 4 milliárd főt, nagyon durván fejlődnek ők is és az internetnek és modern technológiának hála gyorsabban végbe mennek azok a társadalmi folyamatok, amik nálunk is végbe mentek a 20. század folyamán és a 21. század elején.
Kérdés, hogy Magyarországgal mi lesz. Nem gondolom, hogy 2,0 fölé lehet tolni az itteni termékenységet, már az 1,8-as érték elérése is kihívás. Ráadásul tavaly már csökkent is a termékenységünk jócskán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!