Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Jön az USA-Kína háború?

Jön az USA-Kína háború?

Figyelt kérdés

"Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA már 2022 decemberében figyelmeztetett: a nyílt háború kockázatai jelentősen megnövekedtek. Mike Minihan tábornok pedig épp a minap írta egy belső dokumentumban, hogy szerinte az Egyesült Államok és Kína „már 2025-ben harcolni fog egymással” egy Tajvan elleni kínai támadás következtében."

[link]

Úgy néz ki, hogy egyik fél sem azon van, hogy enyhítse a viszonyt és megelőzze az eszkalációt.

Be vagytok sz-rva? Ha még nem, akkor itt az ideje.

2023. febr. 7. 12:36
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
94%

Mi a jó fenének teszed fel a kérdést, ha hajthatatlanul biztos vagy az álláspontodban és nincsenek érveid?

Hát arra nem sikerült rájönnöd hogyan működik ez az oldal!? :D

2023. febr. 7. 13:57
 12/30 anonim ***** válasza:
44%
#10 Nincs ilyen opció, hogy biztosan nem tudja elrettenteni. Ameddig nem lépték meg az inváziót, addig "el vannak rettentve". Ha 2027-et tűzték ki, akkor az USA-nak van 4 éve, hogy meggyőzze őket, hogy nem éri meg. Az idő a védekezőnek kedvez.
2023. febr. 7. 13:58
 13/30 anonim ***** válasza:
93%

"Az első világháború is baromság volt.

A második világháború is baromság volt.

Ukrajna megtámadása is baromság volt."

Amúgy pontosan erről beszélek: ezeknél nem működött az elrettentés, és az agresszor úgy gondolta, megéri meglépni a háborút. Az USA érdeke nem az, hogy kitörjön a háború, hanem hogy elérje azt, hogy Kína inkább engedje el Tajvant.

2023. febr. 7. 14:01
 14/30 A kérdező kommentje:

Folyamatosan csak érvelek.

Btw te szemmel láthatóan ugyanúgy hatjhatatlanul biztos vagy a saját álláspontodban, és ignorálsz más érveket.

2023. febr. 7. 14:02
 15/30 A kérdező kommentje:

"Amúgy pontosan erről beszélek: ezeknél nem működött az elrettentés, és az agresszor úgy gondolta, megéri meglépni a háborút. Az USA érdeke nem az, hogy kitörjön a háború, hanem hogy elérje azt, hogy Kína inkább engedje el Tajvant."

De ha ennyire sokszor mondott már csődöt az elrettentés, akkor miért gondolod, hogy most működik?

Amúgy pont Ukrajna megtámadása bizonyítja, hogy az USA elrettentő ereje erősen megkopott.

2023. febr. 7. 14:04
 16/30 anonim ***** válasza:
0%
a #2-es mondta a lényeget..a #3-as kérdezőnek fogalma sincs merre van az előre.
2023. febr. 7. 14:49
 17/30 konteós ***** válasza:
15%
A gazdasági bratyinak már egyre inkább vége és a geopolitikai érdekek kezdik ezt felülírni
2023. febr. 7. 14:55
 18/30 anonim ***** válasza:
83%

"ha ennyire sokszor mondott már csődöt az elrettentés, akkor miért gondolod, hogy most működik?"

Nem azt állítottam, hogy most működik. Azt állítottam, hogy az USA-nak nem az az érdeke, hogy kiprovokálja a konfliktust, hanem az, hogy elrettentéssel megelőzze. Illetve azt is állítottam, hogy olyan nincs, hogy biztosan nem működik az elrettentés, ezért inkább ki kell provokálni a konfliktust.

"Amúgy pont Ukrajna megtámadása bizonyítja, hogy az USA elrettentő ereje erősen megkopott."

Tökéletesen egyetértek. Sokan azt állítják, hogy az USA provokálta ki az ukrajnai háborút, de szerintem inkább arról van szó, amit te is mondasz. Kína esetében sem állítom, hogy biztosan el tudja rettenteni Kínát, csak azt, hogy az USA érdeke szerintem semmilyen módon nem lehet az, hogy kiprovokálja a háborút.

Viszont ami érdekes, hogy ha Oroszország simán legyalulta volna Ukrajnát, és a nyugatnak erre semmilyen válasza sem lett volna, akkor könnyen lehet, hogy az a 2027-es dátum 2023-asra módosult volna. Mivel Oroszország bicskája, ha bele még nem is tört, de megcsúszott Ukrajna felszínén, Kína most biztosan inkább kivár. És szerintem most az USA is inkább erre játszik: Ukrajnán keresztül megmutatni az olyanoknak, mint Kína, hogy a nyugat nem gyenge, és nem éri meg átlépni a határt.

2023. febr. 7. 15:19
 19/30 A kérdező kommentje:

Ebben van igazság.

De amúgy nem is állítottam, hogy már holnap vagy a jövő hónapban kitör a háború köztük.

Viszont az elég valószínű, hogy pár év múlva igen. Most hogy az 2, vagy 3, vagy 5 év.. majdnem mellékes.

Egyébként a provokáció kapcsán még mindig nem vagyok meggyőzve - legalábbis a Pelosi látogatás, vagy épp a Kínára kivetett chip szankciók nem értem, hogyan szolgálják az elrettentést.

Inkább beleillenek abba a forgatókönyvbe, hogy még azelőtt kiprovokálják a kínaiakból a háborút, mielőtt készen állna rá Kína, és kisebb veszteségekkel tudják egyszerre megvédeni a szigetet és meggyengíteni a kínai tengeri haderőt annyira, hogy azok legalább a következő 1-2 évtizedben ne is akarjanak újra próbálkozni.

2023. febr. 7. 15:30
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

Kína nem fog bírni az USA-val 2025-ben sem, ezek tények. Kína hatalmas gondokkal küzd, konkrétan rövid időn belül még lehet a 2. helyet is elveszítik GDP tekintetében, nemhogy az USA-val vetekedjenek.

Hozzátenném Kína egyik legkisebb problémája a népességcsökkenés, mely egy háborúval akár a legnagyobb problémájuk is lehet a közeljövőben. Nyilván rengetegen vannak, de az előrejelzések szerint minimum a felére fog csökkenni a kínai népesség, vagyis kb. 700 millióra. Ha a két legfejlettebb ország egymásnak feszül, akkor garantálható, hogy rengeteg halott lesz, így akár ez a 700 millió meg is feleződhet egy háború esetén, ha a fiatal férfiak sorra hullanak. Ha az évszázad végére Kína 300 millió főre csökken, akkor annyi nekik. Tudom, az USA-ban is 330 millió fő él jelenleg, de össze sem lehet hasonlítani a két ország helyzetét. Kína előnyét mindig a populáció jelentette elsősorban, egyszóval ha e téren elveszítené az előnyét vége lenne az országnak, mint szuperhatalom.

2023. febr. 7. 15:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!