Oroszország hogyan jöhetne ki jól ebből a háborúból?
Tényleges jól kijönni nem tud Oroszország ebből a háborúból. Sok halottjuk van, és végleg összetört az a mítosz, hogy ha az oroszok egyszer megindulnak, akkor Berlinig meg sem állnának.
Relatíve "jól" akkor tudna kijönni Putyin (nem Oroszország) ebből a háborúból, ha legalább azt a négy megyét elfoglalná és megtartaná, amiket Oroszország annektált. Ha ez nem sikerül, abba Putyin bele bukhat.
Ha viszont sikerül, akkor Putyin azt mondhatja, hogy a "speciális hadművelet" sikerrel zárult, persze nem akkorával mint amiben reménykedtek, de legalább a donbasszi lakosságot "felszabadították" a zsidóbérenc neo-pogány azov neo-nácik rémulralma alól, meg hát ott lessz majd egy független, de szanaszét bombázott romokban álló Ukrajna.
#11, szerintem is valami ilyesmi lehet az egyetlen irány, de még ez is elég kacifántos. Ahogy az én kis laikus eszem látja:
Ha Ukrajna lemond az oroszajkú megyékről, azzal elfogadja az orosz agresszió sikerességét, mert törvényesen aláírja, hogy elcsatolnak tőle területeket. Ilyen alkut akkor írnék alá a helyükben, ha valami sokkal erősebb lapot kapok helyette.
Mondjuk ilyen lehet Ukrajna NATO tagsága, ami garanciát jelenthet a maradék ország biztonságára. De az meg Oroszországnak nem férhet bele, hát épp az volt a lényeg, hogy egy geopolitikailag ilyen erős pozícióban lévő ország nem válhat nyugati szövetségessé.
Ha viszont Oroszország mondja azt, hogy jól van, tartsátok meg a négy megyéteket, de cserébe mindenkitől szerződéses garanciát várok el, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag, az meg Ukrajnának nonszensz, mert ilyen szerződése már volt, mégis megtámadta Oroszország. Róka fogta csuka.
Szerintem meg elfogadható alku lenne még Putyinnak is, hogy a maradék terület NATO-tag lesz, mert az elfoglalt területekre Putyin mondhatja azt, hogy azt tekintik "demilitarizált övezetnek", és még fel is szabadítottak egy rakás embert.
Persze Orbán és Erdogán - Putyin NATO trójai falovai megvétózzák majd a csatlakozást a maradékra, de van olyan szabály, hogyha kérvényezik a NATO-tagságot, és a tagok 50%-a megszavazza, akkor kb. már jár nekik a NATO védelem.
De nyilván a NATO-csatlakozás és az orosz kisebbségi védelem is csak ürügy volt Ukrajna megtámadására.
Baromi egyszerûen: kivonja minden katonáját Ukrajnából, kijelenti és végre is hajtja, hogy visszaadja az elvett területeket, beleértve a Krimet. Ennyi. És persze soha többet nem kezd hasonló kalandba.
Tudom, a Krimet Hruscsuv et adományozta Ukrajnának, ezt megfelelõ módon meg lehet TÁRGYALNI.
"kivonja minden katonáját Ukrajnából, kijelenti és végre is hajtja, hogy visszaadja az elvett területeket, beleértve a Krimet."
Én erre már most pacsit nyomnék, de a kérdés az volt, hogyan jöhetnek ki jól ebből a háborúból. Az ő szempontjukból egy ekkora leégés nem csak a rezsim bukásához vezethet, de egy polgárháború-szerű forrongást sem tartok teljesen kizártnak.
#16 Valóban az volt a kérdés, hogy hogy jönne ki jól Oroszország (tehát nem Putyin) jól.
Ha folytatja, ill. akár meg is nyeri a háborút Oroszország, hosszútávon szerintem rosszul jönnének ki belőle: kb. hidegháború alakulna ki, miközben a gazdasági háború fennállna. Lehet, hogy Kína szorosabb szövetségre lépne Oroszországgal, de kb. ennyi - hozzáteszem, ez sem kevés.
Hosszútávon azzal járna jól Oroszország, ha Putyin egy hatalmasat bukik, megpuccsolják, akár egy román forradalomhoz hasonló polgárháború, és rendszerváltás, és visszaadják az ukrán területeket, békét teremtenek, biztosítják a NATO-t stb. hogy békések, pl. atomfegyverek leszerelése...
Ebben az esetben szerintem még Oroszország is jelentős segítséget kapna a rendszerváltáshoz, a gazdasági fellendüléshez, feltéve, hogy a Kínával és a többi diktatórikus "nyugattal" ellenséges állammal való viszonya hogy alakulna.
Én is minimális esélyét látom annak, hogy Oroszországban egy hatalmas, sikeres forradalom legyen.
Szinte semmi esélyét, de csak így lehetne az, hogy EU és Oroszország viszonya valóban jó legyen. Ezzel a vezetéssel és a jelenlegi értékrendet követő új vezetésnek nincs esélye változásra, esetleg egy újnál talán némi fejlődés lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!