Mért írják, hogy a leggazdagabbak nem is olyan gazdagok, mert részvényben van a vagyonuk nagyrésze?
Többször olvastam, hogy a nagy gazdagok (USA) nem is olyan gazdagok, mert a vagyonuk részvényben van, ha eladják, esik az árfolyam. Bár az egyik kommentelő iszonyúan durva számmal is jött, hogy Elon Musk vagyona ha eladná a részvényeit, 1% ára esne vissza. Ezzel 2 bajom van, de a számadat is iszonyatosan durva, hogy 1% ra esne vissza, ez túlzás.
De nézzük a másik dolgot. Ha Elon Musk eladná az összes részvényét, akkor azok magas áron lennének eladva. Ha azután esne az árfolyam, akkor az nem gyakorolna hatást az ő vagyonára, ő már eladta magas áron. Akkor meg? Miért lenne akkor a vagyonuk kevés? Ez lenne a fő kérdésem itt most, ez a legfontosabb kérdésem. Amúgy ha valamelyik gazdag Amerikai eladná a részvényeit valakinek, akkor meg tulajdonképpen lenne egy eladó, meg egy vevő, tehát igazából a cég ugyanaz lenne, csak más tulajdonossal nem? Akkor elviekben nem lenne kötelező esnie az árfolyamnak, hiszen volt eladó, meg vevő is, tehát nem történt semmi változás, csak a tulaj lett cserélve.
De igaz ez az ingatlanra is, ha magas áron adja el, akkor az ingatlanpiac áresése nem csökkenti az ő vagyonát, ő eladta az esés előtt.
"Ha Elon Musk eladná az összes részvényét, akkor azok magas áron lennének eladva. Ha azután esne az árfolyam, akkor az nem gyakorolna hatást az ő vagyonára"
Nem utána esne a tsle árfolyama, hanem aközben miközben eladja.
Ez pusztán mennyiségi okok miatt van így.
3 milliárd tesla részvény van. 400millió db van Musk bírtokában.
Ha ezt mind el akarná adni 1 hónapon belül, attól beszakadna az árfolyam.
Nem tudná mind a 400 millió db-ot a mai 123$-os áron eladni.
Az első 1millió daarabot el tudod adni 123-on, de a 2. 1 milliót már lehet, hogy csak 122-őn stb.
Minél nagyobb mennyiséget akarsz eladni minél gyorsabban annál jobban csökken az árfolyam a te eladási mennyiséged miatt.
Amikor azt mondják, hogy Bill Gates vagyona mondjuk 110 milliárd dollár, akkor sok ember arra gondol, hogy neki van 110 milliárd dollárja, ami így, ebben a formában nem igaz. A valóság az, hogy neki van egy csomó cége, ingatlana és egyéb befektetési tárgya, amiknek a BECSÜLT piaci összértéke kb 110 milliárd. Eközben simán megtörténhetne, akár az is, hogy a fickónak épp nincs annyi készpénze, hogy vegyen egy új autót.
Amikor Elon Musk a világ leggazdagabb embere lett, mindössze annyi történt, hogy a Tesla és a SpaceX becsült értéke nagyot nőtt. Eközben mind veszteséges cégek, és valószínűleg Musknak sokkal kevesebb készpénze van, mint a mögött jövő Bezosnak, vagy Gatesnek.
Tegyük fel, hogy nekem van 50 lakásom Kazincbarcikán, amikre azt mondják, hogy az összértékük másfél milliárd Forint. Ez alapján én milliárdosnak számítok, de ettől még lehet, hogy a készpénzbeni vagyonom 0 Ft.
Lehet, hogy ezeknek a felét megvettem 2012-2014 körül, darabjét mondjuk 3-5 millió Ft-ért, és most azért lettem ilyen marha gazdag, mert felment a lakások ára. Magyarán egyszer volt 200-250 millióm, amit befektettem, és milliárdos lettem, pedig sosem volt milliárd Forintom.
Elméletben ezt ugye pénzre tudnám váltani, de egy dolog valaminek a becsült ára, az meg egy másik kérdés, hogy mennyit fizetnek érte. Ha nekem van egy egymilliárdra becsült festményem, de csak 10milliót tudok kapni érte egy árverésen, akkor így jártam. Ugyanígy, ha mondjuk az 50 lakásom között van egy kastély, ami 500 milliót ér, de senki nincs Kazincbarcikán, akinek kell egy 500 milliós kastély, akkor hamar kiderül a vagyonbecslés problémája.
"Ha Elon Musk eladná az összes részvényét, akkor azok magas áron lennének eladva. Ha azután esne az árfolyam, akkor az nem gyakorolna hatást az ő vagyonára, ő már eladta magas áron. Akkor meg?"
Maradjunk a lakásos metaforánál: Ha pénzre akarom váltani az 50 lakásomat, túlkínálatot csinálnék Barcikán lakásokból, és leverném az árat. Nyilván nem az 1-2%-ra, de jelentősen. Magyarul nem azután fog leesni a lakások az ára, hogy én eladtam, hanem közben/előtte, és bőven bukok rajta én is.
Viszont Elon Musk vagyona pl még speciálisabb eset, mert az ő vagyonának legnagyobb részét a saját cégei teszik ki, amik viszont az ő neve alatt futnak. Képzeld el, hogy a piac azt veszi észre, hogy Musk el akarja adni a Tesla-t. Ha Musknak nem kell a Tesla, akkor kinek fog kelleni? Elég egy mondat Musktól a Twitteren, hogy nem is biztos, hogy a villanyautózás jó ötlet, és ezen el kell gondolkodnia, már ettől vissszaesik a Tesla részvények ára, ha elkezdené pénzre váltani őket, az olyan pánikspirált szülne, hogy mindenki sikítva menekülne a részvényekből. Ha így nézzük, nem annyira irreális az 1%-ra visszaesés.
"A gazdagokkal ugyan ez a helyzet. A pénzük nem egy számlán áll, hanem ugyan így lekötve, ingatlanokban, cégekben, stb. Ő is eladhatja a cégét, ahogy más a házát, de azzal a vagyonát éli fel, ahogy más a háza eladásával."
Mért, ha Elon Musk elad 100 milliárd dollárnyi részvényt és kap érte 100 milliárdot bankszámlára, akkor lenullázta magát vele? Dehogyis.
"3, ha eladja akkor attól függ miben kapja a meg a pénzt. Ha készpénzben akkor gazdag lesz igen. De mivel a gazdagok nem tartanak készpénzt, így részvényekben fizetnek neki és az ismét lenullázódhat. Ugyanott van"
Eladna 100 milliárd USD nyi részvényt 100 milliárd USD ért cserébe és eladta a részvényét és ugyanolyan gazdag, mint volt.
"Az mit jelent hogy gazdag marad?a pénz is csak egy darab papír, mint ahogy az arany is csak egy darab nemesfém."
Jaj de jó komment, tudod akkor ne hívjátok a gyakorin Mészáros Lőrincet (Orbán Viktort) gazdagnak, hiszen a pénz csak egy darab papír igaz? Mészáros Lőrincnek csak papírja van ugye? Beszarás a kommented, szegény Lőrincnek van egy halom papírja, nem is gazdag.
A gyémánt meg csak egy értékes anyag, mégis ölik egymást érte.
#12: „...vissszaesik a Tesla részvények ára, ha elkezdené pénzre váltani őket, az olyan pánikspirált szülne, hogy mindenki sikítva menekülne a részvényekből”
Ez amúgy is be fog következni, nominális értékben a történelem legnagyobb tőzsdei összeomlása lesz.
"Ez amúgy is be fog következni"
Mindig megmosolyogtat, amikor az átlag magyar otthonról megmondja a tutit :). Lehet, hogy igazad lesz, de ezt még a Soros Györgyök sem tudják megjósolni.
A sorosgyörgyök nem a jóslataikkal nyernek, hanem folyamatos bennfentes infók alapján tudják mit kell éppen lépni. Nem véletlen hogy a vén gazember olyan szivesen látott vendég Brüsszelben, annak ellenére hogy pld Franciaországban elítélte a bíróság, a briteknél meg ugye köztudott hogy mivel írta be magát a történelemkönyvekbe.
A képletet azért némileg árnyalja, hogy a legtöbb befektető nem egy-két befektetési formában tartja az összes pénzért, hanem törekednek rá, hogy minél változatosabb legyen a befektetési portfóliójuk. A legtöbben néhány nagy befektetési tömb helyett sok kisebben tartják a pénzüket.
Ez egyrészt normál esetben is lehetővé teszi, hogy ha az egyik befektetési forma kevésbé jövedelmező, akkor a többi ellensúlyozza azt. Másrészt viszont ilyen helyzetben is lehetővé teszi, hogy nem egy fajta befektetésből kell nagy mennyiséget eladni és ezzel azt nagy mértékben leértékelni, hanem kisebb adagokban más-más dolgokat adnak el, így a kisebb mozgások kevésbé értékelik le a megmaradó befektetéseiket. Ez persze azt is jelenti, hogy ahhoz a sok pénzhez jóval lassabban tudnak mindhez hozzájutni.
Viszont akinek ennyire nagy vagyona van, azok valószínűleg jóval kedvezőbb feltételekkel kapnak hiteleket is, így ha hirtelen sok pénzre van szükségük, azt akár hitelből is fedezni tudják, ami még a kamatokkal együtt is kifizetődőbb lehet számukra, mint amennyit azon buknának, ha fokozatosság helyett azonnal akarják felszabadítani a befektetéseiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!