Ha választanod kellene, amerikainak vagy németnek születtél volna inkább? Miért?
Németnek, mert a németek egy kultúrnemzet, ahol már az 1800-as évek vége óta alap érték a természettel és az emberi biológiával való harmóniában élés. Éppezért több mint egy évszázados múltja van ott a környezetvédelemnek és a prűdséggel való leszámolásnak. Mostanra Németországban jobb az életszínvonal, mint az USÁ-ban, jó a szociális háló és nagyobb a vagyoni egyenlőség. Németként akár segélyen is végigélheted az életedet kb. olyan szinten, mint egy magyar alsó-középosztálybeli. A németeknek van ráadásul az egész világon a legtöbb szabadnapjuk az évben. Nagyon kevés a vallásos ember, ez számomra megint egy pozitívum.
Ezzel szemben az USA környezetszennyező, szégyelli az emberi testet, erőszakos fegyvermániás társadalom, a szegregáció és az egyenlőtlenség pedig az egekben van. Rengeteg amerikai él egészségtelenül mind testileg mind lelkileg. A kultúrában, világfelfogásban nincs egyensúly, gyakorlatilag valaki vagy valami fundamentalista horogkeresztény, vagy latte-iszogató woke-os. Nem csoda, hogy a legtöbb amerikai nyugtatókon él és két jelzáloghitel ül a házán.
Egyik nagymamám német volt, így őket mindig is szerettem.
Az amerikaiakat csak a hipi korszakban értékeltem, de az egyrészt elég hamar elmúlt, másrészt én is kinőttem belőle.
Így a németeket, meg érdekes módon a lengyeleket szeretem, mindkét nyelven beszéltem is elég jól, bár mára a lengyelt jórészt elfelejtettem már.
A franciákat, briteket, skandinávokat kimondottan nem kedvelem, mások iránt meg nagyjából közömbös vagyok, bár azt még be kell vallanom, hogy az afrikaiakat igen rondának találom, legalább is a többségüket.
#5 Egyénként tudtad, hogy a hippi-korszakot Amerikában a német bevándorlók hozták el? :)
Az 1800-as évek végén alakult a Német Birodalomban a Wandervögel (Vándormadarak) nevű fiatalok csoportja, akik a természetet járták, meztelenül sátoroztak és strandoltak, vegetáriánusok voltak, és átvettek elemeket a buddhizmusból meg az amerikai indián vallásokból. A Weimar-i köztársaság idejére egész elterjedt szubkultúrává fejlődtek, amiből a többségi társadalom is átvett elemeket, különösen Berlin városában. Amikor kitört a náci diktatúra, akkor sok német Amerikába menekült, azon belül is Kalifornia államba, és ott hoztak létre hasonló fiatal naturista szervezeteket "Nature Boys" és hasonló nevekkel. A 40-es, 50-es évek alatt egyre jobban nőttek, majd a 60-as évekre az ő ideáikból lett a hippi mozgalom.
Az usába születtem volna szívesebben. Jól értek az autókhoz, motorokhoz, autóvillamossághoz is. Azonkívűl játszom gitáron és bendzsón is. Szeretem a bluest, a jazzt, a bluegrass zenéket. Szerintem én éltem volna, mint hal a vízben.
Nekem a németek nem szimpik.
Nem is tudtam, köszi, hogy leírtad.
Sok mindent szerettem a németeknél, például ott régebben nem volt hajléktalan, egy szobára, meg szociális segélyre, amiből szerényen meg lehetett élni, minden polgár jogosult volt. (Most nem tudom, hogy van a sok bevándorló megkavarta a dolgokat)
Ezzel szemben az USA útjain fél Magyarországnyi csöves botorkál, amely nyomorúság különösen megdöbbentő a nagy jólét kontrasztjaként.
Nem nagyon tudnek valasztani.
Amerikaban elek, allampolgar vagyok, csak nem itt szulettem es nem is itt nottem fel. Jo lett volna ha ide szuletek, anyanyelvi szinten tudnek angolul es ide jartam volna iskolaba is.
Nemetorszagban nem jartam de az is jo lehet, nekik van a legerosebb gazdasaguk Europaban es amugy nekem nincs bajom az europai eletmoddal, szokasokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!