Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az elmúlt tíz év során miért...

Isti22 kérdése:

Az elmúlt tíz év során miért nem egyesült Ciprus?

Figyelt kérdés
Már 2012-ben is várták: https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__kulfoldi-politika__..
2022. nov. 24. 12:13
 1/4 MDaniel98 ***** válasza:
93%
Nem hiszem, hogy hagynák nekik.
2022. nov. 24. 13:42
 2/4 Köszi a válaszod! ***** válasza:
100%
Mert elég ingatag az a terület. Ugye, a laikusok számára (köztük nekem is) annyit jelent ez, hogy van dél meg észak Ciprus. Észak Ciprust senki se ismeri el, csak Törökország, és ugye Ciprust meg szinte mindenki elismeri mint szuverén államot. Mivel Törökországnak jelentős a hadserege, és nem akarnak a NATO-n belül feszültséget, és mert a Briteknek is van ott kikötője, így elég nagy valószínűséggel a közel jövőben ez nem fog bekövetkezni.
2022. nov. 24. 13:50
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem várta senki.

Ciprus egyesítését pont Dél-Ciprus lakossága utasította el. Az egyesülést egyik fél sem erőlteti, point amiatt, mert egyrészt a Ciprusi Köztársaság (Dél-Ciprus) lakói görögök, akik nem akarnák semennyire sem, hogy a törököknek akármi beleszólásuk is legyen az ország bel- és külpolitikájába, irányításába, Észak-Ciprus török lakossága meg egyenlő mértékű beleszólást (tehát 50-50%-os hatalomgyakorlást) akarna a politikába a görögökkel, mert ha egyesülnének és ez nem teljesülne, akkor a törökök maximum egy kb 30%-os, megtűrt kisebbség lenne az egész országban, mert Dél-Ciprus lakossága jóval nagyobb, így mindig mindenben a görög többség döntene.

Se a ciprusi görögök, se a ciprusi törökök nem hajlandóak kompromisszumra, meghát ugye Törökországnak be kellene akkor fejeznie az északi rész katonai megszállását.

Inkább az lenne az ideális megoldás, hogy ha a két Ciprus elismerné egymást független államként, cserébe Dél_Ciprus nem egyesülhet Görögországgal, Észak-Ciprus meg Törökországgal.

2022. nov. 25. 19:54
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Én azt nem értem, hogy Dél-Ciprus miért nem ismeri el Észak-Ciprust független államnak, amikor mindenféle újraegyesítési tervet a görög többségű Dél_Ciprus szavazott le?

2004-ben az Annan tervet is a görögök utasították el, ráadásul kétharmados többséggel.

Ha se a törököket se az újraegyesülést nem akarják, akkor nem értem, miért nem engedik el az északi részt.

2022. nov. 25. 20:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!