Az elmúlt tíz év során miért nem egyesült Ciprus?
Nem várta senki.
Ciprus egyesítését pont Dél-Ciprus lakossága utasította el. Az egyesülést egyik fél sem erőlteti, point amiatt, mert egyrészt a Ciprusi Köztársaság (Dél-Ciprus) lakói görögök, akik nem akarnák semennyire sem, hogy a törököknek akármi beleszólásuk is legyen az ország bel- és külpolitikájába, irányításába, Észak-Ciprus török lakossága meg egyenlő mértékű beleszólást (tehát 50-50%-os hatalomgyakorlást) akarna a politikába a görögökkel, mert ha egyesülnének és ez nem teljesülne, akkor a törökök maximum egy kb 30%-os, megtűrt kisebbség lenne az egész országban, mert Dél-Ciprus lakossága jóval nagyobb, így mindig mindenben a görög többség döntene.
Se a ciprusi görögök, se a ciprusi törökök nem hajlandóak kompromisszumra, meghát ugye Törökországnak be kellene akkor fejeznie az északi rész katonai megszállását.
Inkább az lenne az ideális megoldás, hogy ha a két Ciprus elismerné egymást független államként, cserébe Dél_Ciprus nem egyesülhet Görögországgal, Észak-Ciprus meg Törökországgal.
Én azt nem értem, hogy Dél-Ciprus miért nem ismeri el Észak-Ciprust független államnak, amikor mindenféle újraegyesítési tervet a görög többségű Dél_Ciprus szavazott le?
2004-ben az Annan tervet is a görögök utasították el, ráadásul kétharmados többséggel.
Ha se a törököket se az újraegyesülést nem akarják, akkor nem értem, miért nem engedik el az északi részt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!