Ukrajna vagy Szerbia lesz hamarabb EU tag ?
"Szerbia egész más . Ha nincsa a hős Gavrilo Princp-jük, a két világháború se robban ki vagy egész máshogy alakul a 21- század történelme és akkor talán EU sincs ma... a rendszerváltáskor is ők voltak az egyetlen tűufészek, mindenki más fel tudott bomlani és újjáalakulni , csak ők háborúztak még 10 évig. Szóval vicces eelképzelni, hogy ülnek az EU-ban, miközben tőlük indult a merénylet és a világháborúk, aztán amikor mindenkinek elege lett a hidegháborúból és helyre akarta állitani, ami ott elromlott, akkor is csak ők voltak, akik nem birtak megmaradni háborúzás nélkül. Egyedül le se tudták rendeni, közbe kellett avatkozni.."
Princip egy terrorista volt ahogy sokan abból a szervezetből amibe ő is tartozott de abba voltak még magyarok is sőt volt 1-2 angol tag is szóval ezt igazán ne kend Szerbiára a merénylet egy jó indok volt a háborúra .
Amúgy sajnos azt kell mondanom hogy a két világháború szükséges volt ahhoz hogy a mostani fejlettségi szintünket elérjük mert kB még mindig max a 30-as években lennénk ha nincs a két vh
Amúgy meg szerbek tettek sok szart a történelemben ? Igen de én a mostani szerbekről beszélek Koszovó elengedése volt egy egyik amit végre elfogadtak legalább papír alapon , rengeteg kissebségeket negatívan érintő törvényt eltöröltek rengeteg dolgot tettek 2010 óta ami közelebb vitte őket az EU csatlakozáshoz . Ezzel szembe Ukrajna éppen csak rontott ezeken mellé még történelemhamisítás is megy ezerrel (pl a kijevi rusz ukrán eredete ami amúgy a vagér vikingek által alapított de ezzel ők nem igazán törődnek . Azt várom mikor mondják hogy az ukránok alapították mezopotániát is kímélik tőlük)
Kedves kérdező!
Az OMM elég arrogánsan nyomakodott a Balkánon és ugye Gavrilo Prinzip nem egyenlő Szerbiával, aztán az ultimátumot direkt úgy fogalmazták meg, hogy a szerb kormány ne fogadhassa el és a világháborúért a németek, meg az OMM a felelős, mivel háborút akartak és annak tudatában kezdték el, hogy beszáll majd az Antant, de győzelmet reméltek, vagyis maga Szerbia nem tehetett róla, meg ha tehetett volna is, ezek már nem azok a szerbek.
Aztán a Jugoszlávia szétesése utáni háborús helyzetet is meg lehet érteni, talán az a természetes, hogy nem akartak egy számukra trianoni döntésnek megfelelő felosztást elfogadni és nem csak ők a felelősek a fegyveres harcért, hanem a térség többi állama is.
Azt nem tudom, hogy hol tartanak az EU csatlakozásban, én konszolidáltabb országnak tartom őket, mint Ukrajnát és szerintem főképpen az oroszokhoz fűződő hagyományosan jó kapcsolataik lettek mostanra a fő akadályaik a csatlakozáshoz, mert azt fel kellene adniuk, de amiket te írtál, azok szerintem semmit nem számítanak ebben a kérdésben.
"világháborúért a németek, meg az OMM a felelős, "
Ez így nem igaz egész Európa várta a háborút nem véletlen hogy az angolok már a német támadás előtt Franciaországban állomásoztak itt vagy mi vagy az antant támad szóval nem lehet akkor minket és a németeket elitélni azért a dolgokért amit mindenki akart és így is úgy is bekövetkezik
14# 🤦♂️ na akkor csak hogy tisztázzuk az első világháború már a század legelején elkezdődött azzal hogy megalakult az antant és a központi hatalmak főleg azzal hogy az angolok még nem sokkal előtte jól elháborúzgattak a törökökkel .
És az első vh-ba nem tekinthető agresszornak az AXIS (tudom az második vh de nem fogom mindig kiírni hogy központi hatalmak) mert mindenki akarta a háborút
" rengeteg kissebségeket negatívan érintő törvényt eltöröltek rengeteg dolgot tettek 2010 óta ami közelebb vitte őket az EU csatlakozáshoz"
Évekig próbált a magyar kormány és az Európa Parlament közbenjárni a temerini fiúk ügyében, mégis le kellett ülniük az irreálisan hosszú büntetésüket, emellett dokumentumfilmekben lehet hallani, hogy több száz ilyen ügy van még, és ha szerb az elkövető, max egy évet kapnak. Mit tettek a magyar kisebbségekért, ami pozitiv változásként értékelhető ?
Inkább arra akartam rávilágitani a két ország összehasonlitásában, hogy bár Ukrajnával a háború miatt sokkal több gond lesz (nem is örülnék, ha berkeülnének, mig talpra nem állnak), de Ukrajna külső agresszió miatt esett ebbe a helyzetbe, a szerbek meg maguk generálták a belső problémákat már a délszláv háborúban a temerini fiúknál is...stb. Illetve ha nem a jelenre fókuszálunk, hanem visszanézünk a történelemben, sokkal több problémát látok náluk, ami nem teszi EU-kompatibilissé őket.
A németekről szokták mondani, hogy szembe néztek a történelmükkel, Szerbiánál ezt nem nagyon látom.
"Aztán a Jugoszlávia szétesése utáni háborús helyzetet is meg lehet érteni, talán az a természetes, hogy nem akartak egy számukra trianoni döntésnek megfelelő felosztást elfogadni"
Én nem igazán tudom megérteni, amiket műveltek. A srebrenicai mészárlást meg lehet érteni ? Azok meg még a ma is élő szerbek, nem is oylan rég történt. Akiet lehetett, Hágában biróság elé állitottak. Egy ilyen nép ilyen vezetéssel EU-kompatibilisebb, mint Ukrajna ?
A mi Trianonunk nagyobb veszteség, mint az ő Koszovójuk, mi nem háborúztunk, ők igen. Mi elfogadtuk, hogy bele kell nyugodnunk, ők is cselekedhettek volna máshogy.
Ezek nem olyan releváns problémák az EU-kompatibilitásban, mint az ukránokkal kapcsolatos fenntartások ?
"Az a felelős, aki elkezdte és mi kezdtük, meg a németek".
1. Mi nem voltunk mérvadóak ebben a kérdésben, sem más kérdésekben a Monarchiában.
2. Tisza István ellenezte a belépést.
3. A 2.vhból ki akartunk ugrani.
4. Magyarul nem mi kezdtük és nem mi akartuk mindenáron.
5. Ha az a felelős, aki kezdi, akkor a szerbek eléggé felelősek a délszláv háborúért. Még értsük is meg szegényeket a saját Trianonukért, miközben mi minket senki sem ért meg ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!