Putyint a világ morális hanyatlása élteti?
Nem volt morális következménye annak, hogy az USA nem ismeri el háborús bűnnek Hirosimát, Nagaszakit, Vietnámot és az ottani napalmozásokat és civilek lakta városok szőnyegbombázását.
Megtámadták Irakot koholt vádakra alapozva és koncepciós perben kivégeztették a vezetőjét.
Az Afganisztáni háború sem felhőtlen szerintem...
A világ szemet hunyt az USA háborús bűnei és agressziói felett
Ezek után úgy mégis mi tartaná vissza Putyint, hogy érvényesítse érdekeit?
Nem vagyok USA-rajongó, de azért ne ferdítsuk már a valóságot.
Japán hadüzenet nélkül megtámadta az amcsikat Pearl Harbor-nál.
Igen, óriási g-ciség volt atomot dobni civil célpontokra, háborús bűncselekmény, de ez mégse a semmiből jött, hanem válasz volt a japánok támadására.
A mai napig minden atomhatalom doktrinájában benne van, hogy önvédelemből bevetik a nukleáris fegyvereket.
Ez ilyen dolog, ezért nem érdemes az atomhatalmakkal g-cizni.
Vietnam: a dél-vietnamiakkal szövetséges volt az USA, és észak-vietnám támadott, szóval oda se csak úgy jókedvéből, ok nélkül ment háborúzni.
"Megtámadták Irakot koholt vádakra alapozva"
Ez igaz, de azért lássuk be, Szaddam nélkül jobb hely lett a közel-kelet, egy elmebeteg f-sz volt, aki folyamatosan megtámadta a szomszédait, Iránt, Kuvaitot, irtotta a saját kisebbségeit.
"Az Afganisztáni háború sem felhőtlen szerintem"
Csak megint elhallgatod azt az apróságot, hogy volt egy 9/11, amit a tálib kormány által támogatott és bújtatott terrorista szervezet követett el.
"A világ szemet hunyt az USA háborús bűnei és agressziói felett"
Nem hunytak szemet, világszerte tüntetések voltak pl. az iraki háború ellen, pl. Magyarországon is.
Sőt, otthon, az USA-ban a saját lakossága tüntetett a vietnami háború ellen, és ez a belső civil nyomásgyakorlás erősen hozzátett ahhoz, hogy végül kivonuljanak.
És itt van egy nagyon-nagyon lényeges különbség.
Oroszországban vagy Kínában még tüntetni sem lehet, mert a hangadókat kinyírják, a tüntetőket szétverik, börtönbe zárják.
Úgyhogy bármennyire sok sz-rságot is lehet az USA fejére olvasni, a lényeg, hogy az USA által dominált nyugati civilizációban ilyet LEHET. Lehet tüntetni, lehet másra szavazni, lehet irányváltást elérni.
A keleti berendezkedésű országokban még ezt sem lehet, ott csak látszatellenzéki pártok létezhetnek, akik valódi veszélyt jelentenek az aktuális diktátor hatalmára, azokat elteszik láb alól, novicsok a gatyába, fejbelőtt újságírók, politikusok.
Pl. ha te oroszországban vagy mondjuk belaruszben írkálnál ilyesféle, rendszerkritikus dolgokat az interneten, akkor jó eséllyel elvinne és jól megruházna a rendőrség, és ezzel még olcsón megúsznád, mert az is benne van a pakliban, hogy böri - Kínáról nem is beszélve.
"Ezek után úgy mégis mi tartaná vissza Putyint, hogy érvényesítse érdekeit?"
A realitás - az, hogy a nyugat sokkal erősebb, ha tetszik, ha nem.
Az van, hogy én értem, hogy vannak emberek, akiknek sok minden nem tetszik a nyugati típusú civilizációban. Nekem se tetszik sok minden.
De annyit fogjatok már fel, hogy a nyugati típusú berendezkedésben legalább ennyi szabadságunk még megvan - hogy kritizálhatunk, tüntethetünk, szavazhatunk másra, elérhetünk változásokat.
Ha gyerekes hisztiből meg sértődöttségből ezt valaki lecseréli egy keleti típusú berendezkedésre, akkor onnan már nem lesz visszaút, és nincs ám arra semmiféle garancia, hogy mindig olyan diktátor lesz az élen, aki neki tetsző dolgokat csinál. Viszont ott már nem lesz más lehetősége, mint kussban tűrni.
A háborús bűn akkor is háborús bűn ha meg tudod magyarázni.
Amúgy leírtad az eseményeket az USA szemüvegén keresztül.
A népirtások és az agressziók elszenvedői meg nyilván másként látják.
Mi azon az USA szemszög, hogy a japánok támadtak először?
Ez nem szemszög, hanem tény.
Az se szemszög, hogy észak-vietnam támadta meg az USA-szövetséges dél-vietnamot, ez is tény.
Az se szemszög, hogy az afganisztáni háborút megelőzte a 9/11, ez is tény.
Az egyetlen szubjektív dolog az irományomban Szaddam megítélése, ezzel lehet vitatkozni.
13-as!
Engedd el. Az ilyen poszt szovjet propagandát benyelt emberek menthetetlenek, úgy sem fogja megérteni.
Valahogy nem sikerült elolvasnod vagy értelmezned az 1. mondatot
Nürnbergben Göringék is meg tudták magyarázni mit miért tettek aztán többségüket mégis fellógatták.
Igaz az őket elítélő szövetségesek összességében sokkal nagyobb népirtók voltak mint a nácik.
De oda se neki. Erre mondtam közvetve, hogy mindenki a maga szemüvegén keresztül nézi a világot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!