A Római Birodalom bukását valóban többek közt az erkölcsi hanyatlás okozta?
Állítólag a császárság későbbi korában sokat lazultak az erkölcsök emiatt rengeteg gyereket tettek ki az utcára, akiket nem akartak a szülők nevelni és a városok ellátórendszert kellett kiépítsenek az árváknak, erre vannak források is. Többek közt ezért is értékelték a keresztényeket és a zsidókat, mert náluk ez nem volt bevett gyakorlat, mint más római polgároknál.
Persze ez közvetetten, de hozzájárulhatott a bukáshoz, hogy a családok és a közösségek szétestek, de lehet enélkül is megtörtént volna, mert a történelemben minden birodalom felemelkedett, tündökölt egy ideig, aztán meg letűnt.
Ennek semmi köze a római birodalom bukásához.
Erkölcsiség mint olyan, a romaiak vezető rétegeiben csak nyomokban volt kimutatható.
Horror, ami akkoriban ment.
A kereszténység, mint szeretetvallás, valóban sok pozitivumot tud felmutatni.
Egyebek mellett az iskolarendszer, az intézményes oktatás kiépülése, az árvaházak elődeiként funkcionáló keresztény rendek kolostorai, stb.
2
Szeretetvallás? Ez jó! A korai keresztények csőcselékbanda volt, akik könyvtárakat, pogány templomokat gyújtogattak, és halomra ölték azokat, akik más istent imádtak.
Én a kereszténységről, mint vallásról és nem az elmúlt kétezer évben magukat kereszténynek valló sok milliárd ember egy-két ezrelékéről beszéltem.
Amúgy, az sem igaz, amit firkálsz, mert a keresztény alapú háborúkat megelőzte, kiprovokálta az iszlám/arab geccizmus.
A rómaiak meg oszt-prof, lesz.rták, hogy a nekik behódoltak milyen szinű istennek áldoztak.
Én egyébként ateista vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!