Az átlag német, osztrák, svájci ennyit fog érezni a válságból?
20#
Csak itthon nem kell kifizetnem 800-900 euros albérletet.Meg horror autóbiztit!!
Szval lehet jobb kint,de annyival nem,hogy családostúl egy idegen országba éljek.
Végül ezt nem azért irtam hogy konkrétan nekem legyen igazam.
Nekem összességében nem volt akkora buli kint élni.Csak ennyit akartam mondani.
Ezt mondom úgy ,hogy éltem az osztrákoknál 2 évet.Osztrák nyugdíjas szomszédaim pldául átjártak Sopronba vásárolni meg fogorvoshoz.Nyilván nem eheztek,de ettől még spóroltak ők is ilyesmiken.
Van aki meg ugy látja,hogy összeségeben ott a jobb.Jol kereső állása van.Szuperul elvan.Lelke rajta.Én el tudom fogadni azt is.
800-900 euró hol? Mint írtam, falvakban keresnek annyit, a legalja munkával. Ott biztos nincs 900 eurós albi, + ott nagyon jó önkormányzati lakások vannak.
De itthon menny is az albi? A fizetés hány %-a?
fogorvos tényleg drága, de itthon nem drága magyar fizetéssel a magán?
"Svájcban 3 év börtön jár azért, ha valaki 19 foknál melegebbre fűti az otthonát."
Tipikus idióta, aki cska a címig jutott...
Én csak azt tudom, hogy Svájcban élő magyarként én mit érzek a válságból.
Modern bérlakásban lakunk, jó szigeteléssel. Volt olyan év, hogy egész télen nem kapcsoltuk be a fűtést, és így is 21-22 fok volt a lakásban végig. Mivel sok lakást nem is gázzal fűtenek, hanem más, alternatív módszerekkel, nem hiszem hogy nagy baj lenne.
A rezsink itt jóval kevesebb mint a magyar csökkentett rezsicsökkentés utáni összegek. Sokszor túlfizetés miatt vissza is kapunk belőle.
Áremelkedés… az élelmiszer árak valamelyest emelkedtek, de nem sokat. Sok minden olcsóbb mint Magyarországon.
Üzemanyag… olcsóbb mint a magyar piaci áras, de nekünk nem éri meg autót venni, szuper a tömegközlekedés.
Utazás… ha ahhoz van kedvem, csukott szemmel rá mutatok a térképen egy pontra és oda utazunk.
A fizetés… az otthoni összeg kb 8-10-szeresse +13.havi+bónuszok. És én csak egy egyszerű ápoló vagyok.
"Üzemanyag… olcsóbb mint a magyar piaci áras"
Azt hogy? 2 frank körül van a benzin, ami 800+ Ft, a piaci áras benzin átlagára pedig 660Ft.
27, tökre átb.sszák őket, 800 ft-os benizzel havi 2 millás fizu mellé.
De mi milyen jól járunk az átlag 350k-s fizuhoz tartozó 480ft-os hatósági árral
22#
Nem tudom mit akarsz.Szépen leírtam a véleményem.Te maradj kint én meg maradok itt.
Egy fodrasz 900 €keresett abban az időben.Egy ismerős lány pedig 1 pici lukban lakott a kolléganőjével.Egy csaladi szállodaban dolgoztak.A szomszéd srác meg egy törökökkel teli üzemben.
Nekem elég volt amit ott láttam.És mint mondtam elfogadom ha vkinek ez nagyon jó élet.
A másik hozzászólónak a svájcinak.
Svájc méregdrága.A fizetésetek persze ehhez igazodik.Nem tudom hogy van e meg atmászkálás Németorszagba.Mert annak idejen a svájciak szerettek atjarni műszaki cikkekért.És mielőtt vki okoskodna Kisbázelben éltem gyerekkoromban.Apám a Kantonspitál-ban dolgozott a laborban.Valamint rengetegszer mentem ki telelni.Láttam tudom mi van ott.
Béke!!
Szintén Svájcból. Hát azért megérezzük, de nem olyan vészes hogy éhezzünk.
Régi, de legalább saját házban élünk, viszont sajnos ezért háztartási tüzelőolajjal fűtünk (a legtöbb régi ház itt ilyen). Tavaly óta dupla!!! áron adják a HTOt (értsd 160 CHF / 100 liter 80 helyett, egy télen 2-3000 liter megy el, (téltől függ) szóval nem kis tétel). Hőszivattyú az min. 50.000-es tétel lenne, még az állami 10.000 CHF-es támogatással is húzós, szóval még odébb van, emelkedett fűtésszámlával meg még odébb. Előbb inkább tetőszigeteléssel próbálunk lejjebb faragni a számlán, de az se ezen a télen lesz. Szóval nem csak hipermodern és gazdag módon él itt mindenki.
Évi 3-4 nyaralás akkor volt meg igazán amikor még nem voltak gyerekeink. Utána már anyagilag is, meg idegileg is húzóssá vált :), tehát ez nem a válság miatt csökkent évi 1-re (persze évi 2-3 Mo-i családlátogatás ebbe nem számít bele, az amúgy is inkább költségcsökkentő hatású).
Ilyen hugo boss meg armani baromságokat csak a hülye friss bevándorlók meg a turisták vásárolnak, a rendes svájcit hidegen hagyják ezek az értelmetlen baromságok. (amúgy a világon mindenhol így van, azok veszik akik gazdagnak akarnak látszani, nem az igazán gazdagok, tehát pont az veszi aki igazából nem engedheti meg magának (vagy az újgazdagok, akik még a 2. dedókorukat élik :) ))
Sokan 20-30 éves olcsó (de jól karbantartott) kocsival járnak, átlagosan öltözködnek úgy hogy 2-3 milla (CHF) van a számlájukon.
De azért nem ez az átlag ember, nem mindenki bankár, informatikus, orvos vagy tanár (igen, az itt egy nagyon jól fizetett szakma). 2 fizetéssel tényleg jól lehet élni, de akinek családja van az szinte rákényszerül hogy egy fizuból éljenek. (bölcsi pl havonta annyi mint egy átlagfizetés, PER GYEREK! ovi már ingyenes, de csak 4 éves kortól van! Addigra meg jön a 2. (3.) gyerek esetleg)
Ezt csak azért írom mert a kiinduló feltételezés is baromság. Ezt a nagylábon élést magyarokról is el lehetne mondani, ha csak a felső 10%-ot nézed. Az átlag embernek itt is figyelnie kell nagyon a költségekre, de persze az életszínvonal mégis sokkal jobb. Ugyanúgy élhet az ember itt mint Magyarországon, csak mindenből jobb minőségűje van, de mégis ugyanazok a dolgok. Ennyi.
A válságot csak azért nem érezzük igazán, mert a világon mindenki frankba próbálja menteni a pénzét, ezért az annyira megerősödött, hogy kiüti az infláció nagy részét. Itt talán a válság UTÁN lesz nehezebb az élet, amikor mindenki megszabadul a frankjától egyszerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!