Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért kritizálják ilyen sokan...

Jeffrey Spender kérdése:

Miért kritizálják ilyen sokan Gorbacsov pártfőtitkári tevékenységét ?

Figyelt kérdés

A napokban megszaporodtak az olyan hozzászólások / és "kérdések", amiben Gorbacsovot szidalmazzák, éles szavakkal. Én nem értem ezeket a kritikákat, mert a Varsói Szerződést és a szocializmust épeszű ember nem sírja vissza. Viszont a Szovjetunió összeomlása az más történet. Fejlődés, reformok helyett oligarchia, maffializmus, meg rémbuta diktatúrákkal folytatódott, mint amilyen Ukrajna, maga Oroszország, és Közép-Ázsia.

Azonban a Szovjetunió összeomlása már jóval Gorbacsov előtt elkezdődött, a következő okokat jelölik meg:

- Csernobil, Brezsnyev alatt húzták fel, konstrukciós hibákkal,

- Afganisztáni háború, ezt is jóval Gorbacsov előtt kezdték el,

- az olajárakkal való trükközés a nemzetközi piacon, ami akkoriban kivédhetetlen volt

- és az önjáróvá vált tábornokok, KGB-sek, párttagok, és üzletemberek, akik képesek voltak még puccsra is

Ezek ugyanúgy végigmentek volna, ha akárki mást választanak Gorbacsov helyére.

2022. szept. 2. 13:49
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Gorbacsov kb rosszkor volt rossz helyen. Sokan elfelejtik, hogy a Szovjetunió már akkor menthetetlenül düledezőben volt, amikor Gorbacsov hatalomra került. Teljesen mindegy, ki került volna a hatalomra helyette, a Szovjetunió amúgy is szétesett volna.

Gorbacsov megpróbálta megmenteni a széteséstől, de nem sikerült, sokan meg pont ezért hiszik, hogy egymagában felelős a Szovjetunió széteséséért.

2022. szept. 2. 18:43
 2/3 MolotovPunk ***** válasza:
Az én szememben Gorbacsov egy igazi művelt reformer volt. Ugyan próbálta megmenteni a Szovjetuniót, de már túl későn lett elnök. Orosz vezetők között a legnormálisabb volt. Sokat köszönhet neki Kelet Európa szabadság szempontjából. Oroszországot is próbálta demokratikussá tenni, egy ideig ez sikerült is. Viszont a Szovjetunió egy tákolmány volt és ahogy az előttem hozzászóló is írta Gorbacsov nélkül is szétesett volna a szovjet rendszer.
2022. szept. 4. 22:14
 3/3 MDaniel98 ***** válasza:
56%
Ugyanazért amiért szeretik sok helyen: Széthullott alatta a Szovjetunió.
2022. szept. 6. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!