Ha ekkora a baj, miért nem csökkentik a népességet? Miért nem vezetik be a születés szabályozást világviszonylatban?
Ha az egész világon, minden országban lenne egy gyerek tervezési hatóság, ami az örökbefogadás szigorú feltételeit alapul véve, döntené el hogy egy adott pár vállalhat e gyereket avagy sem, ezzel 100 éven belül drasztikusan lehetne csökkenteni a világnépességet.
Miért nem teszik ezt? inkább hagyják hogy élhetetlenné tegyük a bolygót...
Felvilágosítokat. 😆
Na innen látni, amikor valaki full nincs kapcsolatban a világgal, amiben él. Hacsak nem adsz ezeknek a felvilágosítóknak valami viperát vagy husángot, akkor nem fognak azok semmit sem elérni.
Ti fehérek nyugodtan szabályozgassátok csak magatokat.
Addig mi muszlimok, romák, afrikaiak majd szaporodunk helyettetek is
Van egy jó, meg egy rossz hírem.
A jó hír, hogy soha nem leszünk 9 milliárdan.
A rossz hír meg az, hogy miért nem:
Azért nem, mert Föld már most túlnépesedett, a klímaváltozás a visszacsatolások miatt már megállíthatatlan és egyre gyorsul, ezért a bolygónak egy jó nagy része élhetetlen lesz már ~10 év múlva, legelőször az olyan részek, mint Afrika, amik már most is az élhetetlenség szélén billegnek.
Tehát afrika reprodukciós rátája nagyon durván be fog zuhanni igen hamar.
Az átlagos szülésszám/anya már most is csökken ~1,2%-al évente, bár még elég magas, 4 feletti.
Jelenleg nagyjából 30 születés és 10 halál jut évente 1000 emberre Afrikában, ez mindkettő elég magas szám, de mint írtam, a születések száma csökken, a halálok száma viszont a legnépesebb országokban nő.
És ez a halálozási szám fog nagyon durván megnövekedni 10 éven belül, ahogy élhetetlenné válik a kontinens.
Afrikát kivéve meg nem nagyon van máshol értelmezhető növekedés, a fejlett világ konkrétan fogy elfelé, Kína stagnál, de öregszik el amúgy az is, már India sem nő úgy, mint régen, nem mellesleg amúgy a klímaváltozás őket is nagyon durván meg fogja tépázni.
Az a baj alapvetően az ilyen előrejelzésekkel, hogy kb. annyival számolnak, hogy születések, halálok, és az elmúlt 10-20-X év trendjét projektálják előre.
Nem számolnak azzal, hogy valami külső tényező hatása jelentősen megváltoztatja ezt jövőben a trendet, pedig épp ez fog történni.
Az utóbbi 1-2 évtizedben a globális népességnövekedés görbéje már laposodik, a termelés is, a fogyasztás is, bármilyen aspektusból is nézzük, ilyen görbéket látunk.
Ha hozzátesszük ehhez, hogy milyen gyorsan romlik a helyzet a klímaváltozás miatt, nem nehéz belátni, hogy nem fog ez a növekedési fázis 2050-ig tartani.
Sőt, ~10 éven belül beindul egy hanyatlás a világban, minden értelemben, népesség, gazdaság, életszínvonal, stb.
A kérdés csak az, hogy a hanyatlás gyors és drámai lesz-e, mint ahogy a Seneca-görbe jósolja meg, vagy inkább egy Hubbert-görbe alapján, szépen lassan megy végbe.
Mivel a klímaváltozás hatásai exponenciálisan fokozódnak, én inkább az előbbire tippelek.
"Ezt soha nem értettem, hogy miért nem küldenek oda felvilágosítókat, hogy ezeket elmagyarázzák. Miért nem kapnak ingyen óvszert? Bár lehet, hogy inkább eladnák azt"
Én azt mondanám a cigányasszonyoknak, hogy amelyiknek 2-nél több gyereke van, hogy kapnak 200 vagy 300 ezer forintot, ha elkötettik magukat. Vagy azt, hogy havi ellátást kapnak életük végéig, ha elkötettik magukat. Egyből csökkenne a cigányok túlszaporodása. Kegyetlenek tűnhet ez mondjuk egy liberálisnak, de ez mind a magyar, mind a cigány társadalomnak jót tenne. A magyaroknak nem kellene attól félni, hogy kisebbséggé válnak az országukban, a cigányok pedig jobban élhetnének, ha kevesebb gyermek születne. Természetesen önkéntes lenne a dolog, és ha lennének jó ösztönzők (pénz), akkor sokan élnének vele.
Hát igen, a bolygónak gatya.
Nem a bolygónak, az kiheveri majd.
Csak a jelenlegi emberi civilizációnak.
És ezt sem úgy értem, hogy az emberiség kipusztul, csak hogy eléggé megtizedelődik a népessége, és a maradéknak is az életkörülményei és életszínvonala jelentősen le fog romlani - pár évtizedig ilyen 2-300 évvel ezelőtti színvonalon fog vegetálni, stagnálni az emberiség maradéka, aztán majd újraindul szép lassan növekedés, eltelik néhány száz év, és megint itt fog tartani az emberi faj, mint ahol most, akkor majd megint jön egy komoly összeomlás, és így tovább.
Olyan lesz, mint az Elisium. Lesz egy kicsiny, de modern és gazdag réteg, a többség meg a csőcselék lesz.
Tudatosan childfree vagyok, ezt előre leszögezném. Elborzaszt amikor látom, hogy milyen emberek vállalnak nem is egy, hanem megannyi gyereket. Rengeteg ember nem alkalmas szülőnek, mert ez egy roppant nehéz feladat. Ugyen én nem szeretem a gyerekeket, de nagyon felhúz amikor látom milyen alja emberek vállalnak vagy csak kihordják, mert "becsúszott".
Én legszívesebben pszichológiai felmérésekhez és anyagi jóléthez kötném a gyerekvállalást. Szerencsétlen kvalifikált emberek, akik várnak az örökbefogadás hosszas procedújárára poklon mennek keresztül mire adoptálhatnak. De bezzeg egy mélyszegény háztartásba két alkoholista vagy ne adj Isten drogos meg bártan válallhat. "Max elveszik és otthonba kerül."
Édesanyám ilyen "családból" származott. Mindkét szülő alkoholista, láncdohányos. 18 évet kellett mindennapos szégyenben és veszekedésben leélnie, mai napig nem tudta kiheverni.
Neki a húga (nagynéném) pedig miután összefeküdt idegen férfiakkal szült 3 gyereket. Ebből a legidősebb unokatestvérem kétszer járta meg az állami otthonokat, a kettő kisebb pedig most is ott vannak már negyedjére. Szeretem a nagynéném, de nem anya materiál. Mániákus gyűjtögető, a házat elönti a szemét és a midnenféle vett vagy éppen összekukázott lom. Nem tehet róla, ez pszichológiai állapot, de neki igazán nem kellett volna gyerek.
A szexuális felvilágosítás hiányáról pedig ne is beszéljünk. Amikor még anno nyolcadikos voltam, a tanár kerek perec megmondta, hogy nem vesszük majd át a szexualitást boncoló részeket a tankönyvből, de el lehet olvasni annak, akit érdekel. Egy szó sem esett a biztonságos szexről, a nemi úton terjedő betegségekről és a védekezés nélküli szex eredményeként való terhességről.
Mindenem a biológia, egyetemen is ezt tanulom. Viszont rajtam kívül kétlem, hogy bárki elolvasta volna a biológia könyv ezen fejezetét. És szégyen szemre így "válallnak" egyesek gyereket, mert azt sem tudják szerencsétlenek, hogy hogy hozták össze.
Engem nem zavarnak az idióta emberek, de amikor az ilyenek gyereket szülnek és ennek a levét az ártatlan gyerek szívja meg, felforr a vérem.
Fejlődő országokban, például Indiában szép számmal edukálják a termékeny korú nőket a felelősségteljes szexről és -gyermekválallásról. Ingyenes vagy elérhető áron biztosítanak az emebreknek fogamzásgátló eszközöket/szereket. Plusz a több gyermekes családanyáknak a sterilizálás lehetőségét is felajánlják. Szerintem hasonlóan kellene eljárni szerte a Földön, mert nem normális, hogy boldog-boldogtalan össze-vissza szaporodik és "lesz, ami lesz" alapon születik millió számmal gyerek. A társadalom szégyene ez a mostani túl szabad rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!