Erdélyben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy stb. tényleg sokan beszélnek magyarul, ha odamegyek nyaralni, akkor tudok ott magyar nyelven boldogulni?
A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint Erdély lakosságának 71%-a román, 18%-a magyar.
A romanok nagy többsége nem beszél magyarul.
Voltam ott 2010 ben.
Azon a részen, Székelyudvarhely, Gyergyó, Korond, Farkaslaka, meg egyáltalán a Hargita környékén bőven a magyarok vannak túlsúlyban.
Magyar bolt, fagyizó, éttermek, stb.
#11-nek:
És azt a népszámlálást egészen véletlenül nem a ROMÁN kormány végezte? XD
Mit vártál?
Én az erdélyikkel alaposan kibeszéltem ezt a kérdést, mert engem is érdekelt. Az erdélyi falvakban-városokban még a hétköznapi beszédben is a Magyart használják. Magyar feliratok a boltokban, magyar beszéd mindenhol. Ők nem csinálnak ügyet belőle ha náluk valaki románul beszél. Ők is tudnak, válaszolnak.
De ugyanezt fordítva már ne próbáld meg, mert Romániában nem tanácsos Magyarul beszélni!
És az "erdélyi-Román" megkülönböztetés nem az én meghatározásom. Nekik ez természetes. Nekik Erdély nem Románia.
#11-nek:
Ha megnézed az utolsó képet, akkor láthatod hogy csak magyarul írták ki a szöveget, románul nem.
Minek írnák ki románul, ha mindenki érti magyarul is, nem?
Bakker, Székelyföld 80-90% magyar.
De Székelyföld nem egyenlő Erdéllyel.
Erdély egészében 20% alatt van a magyarok aránya, sok helyütt mutatóba se akad. (Pl. az egykori szász területeken, ott 100 vagy 200 éve se volt magyar sok.)
#16-nak:
Akkor most elkezdek neked helységneveket sorolni, tőlünk távolodva:
Temesvár-Gyulafehérvár-Marosvásárhely-Ónfalva-Jászvásár.
A még Magyarországon lévő Biharkeresztestől indultam, Jászvásár kocsival 587 kilométer.
És most lépjük át a Román-MOLDÁV határt!
Folytatom:
Kisjenő-Várhely-Topaly-Balta.
Bocsesz! Átmentem Ukrajnába. XDXDXD
Ezt benézted "kisfiam", mert PÉCSI vagyok! XDXDXD
Errefelé te a büdös életben nem láthattál Szerb feliratot sehol! Az baxott volna csak be!
Szerb felirat bárhol is, miközben szórták a röplapot hogy Pécsen szilvesztereznek?
A feliratot a kihelyezőjével együtt tépték volna szét!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!