Erdélyben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy stb. tényleg sokan beszélnek magyarul, ha odamegyek nyaralni, akkor tudok ott magyar nyelven boldogulni?
És tényleg van olyan, aki magyarul beszél, de románul nem? Hogy lehet úgy felnőni, hogy valaki gyerekként nem szed magára romántudást? Csak találkoznak románokkal is, nem 100% magyar minden. Azt mondják, hogy ha a gyerek kétnyelvű helyen nő fel, akkor felszedi mindkét nyelvet.
Vagy ez amolyan szándékos tudatlanság büszkeségből, hogy nem hajlandóak megszólalni a románok nyelvén? Ezzel az egyén csak magát szívatja pl. álláskeresés terén. Az sohasem hátrány, ha valaki eggyel több nyelvet tud.
4-es, kötelező Erdélyben is minden iskolában a román, mint államnyelv.
Az már az egyénen múlik, hogy mennyire tanulja meg. Ismerek olyat, aki abszolút jól megtanulta. Meg ismerek olyat is, aki nem. Ő iskola után egyből átjött Magyarországra, sosem dolgozott románokkal.
Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön igen, ott a nagy többség magyar.
Erdély egészében a magyarok kisebbségben vannak jócskán, és vannak komplett megyék, ahol alig él magyar.
Amit vki irt, hogy Erdély lakosságának 56%-a magyar, az még 100 éve se volt igaz.
Van egy erdélyi csapat a cégnél, és pont ugyanezt a kérdést tettem fel nekik!
Erdélyben gyakorlatilag mindenhol megértenek. De figyelmeztettek hogy ROMÁNIÁBAN inkább angolt használjak, mert utálják a magyarokat! Az erdélyi románok kussolnak. XD
#6-nak:
A kollégáim erdélyiek, és cáfollak.
Erdély lakosságának több mint fele úgy beszél magyarul,mint te, vagy én. Persze van egy nagyon érdekes kiejtésük, és a szóhasználatuk is furcsa, de némi visszakérdezéssel megértjük egymást.
Nekem nagyon tetszik ahogy beszélnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!