Örülsz, hogy a svédek és a finnek is csatlakozni fognak a NATO-hoz?
[ápr. 21. 07:23]: "Azért gondolhatunk akármit Oroszországról, azt nem lehet tőlük elvitatni, hogy az egyik legerősebb nagyhatalom, és a Nato konkrétan ellenük jött létre."
- Remélem, nem azok egyike vagy, akik más kérdések alatt kézzel-lábbal magyarázzák, főleg amikor felmerül '56, meg a bő 40 év megszállás, hogy a Szovjetunió és Oroszország két különböző dolog... :D
[tegnap 21:32]: "Finnek végig függetlenek voltak, a Szovjetúnió idején is!"
- Meg is támadták őket az oroszok. A finnek eddig is úgy gondolták, hogy Oroszország veszélyezteti őket, alig van európai ország aktív, működő sorkatonasággal, ezek egyike Finnország. Ennek persze oka is van: a finn történelem arról szól, hogy svéd és orosz megszállások között független időszakok, vagy egyenesen orosz-svéd háborúk a fejük felett. A XX. századra Svédország felhagyott birodalmi ambícióival, de az oroszok nem. Finnország száz éve folyamatosan fegyverkezik és gyakorlatozik, folyamatosan arra készül, hogy az oroszok talán egy napon megtámadják őket. Volt is ilyenre példa. Most, hogy Vologya nem tudott megülni a seggén, és rommá lőtte fél Ukrajnát, nyilván szeretnék a finnek bebiztosítani magukat.
24. Én is úgy látom ez nem szeretet kérdése, hanem politikai célszerűség.
Szeretni a szülőket kell nem a nato tagságot. Viszont a finnek is biztonságban akarnak élni alkoholista oroszoktól.
[ma 11:26]: És a történtek ismeretében még az is túlbiztosítás, a finnek valószínűleg simán megvédenék magukat az oroszoktól. Ami most Ukrajnában van, attól Vologyáék égnek, mint a Reichstag fénykorában.
Az ukránok nagyrészt hirtelenjében sorozott katonákkal védekeznek (tehát sokuk esetében alapkiképzés nélkül vagy hiányos alapkiképzéssel), nyugatról összekoldult fegyverekkel, amik kevés kivételtől eltekintve nem is a legmodernebbek (a gazdag nyugati országok tipikusan a feleslegükből adnak, olyat, amit már tíz-húsz éve nem használnak, mert van nekik jobb), ráadásul az ukrán katonáknak a háború hevében kell őket megtanulni használni.
Finnország kőgazdag, ott megvannak a legmodernebb csúzlik, nemcsak megvannak modern csúzlik, de azzal is gyakorlatoznak, tudják használni. A sorkatonaság aktív és kiterjedt.
A mindenki által a világ második legjobbjának tartott orosz hadsereg (én is ezt hittem, szerintem mindenki ezt hitte, a Pentagon azzal számolt, hogy onnantól, hogy Putyin megindítja a hadi gépezetet, 3-4 napon belül elesik Kijev) Ukrajnával sem tud mit kezdeni. Szervezetlen, elmaradott. Lényegében az összes katonai sikerük abból áll, hogy ész nélkül lövöldöztek mindenre, és néhány közepes nagyságú várost így sikerült megtörni. A Pentagon előzetes számításai szerinti 3-4 nap alatt eleső Kijev külvárosain se tudtak átjutni az oroszok, pedig akkor még a nyugati fegyverszállítmányok be se indultak igazán. Ha ugyanez a hadsereg az élesre fent finnek ellen indulna be, néhány nap múlva véresre náspángolt seggel vonulna vissza a határai mögé. (Vagy nem, meglepetések mindig lehetnek. Kiderülhet, hogy ahogyan az orosz hadsereg is sokkal gyengébb a várakozásoknál, a finn se olyan jó, mint gondoljuk. De azért én nem erre fogadnék, ha kellene, hanem a véresre náspángolt seggekre.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!